Öğrenme biçimleri ve yabancı dilde sözcük öğrenimi arasındaki ilişki: Deneysel bir çalışma
  1. Tez No: 172701
  2. Yazar: ASLI ÖZKARA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜLYA BARTU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğrenme biçemleri, görsel öğreniciler, işitsel öğreniciler, bedensel öğreniciler, sözcük öğrenimi, learning styles, visual learners, auditory learners, tactile-kinesthetic learners, vocabulary learning
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
ÖZET Bu araştırmanın genel amacı, yabancı dil öğrenicilerinin sahip oldukları öğrenme biçemleri ile yabancı dildeki sözcüklerin öğrenimi arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışmada; üniversite hazırlık sınıfı yabancı dil öğrenicilerinin sahip oldukları duyuşsal öğrenme biçemleri göz önünde bulundurularak tasarlanan sözcük öğretim etkinliklerinin, sözcüklerin daha iyi öğrenilmesini sağlayıp sağlamadığını belirlemek amaçlanmıştır. Bu araştırmada, Konya ili, Selçuk Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu hazırlık bölümünde, 2004-2005 eğitim ve öğretim yılında yabancı dil eğitimi gören, ortanın-altı düzeyindeki iki sınıftan, toplam otuz üç öğrenici yer almaktadır. Araştırmanın yöntemi, iki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, araştırmaya katılan öğrenicilerin baskın olarak kullandıkları görsel, işitsel ve bedensel öğrenme biçemlerini belirlemek üzere, Oxford (1993) tarafından hazırlanmış Öğrenme Biçemlerini Belirleme Anketi (Style Analysis Survey, SAS) kullanılmıştır. İkinci aşamada, deney kümesini oluşturan yirmi bir öğreniciye, belirlenen öğrenme biçemlerine yönelik olarak hazırlanan dört ayrı sözcük öğretim etkinliği düzenlenmiştir. Kontrol kümesini oluşturan on iki öğreniciye ise deney kümesine öğretilen aynı sözcükler biçemleri dikkate alınmaksızın ders kitabının yönlendirdiği biçimde öğretilmiştir. Bu etkinliklerin sonuçlarının değerlendirilmesi amacıyla uygulanan öntest, sontest ve ertelenmiş sontestlerde ölçme aracı olarak Wesche ve Paribakht (1996) tarafından geliştirilen Sözcük Bilgisi Ölçeği (Vocabulary Knowledge Scale, VKS) kullanılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen veriler, istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Yapılan dört etkinliğin sonucunda deney kümesinin kontrol kümesine göre sözcükleri daha iyi oranda öğrendiği gözlenebilmektedir. Sonuç olarak, yabancı dil eğitimi içerisinde yeni sözcükler öğretilirken, her bir öğrenicinin öğrenme biçem ya da biçemleri göz önünde bulundurulur ve bu biçemlere uygun öğretim teknikleri seçilirse, öğrenicilerin sözcükleri daha iyi öğrenebilecekleri çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The principle goal of this research is to observe the relationship between learning styles of foreign language learners and vocabulary learning. In this study, the aim is to determine whether vocabulary-teaching activities designed according to the sensory learning styles of foreign language learners in university prep classes have an influence in learning new words better. The research group consists of thirty-three pre-intermediate level foreign language learners studying at preparatory classes at Selçuk University, School of Foreign Languages in Konya in the 2004-2005 academic year. The research design has two stages. In the first stage, to identify the dominant learning styles of the learners as visual, auditory and tactile- kinesthetic, Style Analysis Survey (SAS), developed by Oxford (1993), was applied. In the second stage, four different vocabulary-teaching activities were conducted with the experimental group of twenty-two learners considering their identified learning styles. The same words were taught to the control group of twelve learners using the instructions of the book without considering their learning styles. To assess the results of the activities, Vocabulary Knowledge Scale (VKS), developed by Wesche and Paribakht (1996), was used as pre-tests, post-tests and delayed post-tests. The data gathered from this research was analyzed statistically. It was observed that the experimental group learned the words better than the control group. As a result, it might be concluded that, in teaching new words in a foreign language, if learning styles of learners are taken into consideration and the vocabulary teaching techniques are selected accordingly, learners might learn new words better.