Portföy yönetiminde performans ölçülmesi: İMKB'de uygulama (Fama-French üç faktör modeli ve finansal varlıkları fiyatlama modelinin uygulanması)
- Tez No: 172869
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAKAN KAPUCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Menkul Değer Seçimi, Portföy Optimizasyonu, Performans Değerleme, Anomali, Finansal Varlıkları Fiyatlama Modeli, Fama - French Üç Faktör Modeli
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
VIII ÖZET Menkul değer seçimi ve optimizasyonu aşamalarında kullanılacak en iyi denge modeli, bu modele göre elde edilen optimum portföyün riske uyarlanmış beklenen getiri oranı ile diğer portföylerin ve temsili pazar endeksinin gerçekleşen getiri oranlan karşılaştırılarak belirlenebilir. Bu çerçevede yapılan çalışmada, Standart FVFM ile Fama - French Üç Faktör Modeli yöntemlerine göre oluşturulmuş optimum portföylerin performansları değerlendirilmekte, menkul değer seçimi ve optimizasyonu aşamalarında kullanılacak en iyi yöntem belirlenmeye çalışılmaktadır. Ayrıca, her iki yöntemin tekil pay senetleri ile pay senedi portföylerinin performans ölçümünde kullanılabilirliği sınanmaktadır.
Özet (Çeviri)
IX ABSTRACT The best equilibrium model which is able to use for security selection and portfolio optimization can be determined by comparing risk adjusted expected returns of a portfolio which was formed according to that model with the ex - post returns of alternative portfolios and an appropriate representative market index. For this reason, in this study it is evaluated portfolios' perforaıances which are formed according to Standard CAPM and Fama - French Three Factor Models. However, it is studied which method is the best for the process of security selection and portfolio optimization. Furthermore, in this study is tested usability of each performance measurement of stocks and stocks portfolios. KeyWords: Securiy Selection, Portfolio Optimization, Performance Measurement, Anomali, Capital Asset Pricing Model, Fama - French Three Factor Models