Ergenlerdeki şiddet eğilimine televizyonun etkisi ve sosyal hizmet müdahalesi
Effect of television on adolescents' tendency toward violence and intervention by social services
  1. Tez No: 173665
  2. Yazar: AFİFE SOFUOĞLU ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BERİL TUFAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: ergen şiddeti, televizyondaki şiddet, şiddet eğilimi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Dünyada ve ülkemizde şiddet olayları gittikçe yaygınlaşmakta ve bu şiddet gösterimi televizyon aracılığıyla evlerimize kadar ulaşmaktadır. Bu yayınlardan en çok çocuklar ve ergenlerin etkilendiği bilinen bir gerçektir. Bu nedenle bu araştırma, ergenlerdeki şiddet eğilimlerine diğer etkenlerin yanı sıra (aile, okul, çevre) televizyonun etkisinin neler olduğunun anlaşılması ve sosyal hizmet müdahalesi ile ilişkisinin kurulmasıdır. Araştırma Ankara ili, Keçiören İlçesindeki 12-14 yaş arasında bulunan ve ilköğretim okullarında 7. ve 8. sınıfta okuyan ergenlere uygulanmıştır. Veriler soru kağıdı ve Uluğtekin (1976) 'in geliştirdiği“Saldırganlık Ölçeği”ile toplanmıştır. Ölçek Likert Tipi, 5 alt ölçekten oluşmaktadır. Bu çalışmada, ekolojik modele göre şiddete etki eden dört düzeydeki (kişisel, ilişkiler, toplumsal ve toplumsal değerler) faktörler ile şiddet eğilimi arasındaki ilişkiler aranmış ancak anlamlı bir sonuca ulaşılamamıştır. Yapılan analizler sonucunda, ilk olarak ergenlerin yetişkinlerle birlikte televizyonun karşısında uzun saatler geçirdikleri görülmüştür. Özellikle şiddet içerikli televizyon dizilerinin izlenme oram çok yüksek bulunmuştur. Bu dizilerde yer alan kahramanlar ergenlerin rol-model aldıkları kişiler olarak tespit edilmiştir. ikinci olarak, ergenler uygulanan saldırganlık ölçeğinin tüm alt ölçeklerinden yüksek puan almışlardır. Buna göre, araştırma grubundaki ergenlerin şiddet eğilimi gösterdikleri gözlenmiştir. Özellikle alt ölçeklerden olan ve saldırganlığı ifade eden“Yansıtılmış Saldırganlık Ölçeği”puanı yüksek bulunmuştur. Bu alt ölçek ve cinsiyet arasında fark karşılaştırılmış, mevcut literatürdeki bulguların aksine kızların da en az erkekler kadar şiddet eğilimi gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca televizyon izleme süreleri ile "Saldırganlık ÖlçeğT'nin alt ölçekleri arasındaki farklara bakılmış ve anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Literatürde televizyon izleme süresi arttıkça şiddet içeren davranışların arttığı yönündeki bilgi bu araştırmada desteklenmemiştir.
Özet (Çeviri)
Events of violence are getting more and more widespread in the world and in our country and scenes of violence are watched in our houses through television. It is a well-known fact that children and adolescents are mostly affected ones by such broadcasting. Therefore, the purpose of the present study is to understand effects of television on adolescents' tendency toward violence apart from other contributive factors (family, school, environment) and to relate them to intervention by social services. The adolescents aged between 12 and 14 and studying at elementary schools, grade 7 and grade 8, in Keçiören, Ankara were included in the current study.ğretim. The data were gathered through question sheets and“Agressiveness Scale”developed by Uluğtekin (1975). The scale has five Likert Type sub-scales. In this study looking for relation between tendency toward violence and four factor (individual, relationship, community, societal) effectted violence by ecological model but, that relation was not found meaningfull. First, as a result of the analyses made, it was seen that adolescents spend long hours in front of television together with adults. Rating of television series including violence was particularly found too high. Heroes in such series were determined as people who set models and roles for adolescents. Secondly, the adolescents had high scores in all the subscales of the agressiveness scale applied. According to this, it was observed that the adolescents in the study group had tendencies toward violence. Particulary, the score of“Reflected Agressiveness Scale”, one of the sub-scales and referred to agressiveness, was found high. Difference between the sub-scale and gender was compared, and it was concluded that girls as well as boys had tendencies toward violence, contrary to the findings in the current literature.