Ağ veri tabanı dizgeleri için bir erişim modeli tasarım ve gerçekleştirimi
  1. Tez No: 173067
  2. Yazar: NİLÜFER BATMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÜNAL YARIMAĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Erişim Modeli, Ağ Veri Tabanı Dizgesi, B-ağaçları, Access Model, Network Data Base Systems, B-Trees
  7. Yıl: 1985
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Ill ÖZET AĞ VERİ TABANI DİZGELERİ İÇİN BİR ERİŞİM MODELİ TASARIM VE GERÇ EKLEŞTİR İMİ Nilüfer Batmaz Bu çalışmada ağ veri tabam dizgelerinde tutanak türleri ve aralarındaki bağıntıları gerçekleştirmeyi sağlayan bir fiziksel yapı bütünü tasarlanmıştır. Erişim modeli ya da gerçekleştirim modeli olarak adlandırılan yazılım katmanı Veri Tabanı Yönetim Dizgesi tarafından iç şemaya göre düzenlenmiş kullanıcı isteklerini fiziksel veri tabanı üzerinde uygular. Tasarlanan erişim modelinde birincil ve ikincil anahtar değerine göre doğrudan erişim ile üye tutanaklara erişim olanağı sağlanır. Birincil anahtar değerine göre doğrudan erişim ile üye tutanaklara erişim olanağı sağlayan erişim kütüğünde sayısal B-ağaçlarının, ikincil anahtar değeri ne göre doğrudan erişim olanağı sağlayan erişim kütüğünde ise önek B -ağaçlarının yapısından yararlanılmıştır. Veri tabanı görünümü tanımlama, erişim kütüğü yaratma ve bu kütükler üzerinde işlem yapmak amacıyla B6800 bilgisayar dizgesinde ALGOL programlama dili ile 5 ana yordam gerçekleştirilmiştir. Tanımlama, yaratma ve anahtar değerlerini erişim kütüklerine ekleme, bu kütüklerden silme ya da bu kütüklerde arama istekleri, gerçekleştirilen bu yordamların VTYD'nin diğer katmanları tarafından kullanılması ile karşılanır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY DESIGN AND IMPLEMENTATION OF AN ACCESS MODEL FOR NETWORK DATA BASE SYSTEMS Nilüfer Batmaz A system, to implement the record types and the DBTG sets in network data base systems is designed. The software which is called the“access model”or“implementation model”, carries out the user requests which are arranged according to the internal schema description. Random access using1 primary or secondary key values and access to the member records in the DBTG sets are provided by the access model. The access file used for primary key access to a record and access to the related member records is based on digital B-tree structure. The access file which is used for access with secondary key is based on prefix B*-tree structure. Five main routines to describe the data base structure, create access, files and execute instructions on the access files are implemented with ALGOL programming language on B6800 computer system. The DBMS software invokes the implemented routines to carry out the user requests.