Building inspection in Turkey
Türkiye'de yapı denetimi
- Tez No: 173096
- Danışmanlar: DR. ENGİN ERANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yapı Denetimi, Türk imar ve Denetim Uygulamaları vı, Building Inspection, Turkish Improvement and Inspection Legislations IV
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
17 Ağustos 1999 Marmara ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinden sonra Türkiye'de bir uyanış dönemi başlamıştır. Geç kalmış bu uyanışın bedelini Türkiye yaklaşık 45.000 kadar vatandaşım ve 20 milyar dolarını kaybederek ödemiştir. Zaten aktif deprem fay hatları üzerinde bulunan Türkiye böylesine yıkıcı depremleri yaşamış ama önceki depremlerin büyük metropoller ve sanayi bölgelerinde olmaması, can ve mal kaybının az olması, medyanın da konuya ilgisiz kalması nedeniyle gerekli tedbirleri almakta geç kalmıştır. Yapı denetiminin önemi ve gereği ancak yaşanan bu felaketten sonra ilgililerin aklına gelebilmiştir. Bundan sonra ise bakanlık tam bir kanun, yönetmelik ve kanun hükmünde kararnameler fabrikası gibi çalışarak alelacele bir çok uygulamayı yürürlüğe sokmuştur. Deprem sonrası telaş ve tepkisel yaklaşımlar içeren bu uygulamalar, hala tartışılmakla birlikte ancak 2-3 sene sonra bir düzene oturmaya başlamıştır. Bu çalışmada öncelikle acı bir dönüm noktası olarak görülen 1999 yılı depremlerinden önce Türkiye'de uygulanan yapı denetim sistemi ve bununla ilgili kanunlar ve uygulamalar incelenecektir. Daha sonra,1999 yılından sonra Bakanlıkça çıkarılan kanun, yönetmelik ve diğer uygulamaların evrensel bir boyutta incelenebilmesi ve karşılaştırmaların yapılabilmesi için bazı ülkelerin, birliklerin uluslar arası mevzuatların yapı denetim sistemleri incelenecektir. 1999 yılından sonra önerilen yapı denetim sistenılerinin incelenmesi, aksayan yönlerinin irdelenmesi ve bazı çözüm önerilerinin getirilmesi ile çalışma son bulacaktır.
Özet (Çeviri)
Turkey has lived an awakening after the earthquakes of 17 August 1996 in Marmara and 12 November 1999 in Düzce. Turkey has paid the cost of a delayed awakening with the loss of approximately 45,000 citizens and 20 billion dollars. Turkey, which is located on active seismic fault lines, has previously encountered such destructive earthquakes but necessary measures have not been taken due to the previous earthquakes not striking the large metropolis and industrial zones, lower losses in terms of lives and property, and lack of interest of the media in terms of the issue. The importance and necessity of building inspection could only be realized after said disaster. Subsequently, the Ministry has worked like a factory producing laws, regulations and decrees having the force of law and has implemented numerous practices in a rush. Said practices containing the post-earthquake haste and reactive approaches are currently still 111being discussed and could only be regulated within a period of 2-3 years. This study will examine the building inspection system, which has been applied in Turkey prior to the earthquakes of 1999, which are considered as a sad turning point, and the laws and applications related with thereof. Subsequently, the building inspection practices of certain countries, unions and international legislations will be discussed in order to provide for examination and comparison of the laws, regulations and practices, enacted by the Ministry after 1999, at international level. The study will be concluded with the examination of the building inspection systems recommended after the year 1999, study of the inefficient aspects and recommendation of specific solutions.