Ortaöğretim öğrencilerinde teknoloji kullanımının saldırganlık eğilimlerine etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of the use of technology on the agressive tendencies of high school students
- Tez No: 685138
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Teknoloji Kullanımı, Saldırganlık, Dijital Oyunlar, Technology, Use Of Technology, Aggression, Digital Games
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada ortaöğretim öğrencilerinde teknoloji kullanımının saldırganlık eğilimine etkisinin okul ortamında araştırılması amaçlanmıştır. Okul çağındaki çocuklar ve ergenlerde görülen teknoloji kullanımı zaman zaman öğrencinin sosyal çevresinde saldırganlık eğilimleri göstermesine ve davranış bozuklukları sergilemesine neden olmaktadır. Teknoloji kullanımının ortaöğretim öğrencilerinin saldırganlık eğilimlerine etksinin olup olmadığı, çalışmanın problem alanını oluşturmaktadır. Çalışma grubu, İstanbul ilinin Beşiktaş ilçesinde yer alan bir özel okulda okuyan ve yoğun teknoloji kullanımları nedeniyle okul rehberlik ve psikolojik danışmanlık birimine yönlendirilen lise öğrencileriden seçilmiştir. Niteliksel çalışma kapsamında yer alan bu araştırmada cinsiyet, yaş ve öğrencilerin mensubu olduğu ailelerin sosyo-ekonomik düzeyleri eşit sayıda temsil edilmiştir. Bu çalışmada niteliksel araştırma yöntemine uygun olarak odak grup görüşmeleri gerçekleştirilmiştir.15,16 ve 17 yaşlarındaki 18 lise öğrencisini kapsayan 6 odak grup ile birlikte çalışılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerle yapılan görüşmelerden elde edilen veriler Maxqda 2018 nitel veri analiz programı aracılığıyla incelenmiştir. Görüşmelerden elde edilen veriler ile oluşturulan temalar kelime bulutu, kod tekrarı gibi yöntemlerle gösterilmiştir. Çalışmanın sonucunda, öğrencilerin teknoloji kullanım düzeyleri arttıkça saldırganlık düzeylerinin de arttığı ortaya çıkmıştır. Görüşmelerden elde edilen bilgilere göre öğrencilerin oyun oynamaktan çok sosyal medyada daha fazla vakit geçirdiği anlaşılmıştır. Saldırganlık eğilimleri yüksek olan öğrencilerin şiddet içeren oyunları daha çok tercih ettiğine dair bulguya rastlanılmamıştır.Sonuç olarak dijital oyun oynama (çevrimiçi olma) konusunda engellenen çocukların saldırganlık seviyelerinin engellenmeyen çocuklara göre daha yüksek olduğu değerlendirilmektedir.Bulgular ışığında oyun oynama süresine sınır koymayan ailelerin çocuklarının saldırganlıkdüzeylerinin dijital oyun oynama süresine sınır koyan ailelerin çocuklarının saldırganlık düzeylerinden yüksek olduğuna ilişkin her hangi bir kanıya varılmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the impact of the use of technology on the tendency of aggression in high school students in a school environment. Use of technology seen in school-age children and adolescents causes the student to show aggression tendencies and behavioral disorders in the social environment from time to time. Whether use of technology is inseed with the aggression tendencies of high school students is the problem area of the study. The sample of the study is high school students studying at a private school in Besiktas district of Istanbul province. These students were selected from those who were referred to the school guidance and psychological counseling unit due to their intensive use of technology. In this study, gender, age and socio-economic levels of the families of students were represented in an equal number. In this study, focus group interviews were conducted in accordance with qualitative research method. It was worked with 6 focus groups covering 18 high school students aged 15, 16 and 18. Data obtained from interviews with individuals participating in the study were examined through the Maxqda 2018 qualitative data analysis program. The themes created with the data obtained from the interviews are shown by methods such as word cloud, code repe reeassing. As a result of the study, it was revealed that students' levels of aggression increased as their use of technology levels increased. According to the information obtained from the interviews, it was understood that students spent more time on social media than playing games, so the hypothesis that students with high aggression tendencies preferred violent games could not be supported. As a result, children who are blocked from playing digital games (going online) are assessed to have higher levels of aggression than children who are not prevented. In light of the findings, the hypothesis was rejected that the aggression levels of the children of families who did not limit the playtime were higher than the levels of aggression of the children of the families who put limits on the time of playing digital games.