Okul öncesi eğitim kurumlarında yapılan sene sonu gösterilerinin çocuğun kaygı düzeyine etkisinin incelenmesi
Examine effect on anxiety level of children of end of year performance in preschool foundations
  1. Tez No: 173293
  2. Yazar: BÜLENT İŞBİLEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BERRİN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sene sonu gösterisi, okulöncesi eğitim kurumlan, kaygı düzeyi, End of year performance, preschool education foundations anxiety level
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
ÖZET İŞBÎLEN, Bülent. Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında yapılan Sene Sonu Gösterilerinin Çocuğun Kaygı Düzeyine Etkisinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu araştırmanın amacı, okul öncesi eğitim kurumlarında yapılan sene sonu gösterilerinin çocuğun kaygı düzeyine etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklem grubunu, Ankara ilinin çeşitli bölgelerinde yer alan, özel ve kurum anaokulları ile resmi ilköğretim okullarının anasımflarında çalışan 43 öğretmen ve bu okullara devam eden 202 çocuğun anne-babalan oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğretmenlerin ve anne-babalarm sene sonu gösterileri ile ilgili düşüncelerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen bir anket formu ve 28 sorudan oluşan okulöncesi çocuklarına yönelik kaygı ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler uygun istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlan özetle şu şekildedir: Sene sonu gösterileri sonrasında çocukların sosyal fobi ve takıntı iç tepişi alt test puanlannm yükseldiği; buna karşın ayrılık kaygısı, ileri derecede kaygı bozukluğu ve fizksel yaralanma kaygısı alt test puanlarında anlamlı bir değişiklik olmadığı belirlenmiştir. Çocukların sene sonu gösterileri sonrasında Sosyal fobi (yılgı) ve Takıntı içtepisi konularında olumsuz etkilenebildikleri; ayrılık kaygısı, ileri derecede kaygı bozukluğu ve fiziksel yaralanma kaygısı yaşama konularında ise olumsuz etkilenmedikleri belirlenmiştir. Anaokuluna devam etme süre ve cinsiyetin, sene sonu gösterilerinde görev alan çocukların kaygı düzeyine bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Anne - babaların büyük bir kısmı sene sonu gösterilerinin her sene mutlaka yapılması ve programının yoğun olmasını istemektedir. Öğretmenlerin ise hemen hemen hepsi sene sonu gösterilerinin mutlak yapılması gerekmediği, düzenlenecek ise de programının hafifletilmesi gerektiği görüşünde olduklarını belirtmişlerdir. Konuyla ilgili çalışmalar, sene sonunda bir mezuniyet balosu yapma düşüncesinde yoğunlaşılırken, Türkiye'de bu görüş birçok Anaokulu tarafından henüz benimsenmemiş durumdadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT İŞBİLEN, Bülent. Examine Effect On Anxiety Level Of Children Of End Of Year Performance In Preschool Foundations, Master Thesis, Ankara, 2006. Purpose of this research is examining effect on anxiety level of children of end of year performance in preschool foundations. Sampling group of research consist of 43 teachers in private and public kindergarten and public primary school in different region of Ankara and parent of 202 children who are attending these schools. In research, as a input collecting tool questionnaire form which developed by researcher for the purpose of determining ideas of parents about end of year performance and anxiety scale consist of 28 questiosns for preschool children were used. Input collected was evaluated with suitable statistical methods. After end of year performance purpose of research was summarized points of subtests of briefly. It was determined that points of subtest of social phobia and obsession impulse increased and points of subtests of seperation anxiety, extreme anxiety disorder and physical injured anxiety was not be significant change. After end of year performance it was determined that children may be affected negatively from social phobia and obsession impulse and was not affected negatively from seperation anxiety, extreme anxiety disorder and physical injured anxiety. It was seen that sexuality time of atendance to kindergarten didn't influenced on anxiety level of children continuing kindergarten. Most of parents want that end of year performances organize every year necessarily and their programme is busy. All of teachers nearly point out that end of year performance doesn't have to organize, if it organizes, their programme needs lessening. Works about this subject focus on organizing graduation ball at the end of year, just now this idea hasn't been adopted from many from many kindergarten in Turkey.