European innovation and entrepreneurship strategy: Implications for Turkey
Avrupa inovasyon ve girişimcilik stratejisi Türkiye için implikasyonları
- Tez No: 172895
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA DİCLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, girişimci, inovasyon, bilgi-temelli ekonomi, bilgi ekonomisi, yeni ekonomi, Avrupa Birliği, AB inovasyon stratejileri.., Entrepreneurship, entrepreneur, innovation, knowledge-based economy, knowledge economy, the new economy, European Union, EU innovation strategies... rx
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Son birkaç on yıldır, dünya bir sosyo-ekonomik dönüşüm yaşamaktadır. Günümüzde, bilgi tüm organizasyonlar için en değerli varlık haline gelmiştir. Bu dönüşüm süreci kendine özgü fırsat ve tehditler yaratmaktadır. Ortaya çıkan daha dinamik ve yeni ekonomi içinde Avrupa Birliği'ndeki siyasetçiler“iş yaratma”,“inovasyon”ve“girişimcilik”adına yeni stratejiler ve politikalar üretmede önemli ilerlemeler kat etmişlerdir. Avrupa Komisyonu'nun bulgularına göre (2002) 1988 ve 2001 yılları arasında, Avrupa'daki büyük işletmeler“iş”kaybederken, yeni işlerin çoğu mikro-işletmeler (çalışanı 10 dan az olan işletmeler) tarafından yaratılmıştır. AB ve Türkiye ekonomilerini beklenen seviyelere taşıyacak olan faktörler inovasyon ve girişimcilikle yakından ilgili görünmektedir. Bu tezin amacı Avrupa Birliği 'nin inovasyon ve girişimcilik stratejileri ve bunların Türkiye'deki olası etkilerini incelemektir. Çalışmanın metodu literatür taraması ve niteliksel veri analizi olacaktır. Çalışmanın son kısmında, bulgular yorumlanacak ve geleceğe dair yargılarda bulunulacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT During the last few decades, the world has been experiencing a socio-economic transform and, knowledge has become the most precious asset for all organizations. This transformation has created many opportunities and threats. In the new dynamic economy, the policy makers in the European Union have made significant progress in generating strategies and action plans for“job creation”,“innovation”and“entrepreneurship”. According to the findings of the European Commission (2002), between 1988 and 2001, most jobs in Europe were created by micro-enterprises (enterprises having less than 10 employees) whereas large enterprises lost jobs. Innovation and entrepreneurship might be the concepts to drive the economy of the EU, as well as that of Turkey, to the expected levels. The main objective of this thesis is to examine the innovation and entrepreneurship strategies of the European Union, and their implications for Turkey. The method of study will be literature survey and qualitative data analysis. In the last section of the study, findings will be interpreted and future estimations will be given.