Türkiye'deki yapı denetim sisteminin incelenmesi ve Bolu ili örneği
Examination of the building inspection system in Turkey on the sample of Bolu city
  1. Tez No: 606333
  2. Yazar: AYDAN DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN HAKAN İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bolu, yapı denetimi, yapı denetim kanunu, Bolu province, construction inspection, construction inspection law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Yapı denetimi, binaların projelerine ve ilgili yönetmeliklere uygun inşa edilmelerinin denetlenmesi ve buna onay verilmesi işlemidir. Mevcut binalarda ise, güvenli ve sağlam olduklarına dair gerekli iyileştirmelerin ve değişikliklerin uygun şekilde gerçekleşmesi için yaptırım imkânı verilen işleyiş sistemidir. Ülkemizdeki yapı denetim sistemi 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir. Çalışma kapsamında öncelikle ülkemizde uygulanan yapı denetim sistemi üzerinde durulmuştur. Ülkemizdeki yapı denetim sisteminin işleyişi ve yapı denetim firmalarının sorunlarıyla ilgili Bolu ilindeki yapı denetim firmalarının çalışanlarıyla 2018 yılında anket çalışması yapılmıştır. 4708 Sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun, ilgili yönetmelikler ve anket çalışması dikkate alınarak yapılan çalışma sonucunda bu kanunla uygulanmakta olan yapı denetim sisteminde halen problemlerin olduğu, bunların bazılarının 2019 yılı başında yürürlüğe giren değişiklikler ve güncellemeler ile düzenlendiği, eksikliklerin giderilmesi için ilgili kanun kapsamında gerekli ilave düzenlemelerin yapılarak sistemin aksaklıklarının giderilmesi gerektiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Building supervision is related to construction of buildings in accordance with the projects and regulations which is approval process. In existing buildings, it is the operating system where sanctions are given to ensure that the necessary improvements and changes are carried out properly and that they are safe and sound. The building inspection system in our country is regulated by the Law No. 4708 on Building Inspection. Within the scope of the study, first of all, the construction control system applied in our country is emphasized. A survey was conducted in 2018 with the employees of the building audit firms in Bolu regarding the functioning of the building audit system in our country and the problems of the building audit firms. As a result of the study carried out by taking into consideration the Law No. 4708 on Building Inspection, the related regulations and the survey study, there are still problems in the building inspection system implemented by this law and some of them are put into effect in early 2019 and the necessary amendments within the scope of the relevant law should be made to eliminate the deficiencies.