Amr b. Dînâr'ın hayatı ve hadis ilimdeki yeri
The life of Amr b. Dinar and his place in the science of the prophetic tradition
- Tez No: 172853
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN TEKİNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis Rivayeti, Sika, Senet Zinciri, Ravi vi, Prophetic tradition, reliable, chain of transmitters, narrator. vn
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
SAÜ, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Tezin Başlığı: Amr b. Dinar'ın Hayatı ve Hadis İlmindeki Yeri Tezin Yazarı: Asım Nane Danışman: Yard. Doc. Dr. Ayhan Tekineş Kabul Tarihi: 02 Şubat 2006 Sayfa Sayısı: IV (ön kısım)+ 76 (tez)+ 7 (ekler) Anabilimdalı: Temel İslâm Bilimdalı: Hadis“Amr b. Dinar'ın Hayatı ve Hadis İlmindeki Yeri”isimli bu çalışma bir giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde konunun önemi, araştırma metodu, hicrî birinci ve ikinci asırda hadis ilmi, hicrî birinci ve ikinci asırda fetihler, sahabe ve tabiîn devrinde teşekkül eden hadis merkezleri ve ilim için yapılan yolculuklar gibi konularda genel bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Amr b. Dînâr'ın hayatı, ilmî ve manevî kişiliği, meşhur hocalarından beş tanesinin hayatları hakkında bilgi verilmiş ve diğer hocalarının isimleri verilmiştir. Yine meşhur talebelerinden beş tanesinin hayatları hakkında kısaca bilgi verilmiş ve diğer talebelerinin isimleri verilmiştir. Daha sonra Amr b. Dînâr'ın hadislerin yazılmasına yaklaşımı konusu incelenmiş ve ondan hadis yazan talebeleri tespit edilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde ise Amr b. Dînâr'ın Kütüb-ü sitte'deki rivayetlerinin değerlendirilmesi başlığı altında onun, hocalarından altı ve talebelerinden beş tanesiyle olan ilişkisi, kendisinin ve talebelerinin hadis rivayeti esnasında kullandıkları tahammül-edâ sigaları incelenmiş, rivayetlerinin kaynak kitaplara intikali, rivayetlerinin konulara göre dağılımı ve rivayetlerinin senet zincirleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sakarya University of Social Sciences Absract of Master's Title of The Thesis: The life of Amr b. Dinar and his place in the science of the Prophetic tradition Author: Asım Nane Supervisor: Yard. Doc. Dr. Ayhan Tekineş Date: 02 Fabruary 2006 Nu. Of Pages: IV(pre text)+76(main body)+78(appendices) Deparment:Basic Islamic Sciences Subfield: Hadith“The life of Amr b. Dinar and his place in the science of the Prophetic tradition.”is the name of this work. It consists of an introduction part and two main sections. In Indroduction section, the thesis focuses generally on the importance of the topic, its methodology, the knowledge of the Prophetic tradition in the first and second century of Islam, the conquests, Major centre of the Prophetic tradition during the time of the companions and the followers, the travel fort he compilation of the tradition. In the first section, the life of Amr b. Dinar, his place concerning the science of tradition and his emphasis on sprituality, information about his famous five mentors' life are given and his other mentors' name are menitoned. In addition, information is given about his famous five pupils and others' name are mentioned. Then, the thesis investigates how Amr b. Dinar approaches to the recording of the tradition, and then this work tries to establish the figures who narrated the tradition from him. In the second section with the headline implies; the thesis re-evaluate Amr b. Dinars' narrations in Kutub al-Sitta. In doing so, we try to figure out his relationship with his six mentors and five students. It is also concentrated on the issue that what kind of terminology he and his pupils have used in the narration of the tradition. Furthermore, transmission of his reports in the main sources and these reports' topic in accordance with these source part are given. Finally, the chain of isnads (transmitters) in his narrations are displayed in diagrams.