Marka farkındalığı ve kredi kartı sektöründe tüketiciler üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 172809
  2. Yazar: OSMAN ERSİN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SANEM ALKİBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Değeri, Marka Farkındalığı, Kredi Kartı, Maximum Kart
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
118 ÖZET Farkındalık, markanın tüketicinin zihninde yarattığı etkiyi ifade eder. Tüketicinin hafızasında markanın, rakipleriyle karşılaştırmalı olarak aldığı yerdir. Farkındalığın pazarlama açısından önemi ise, tüketicilere yönelik olarak yapılacak tüm faaliyetler için ilk adım olmasıdır. Marka farkındalığının, tüketicilerde o markaya karşı bir aşinalık ve bunun sonucu olarak hoşlanma hissi uyandırarak, markayla tüketici arasında bir bağ kurduğu ifade edilebilir. Firmaların ise, ancak bu bağ kurulduktan sonra pazarlama ve markalaşma faaliyetlerinde başarılı olabileceği söylenebilir. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda, marka farkındalığı ve kredi kartı sektörü üzerinde durulmuş ancak; doğrudan, kredi kartlarındaki farkındalık düzeylerine yönelik bir çalışma yapılmadığı gözlenmiştir. Böyle bir çalışma yapılmasındaki amaç, kredi kartı sektöründe marka farkındalığı düzeylerinin tespiti ve bu düzeylerin oluşumunda etkili olan unsurların belirlenmesidir. Ayrıca bankaların, kredi kartları için yaptıkları tanıtım faaliyetleri ve farkındalık düzeyini artırmak için kullandıkları yöntemlerin etkinliğini değerlendirmek de araştırmanın amaçları arasındadır. Araştırma, yapılan görüşmeler sonunda gerekli bilgilerin elde edileceğinin öğrenilmesi üzerine Türkiye İş Bankası A.Ş. müşterileri üzerinde yoğunlaştırılmıştır. Araştırmaya ilişkin veriler; Türkiye İş Bankası'nın 4 şubesine gelen müşterilerden 385 kişiye anket uygulanarak elde edilmiştir.119 Araştırma sonucunda sahip olunan marka (Maximum Kart) değil; farklı bir marka (Bonus Card) ilk hatırlanan marka olmuştur. Hatırlanan ilk marka ile yaş ve birlikte çalışılan banka arasında istatistiksel bir ilişki olduğu tespit edilmiş; bankaların kredi kartı pazarlamasında önceliği kendi müşterilerine vermelerinin faydalı olacağı kanısı edinilmiştir.
Özet (Çeviri)
120 ABSTRACT Awareness refers to the strength of a brand's presence in the consumer's mind. It's the place where the brand takes place in consumers' memory in regard to its opponents. The importance of awareness for marketing is that it is the first step of all activities made towards customers. It can be mentioned that brand awareness, sets a link between brands and consumers by generating an effect of familiarity and in turn a sense of liking on consumer towards the brand. It can be said that firms can be successful in marketing and branding activities only after the link is set. Studies to date has focused on brand awareness and credit cards, however no study about the brand awareness levels among credit cards consumers has been made. The aim of this study is to determine the brand awareness levels in the credit cards market and the factors that are effectual on taking forms on these levels. Furthermore, to evaluate the efficiency of promotion activities and methods for increasing brand awareness levels that are used by banks, is another objective of this study. This study is focused on Türkiye iş Bankası A.Ş. consumers after being authorized to receive the needed informations. The data related to the study was obtained by conducting a survey among 385 people who were qualified to be consumers of 4 branches of Türkiye İŞ Bankası.121 It has been concluded by the study that, the most recalled brand has not been the possessed brand (Maximum Kart) but a different one (Bonus Card). It has been determined that top on mind brand has a statistical relationship with age and the bank being co-worked one by one and also it has been inferred that it would be the most advantageous for banks to give the prioirty to their customers in credit card marketing. Keywords Brand, Brand Equity, Brand Awareness, Credit Card, Maximum Kart