Sağlık meslek lisesi öğretmenlerinin okulda alınan kararlara katılmaları (Ankara ili örneği)
The participation of the health high school teachers to the decisions taken in the schools (as a sample; Ankara)
- Tez No: 172870
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYSUN ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karara Katılma, Sağlık Meslek Lisesi, Öğretmen, Karar Verme Süreci, Yönetime Katılma, Participation to Decision, Health High School, Teacher, Decision Process, Participation to Management
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
VI ÖZET Bu araştırmanın amacı, mesleki bir ortaöğretim kurumu olan Sağlık Meslek Lisesi öğretmenlerinin, okul yönetimlerince alınan kararlara katılma durumlarına ilişkin algıları ve kararlara katılma isteklilik düzeylerinin saptanmasıdır. Betimsel araştırma niteliği taşıyan bu araştırmanın çalışma evrenini, Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde 2004-2005 yılında 10 adet Sağlık Meslek Lisesinde görev yapan 456 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracının birinci bölümünde, anketi yanıtlayan öğretmenlere ait kişisel bilgiler; ikinci bölümde ise,“eğitim programları”,“idari ve mali iş”,“personel (öğretmen) hizmetleri”ve“öğrenci hizmetleri”şeklinde gruplaşan 36 maddeden oluşan karar konularına katılım ve isteklilik düzeylerini belirlemek üzere beşli bir ölçek yer almaktadır. Bu ölçeğin güvenilirlik katsayısı Cronbach Alpha analizi 0,80 olarak bulunmuştur. Anket uygulaması sonucunda 351 anket geçerli olarak kabul edilerek değerlendirmeye alınmıştır. Elde edilen verilerin analiz edilmesinde, frekans, aritmetik ortalama, t testi, tek yönlü varyans analizi olmak üzere SPSS 13 paket programı kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi olarak 0,01 belirlenmiştir. Araştırmaya ilişkin olarak şu sonuçlara ulaşılmıştır: 1. Araştırmaya katılan öğretmenlerin algılarına göre“eğitim programlan”ve“öğrenci hizmetleri”boyutundaki kararlara katılma düzeyi“ara sıra”;“idari mali iş”ve“personel (öğretmen) hizmetleri”boyutundaki kararlara katılımı da“çok az”olarak belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin en çok katıldıkları karar konusu,“öğrencilerin alkol, sigara vb. kötü alışkanlıklardan korunmasına ilişkin önlemler”, en az katıldıkları karar konusu ise“okulun gelir ve harcamalarının planlanması, belirlenmesi ve denetlenmesidir.Vİİ 2. Araştırmaya katılan öğretmenlerin okuldaki kararlara katılma dereceleri arasında cinsiyet, değişkenine göre ”idari ve mali iş“ ile ”öğrenci hizmetleri“ boyutlarında; kıdem değişkenine göre ”eğitim programları“ karar boyutunda anlamlı bir fark vardır. 3. Öğretmenlerin ”eğitim programları“, ”personel hizmetleri“ ve ”öğrenci hizmetleri“ boyutundaki kararlara katılma isteklilik düzeyleri ”çoğu zaman“ derecesinde; ”idari mali iş“ boyutunda ise ”ara sıra“ derecesinde belirlenmiştir. Araştırmaya katılan öğretmenlerin en çok katılmak istedikleri karar konusu ”öğretmenlerin kişisel gelişimini arttırmaya yönelik kişisel gelişim programların belirlenmesi“, en az katılmak istedikleri karar konusu ise ”okulda kooperatif kurulması, çalıştırılması ve gelirlerinin kullanılması“ karar konusudur. 4. Araştırmaya katılan öğretmenlerin okuldaki kararlara katılma isteklilik dereceleri arasında branş, mezun olunan okul ve okuldaki öğretmen sayısı değişkenlerine göre ”eğitim programları" boyutunda anlamlı bir fark vardır.
Özet (Çeviri)
Vİİİ ABSTRACT The Participation Of The Health High School Teachers to The Decisions Taken In The Schools (As a Sample; Ankara) The aim of this investigation is to determine the health high school teachers' perceptions related to the situation of their participation the decisions of school administration and their level of eagerness to participate the decisions. The working environment of this research, which is a descriptive investigation, is formed by 456 teachers who worked in 10 health high schools being within the boundaries of Ankara Municipality. In the first section of survey, there are questions related to personal information; in the section, there are 36 items which are decision subjects grouped under the title of“educational programs”,“administrative and financial issues”,“personnel (teachers) services”and“student services”. In order to determine the teachers' perceptions related to the situation of their participation decisions of school administration and their level of eagerness to participate decisions separately, a measuring scale comprising choices of“never”,“rarely”,“occasionally”,“generally”and“always”are placed against each item. The reliability coefficient of this scale was found as 0.80. At the end of application of the survey 351 questionnaires are regarded as valid and are taken to account. In analyzing of obtained data's, the SPSS software program including frequency, arithmetical average, t test and single-directed variable analysis is used. The level of significance is determined as 0.01. The following conclusions are obtained relating to investigation: 1. According to the perception of teachers who participate the research, the participation level of teachers to decisions is found at the degree of“occasionally”in the dimension of“educational programs”and“student services”; at the degree of“rarely”in the dimension of“administrative- financial”and“personnel services”.IX The decision that the teachers agreed upon the most is“the precautions for preventing students' from bad habits such as cigarette, alcohol etc.”and the least one is“planning, determining and monitoring the school's income and expenditures”for the participant teachers to the survey. 2. There is a significant difference among the teachers' level of willingness to participate to decisions in the school in the dimensions of“administrative and financial issues”and“student services”in terms of 'age' variable, and in the dimension of“education programs”in terms of“seniority”variable, for the participant teachers to the survey. 3. The teachers' level of willingness to participate the decisions in the dimension of“education programs”,“personnel services”and“student services”is found at the degree of“usually”and in the dimension of“administrative and financial issues”is found at the degree of“occasionally”. The decision that the teachers are willing to participate the most is“the determination of self-improvement programs for the teachers”, and the least one is“establishing and operating a cooperative at school and using the incomes of this cooperative”for the participant teachers to the survey. 4. According to 'branch', 'graduated school' and 'the number of teachers in the school' variables, there is a significant difference among the teachers' level of willingness to participate to decisions in the school at the“education programs”dimension, for the participant teachers to the survey.