CAPM and beta - evidence from Turkey is beta alive in İstanbul stock exchange?
FVFM beta-Türkiye'den kanıtlar beta İMKB'de yaşıyor mu?
- Tez No: 172757
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: FVFM, Piyasa risk primi, Beta ve getiri vı, CAPM, Market risk premium, Beta and return IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET FVFM VE BETA-TÜRKİYE'DEN KANITLAR Beta İMKB'de Yaşıyor mu? Öztürk, Hakkı Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ümit Erol Haziran 2004, 140 sayfa Banz (1981), Basu(1983), Bhandari(1988), Fama ve French(1992) tararından yapılan son ampirik çalışmalar Finansal Varlık Fiyatlama Modelinin (CAPM-Capital Asset Pricing Model) ve beta-getiriler arasındaki ilişkinin geçerliği ile ilgili çeşitli şüpheler içermiştir. Bu çalışma, beta ve gerililer arasındaki ilişkiyi analiz eder ve Finansal Varlık Fiyatlama Modeli (FVFM) ile ilgili kanıtları İMKB'de (İstanbul Menkul Kıymetler Borsası) araştırır. Bu yaklaşım iki nedenden dolayı ilginç olabilir. Birincisi IMKB en volatil hisse senedi piyasalarından bir tanesidir, ikincisi IMKB gelişmekte olan bir piyasadır ve gelişmekte olan bir piyasada beta ve getiriler arasındaki ilişkinin, diğer gelişmiş piyasalarda olduğu gibi ABD (Pettengill, Sundaram, and Mathur, 1995), Brüksel (Crombez and Vennet, 1999), Alman Hisse Senedi Piyasası (Elsas, El-Shaer, and Theissen, 1999) var olup olmadığını görmek ilginç olabilir. Diğer ülkelerdeki sonuçlarla tutarlı olarak; betalar hisse senedi getirilerini örnek dönem üzerinde açıklayamıyor. Fakat, aşağı ve yukarı giden piyasaların koşullandırıldığı regresyon analizinde beta faktörü hem yukarı hem de aşağı giden piyasalarda güçlü bir indikatöre dönüşür. Bu, gelişmekte olan bir piyasada yatırmalar ve portföy yöneticileri için önemli bir sonuçtur. Fakat beta ve getiriler arasındaki koşullu ilişkinin kanıtı, FVFM Mpotezininin tam olarak geçerli olduğunu desteklemek için yeterli değildir. Aynı örnek dönemde FVFM'nin geçerli olup olmadığım incelediğimde, FVFM'in koşullu olarak istatiksel kanıtı İMKB-30 endeksinde gözlemlenebilir.Yani FVFM, ek piyasa getirişinin positif olduğu dönemlerde yüksek piyasa capitilizasyonlu, yüksek işlem hacimli ve likit senetlerin işlem gördüğü, İMKB-30 endeks senetleri için geçerlidir. Diğer taraftan, beta ve getiriler arasındaki ilişkiyi ve FVFM in geçerliliğini IMKB-30 endeks senetlerine göre likit olmayan, düşük işlem hacimli ve düşük piyasa capitilizasyonlu bazı IMKB-100 endeks senetleri için de inceledim. Sonuçlar 1997-2001 döneminde, beta ve getiriler arasında koşullu ilişkinin var olduğunu ve FVFM 'in piyasa risk priminin positiv olduğu dönemlerde bazı İMKB- 100 senetleri için geçerli olduğunu doğruladı. Genelde, sonuçlar beta ve getiriler arasındaki koşullu ilişki olduğuna dair kanıtı İMKB için desteklemektedir. Betanın piyasa riskinin ölçümü olarak kullanılması araştırma sonuçlan bazında Türkiye için geçerlidir. Beta IMKB senetlerini fiyatlamada önemli bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda FVFM, IMKB-30 senetleri ve bazı IMKB-100 senetleri için ek piyasa getirişinin positiv olduğu dönemlerde tam olarak geçerlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CAPM AND BETA -EVIDENCE FROM TURKEY Is Beta Alive In Istanbul Stock Exchange? Öztürk, Hakkı M. A. Department of Business Administration Supervisor: Prof. Dr. Ümit Erol June 2004, 140 pages Recent empirical studies such as Banz (1981), Basu (1983), Bhandari (1988), and Fama and French (1992) have raised serious doubts about the validity of Capital Asset Pricing Model (CAPM) and the validity of relation between beta and returns. This paper analyses the relation between beta and returns and then looks at the evidence for CAPM in Istanbul Stock Exchange (ISE). This approach might be interesting for two reasons. First, ISE is one of the most volatile stock markets. Second ISE is an emerging market and it may be interesting to see whether the relation between beta and returns exists in an emerging market as in other developed markets like US (Pettengill, Sundaram, and Mathur, 1995), Brussels (Crombez and Vennet, 1999), German Stock Market (Elsas, El-Shaer, and Theissen, 1999). Consistent with findings for other countries; I find that betas are unable to explain the cross-section of stock returns over the sample period. However, in a regression conditioned on the occurrence of up and down markets, beta factor turns out to be a strong indicator of both upward and downward markets. This is a substantial result for investors and portfolio managers in an emerging market. However, the evidence for the conditional relation between beta and returns is not sufficient to support the validity of CAPM hypothesis completely. When I investigate whether CAPM is valid or not over that sample period, I observe statistical evidence for conditional CAPM on ISE-30 index (a value-weighted index of 30 blue-chip stocks). That is, CAPM is mvalid when the excess return on market is positive on ISE-30 index stocks where high market capitalization, high trading volume, and highly liquid securities trade. On the other hand, I also examine the relationship between beta and returns, and the validity of CAPM in some of ISE-100 index (a value- weighted index of 100 stocks) securities given the fact that they are not liquid; they have low market capitalization and low trading volume relative to ISE-30 index securities. The results support that conditional relation between beta and returns exists and CAPM is valid when market risk premium is positive in some of ISE-100 index securities over the period 1997- 2001. Overall, the results provide an evidence for the conditional relation between beta and returns in ISE. They support the continued use of beta as a measure of market risk. Beta has an important effect in pricing ISE securities. Also CAPM perfectly holds both in ISE-30 index securities and in some of ISE-100 index securities when the market excess returns are positive.