Karabük Demir Çelik Fabrikası'ndaki işçilerin batıl inançları
Supersitions of workers in Karabuk Iron and Steel Works
- Tez No: 173224
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZKUL ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Batıl İnanç, Halkbilim, yemorat, Halk Dini, İşçi Folkloru, Supersitition, folklore, memorate, folk religion, worker folklore
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
İV ÖZET GÖZEN, Yavuz, Karabük Demir Çelik Fabrikasındaki İşçilerin Batıl İnançları, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Batıl inançlar, halk arasında kabul gören inançlardır. Batıl inançlar, halk dini ve halk inançları çerçevesinde incelenmektedir. Halk dini, toplum genelince kabul görüp, inanılan, din dışında, halk arasında yaygın olarak yaşatılan değer verilen ve nesilden nesile aktarılan inanışlardır. Batıl inançlar, milletin, değişik zaman ve mekânlarda benimsediği dinler ve pratiklerden izler taşımaktadır. Daha önceki devirlerde sahip olunan inançlar sonraki devirlerde benimsenen din ile etkileşirken dînden ayrı fakat onun yanı sıra bir inanç sistemi olarak yeni anlam ve değerler kazanıp varlığını sürdürür. Batıl inançlar, en çok geçiş dönemlerinde uygulanılan pratiklerdir. İnsan hayatında doğum, evlenme ve ölüm gibi çeşitli dönemler vardır ki bunlara geçiş dönemleri adı verilir. Bu dönemlerin her birinde, insan, çeşitti inanç, davranış ve uygulamalarla geçiş yapacağı döneme hazırlanır. Karabük ve çevresinde görülen insan hayatının her safhasıyla ilgili inanç ve uygulamalarda eski Türk kültürü ve İslam'ı kültür iç içe geçmiş durumdadır. Bütün bunların yanı sıra gelişen teknoloji ile birlikte modernleşme olarak bakılan ve öyle değerlendirilen Batı kültürü etkisi de görülmektedir. Ancak, Karabük ve çevresinde hâkim olan kültür Türic-islam kültürüdür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GÖZEN, Yavuz, Sypersitions of workers in Karabük Iron and Steel Works, Master's Thesis, Ankara, 2006. Superstitions are the beliefs which acceptance in the among public. Superstitions are studying in the area of Mfolk religion“ and ”folk beliefs". Folk religion is the faiths which are kept alive common among public except religion which, society had accepted generally, that appreciated and transfered to next generation by interaction one generation to other. Superstitions are convey trace from religions and practicals that people adopted different times and places. While beliefs that had got previous periods getting influnce with later periods except religion, but, by its side as a belief system, continuous its existence getting new senses and values. Supersitjtons are mostly practicals at the periods of transition. There are different periods in human's life, Sike birth and wedding and death; that they are called as periods of transition. Person for each all these periods, gets ready to period which will transit with different beliefs, behaviours and practices. In Karabük and its surroundings ancient Turk culture and Islamic culture continue one within the other on carrying out and beliefs about lifes all periods. However, by developing tecnology Western culture.that looking and appraising as modernization, is noticed too. But certainly Turc-lslarnic culture is dominating culture in Karabük and its surroundings.