Implementation of Taylor method by the use of microcontrollers
Taylor serisinin mikrodenetleyici ile hesabı
- Tez No: 172758
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİZAMETTİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: PIC18F452 mikro denetleyicisi, LCD Gösterge, Taylor Serisi, Kayan Nokta Aritmetiği, C Derleyicisi iv, PIC18F452 microcontroller, LCD Display, Taylor Series, Floating Point Arithmetic, C Compiler 111
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET TAYLOR SERİSİNİN MİKRODENETLEYİCİ İLE HESABI Çobanoğlu, Bülent Yüksek Lisans, Mühendislik Fakültesi Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nizamettin AYDIN Nisan 2005, 67 sayfa Günümüzde, mikro denetleyiciler birçok uygulamada yaygın olarak kullanılmaktadır. Çok sayıda analog ve sayısal tümleşik elemanlar kullanılarak gerçekleştirilebilecek devre tasarımları tek bir mikro denetleyici ile yapılabilmektedir. Bu çalışmada mühendislik uygulamalarında sıklıkla kullanılan Taylor serisinin mikro denetleyici kullanılarak hesabı yapılmıştır. Bunun için f(x)=Sin x fonksiyonunun a=0 noktasındaki Taylor serisine açılımının algoritması, PIC18F452 mikro denetleyici kullanılarak hesaplanmış ve sonuçlar LCD ekranda gösterilmiştir. Ayrıca PIC mikro denetleyicilerin yapısı ve LCD göstergelerin programlaması ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Kayan nokta birimi olmayan mikro denetleyiciler ile kayan nokta gösteriminin nasıl yapılacağı, yazılımsal olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATION OF TAYLOR METHOD BY THE USE OF MICROCONTROLLERS Çobanoğlu, Bülent M.Sc. Department of Engineering Supervisor: Doç.Dr. Nizamettin AYDIN April 2005, 67 pages In recent years, microcontrollers have been used in many areas. Implementation of a circuit by using several discrete analog and digital devices can be done using only one microcontroller. However, industrial microcontrollers have limited resources to implement complex mathematical functions, such as Taylor series. In this work, implementation of Taylor series on a PIC microcontroller is given. Taylor series algorithm of the function of f(x) = Sinx for the point of a=0, is implemented on a PIC microcontroller board. With PIC micro controller that does not have a floating point as the CPU unit; it was demonstrated by software how the floating-point arithmetic is done. The results of the functions are displayed at the 2x20 lines LCD display