Öğretmenlerin anaokulları ile anasınıflarındaki programlara ailelerin katılımı konusundaki görüşlerinin değerlendirilmesi (Afyon ili örneği)
Evaluation of teacher's views about the parent's involvement to the programs in kindergartens and nursery schools in Afyon
  1. Tez No: 173452
  2. Yazar: GÖZDE İNAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ELİF ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, aile katılımı, okul-aile işbirliği, Preschool education, parent involvement, school-parents collaboration
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET ÎNAL, Gözde. Öğretmenlerin Anaokulları île Anasınıflarındaki Programlara Ailelerin Katılımı Konusundaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi (Afyon İli Örneği)Yvksek Lisans Tezi, Ankara, 2006 Okul öncesi eğitimin hedeflerine ulaşabilmesi, eğitimde sürekliliğin sağlanabilmesi, çocuklarda kalıcı davranış değişikliklerinin oluşturulabilmesi, çocuğun çok yönlü gelişimine katkıda bulunabilinmesi, eğitimde kalitenin artırılabilmesi için, ailenin eğitim kurumlarında uygulanan programlara katılımının sağlanması ve ailenin eğitim kurumunun doğal bir parçası olarak görülmesi gerekir. Bu amaçla, çocuğu ailesi ile bir bütün olarak ele alan yaklaşımlar doğrultusunda okul öncesi eğitim programlan hazırlanmalıdır. Bu araştırmanın çalışma evrenini, 2004-2005 eğitim-öğretim yılında Afyonkarahisar ili Merkez ilçede Milli Eğitim Bakanlığı 'na bağlı olan anaokulları ile ilköğretim bünyesindeki anasımflannda görev yapmakta olan 81 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı; öğretmenlerin, okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan programlara ailelerin ilgi ve katılımını sağlamak amacıyla hangi tür etkinlik ve yöntemlere ne kadar sıklıkla yer verdikleri ile aile katılımının eğitim kurumuna katkısı konusundaki görüşlerini değerlendirebilmektir. Öğretmenlerin, okul öncesi eğitim kurumu programlarına ailelerin ilgi ve katılımım sağlamak amacıyla hangi tür etkinliklere ne kadar sıklıkla yer verdikleri konusundaki görüşlerini alabilmek için, altı boyuttan (Anne-Baba Olma Sorumluluğu, İletişim, Gönüllülük, Evde Öğrenme, Karar Verme Süreci, Okul Çevresiyle İşbirliği Süreci) oluşan 'Okul-Aile-Çevre İşbirliği Değerlendirme Formu' kullanılmıştır. Bu form, 'Johns Hopkings Üniversitesi'nden Karen Clark Salinas, Joyce L. Epstein ve Mavis G. Sanders ile Norhwest Regional Educational Laboratuan'ndan Deborah Davis ve Inge Douglas tarafından geliştirilen 'Measure of School, Family and Community Partnership' ölçeği boyutları esas alınarak oluşturulmuştur. Öğretmenlerin, okul öncesi eğitim kurumu programlarına ailelerin ilgi ve katılnnının eğitim kurumuna katkısı konusundaki görüşlerini değerlendirebilmek için de, literatür taraması sonucunda araştırmacı tarafından oluşturulan 'Okul- Aile İşbirliğinin Eğitim Kurumuna Katkısını Değerlendirme Formu' kullanılmıştır. Ayrıca araştırmada, formu dolduran öğretmene ve de çalıştığı okula ait bilgilerin bulunduğu11 kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin; aile katılımının eğitim kurumuna olumlu etkisi olduğunu kabul etmelerine rağmen, aile katılımını sağlamaya yönelik yöntemleri ve etkinlikleri uygulama noktasında eksik kaldıkları ve bununla bağlantılı olarak da bu okullarda aile katılımının yetersiz olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, okul statüsü ile iletişim boyutu; okul hizmet süresi ile okul çevresiyle işbirliği süreci, evde öğrenme, gönüllülük, anne- baba olma sorumluluğu, karar verme süreci ve iletişim boyutu; ailelerin sosyo ekonomik düzeyi ile gönüllülük ve okul çevresiyle işbirliği süreci boyutu; ailelerin öğrenim düzeyi ile gönüllülük boyutu; öğretmenlerin mezun oldukları kurum ile iletişim ve evde öğrenme boyutu; öğretmenlerin sahip oldukları çocuk sayısı ile anne-baba olma sorumluluğu boyutu; öğretmenlerin kıdem süreleri ile anne-baba olma sorumluluğu boyutu ve öğretmenlerin okul öncesi eğitimiyle ilgili hizmet içi eğitim alma durumları ile iletişim, gönüllülük ve karar verme süresi boyutları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT İNAL Gözde. Evaluation of Teacher 's Views about the Parents ' Involvement to the Programs in Kindergartens and Nursery Schools in Ajyonkarahisar Master's Thesis, Ankara, 2006. For the preschool education to be able to reach its targets, to be able to be achieved continuity in education, to be able to be formed permanent attitude change on children, to be able to be contributed to child's multiple development and to be able to be increased quality in education, it must be provided parents' participation to the programs applied in educational institutions and also to be seen parents as a natural member of the education. For this purpose, preschool education programs are formed in accordance with the approaches that consider child and parents as a whole. 81 teachers who have been working in nursery schools that belong to Ministry of Education and in the nursery classrooms in the body of primary education located in the central district of Afyonkarahisar Province in the academic year of 2004-2005 constitute the working universe oh this study. The aim of the investigation is to evaluate, how often and which kind of activities and methods do the teachers apply with the aim of providing parents' participation and interest to the preschool education programs and also to evaluate teachers' opinions about the contribution of parents' participation to the educational institution. To be able to take the opinions of teachers on how often and which kind of activities and methods do they apply with the aim of providing parents' participation and interest to the preschool education programs, 'School-Parents-Community Collaboration Evaluation Form' that includes six different approaches has been used (parenting, communication, volunteering, learning at home, decision making, collaborating community). This form has been constituted by taking principal“Measure of School, Parents and Collaboration Partnership' that developed by 'Karen Clark Salinas, Joyce L. Epstein and Mavis G. Sanders from John Hopkins University and Deborah Davis and Inge Douglas from Northwest Regional Educational Laboratory”. And also to be able to evaluate the opinions of teachers about the contribution ofIV parents' participation and interest to the preschool education programs to the educational institution,“Evaluation form of the contribution of School- Parents Collaboration to educational institution”has been used. Besides, personal information form, in which placed the information about the teacher completed from and the school she working in, has been used in the investigation. At the end of the investigation, such a result has appeared that; although the teachers have accepted the positive effect of parents' contribution to the educational institution, they are not perfect in applying parents contribution oriented methods and activities and depending on this deficiency, parents contribution is insufficient in these schools. Also, a meaningful relation has been appeared between the school statute and communication measure; school employing period and process of collaboration with school community, learning at home, volunteering, parenting, decision making and collaborating community; social economic situations of parents and volunteering measure; teachers' communication with the institutions that they graduated from and learning at home measure; number of children that teachers have and parenting, seniority periods of teachers and parenting measure, teachers' service training on preschool education and communication, volunteering and decision making period measure.