Yoksulların yaşam kalitesinin belirlenmesine yönelik bir araştırma: Ankara Çankaya ilçesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı örneği
A research for identifying the quality of life of the poor people: A case of Ankara Çankaya solidarity foundation
- Tez No: 174001
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖNÜL ERKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Yoksulluk, Yaşam Kalitesi, Sosyal Göstergeler, Yoksulluk ve Sosyal Hizmet, Yaşam Kalitesi ve Sosyal Hizmet, Yaşam Kalitesi Göstergeleri, Poverty, Quality of Life, Social Indicators, Poverty and Social Services, Quality of Life and Social Services, Quality of Life Indicators
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
IV ÖZET ÖZTÜRK, Özgür. Yoksulların Yaşam Kalitesinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma: Ankara Çankaya İlçesi Sosyal Yardımlaşma ve Daynışma Vakfı Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu çalışmanın amacı, nesnel yaşam kalitesi göstergeleri kullanarak yoksulların sorunlarını tespit etmek ve bunlara çözüm önerisi geliştirmektir. Çalışma, gelir düzeyi düşük yani yoksul olarak tanımlanan kişilerle yapılmıştır. Bu yüzden çalışmada nesnel yaşam kalitesi üzerinde durulmuştur. Nesnel yaşam kalitesinin olası göstergelerinin sayısı sınırsızdır. Çalışmada kullanılan sosyal göstergeler, çeşitli yazarların yaşam kalitesi tanımlarındaki ifadelerden ve belirledikleri sosyal göstergelerden seçilmiştir. Araştırma, Ankara İli Çankaya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfında gerçekleştirilmiştir. Vakfa bağlı 107 mahalle ve 25.000'nin üzerinde müracaatçı bulunmaktadır. Evreni temsil etmek amacıyla, basit rasgele örnekleme metodu kullanılarak örneklem seçimi yapılmıştır. Çalışmanın örneklemini, 107 mahalle arasından seçilen 67 mahalle ve her mahalleden de 3 müracaatçı olmak üzere toplam 201 müracaatçı oluşturmuştur. Bu kişilerden elde edilen veriler araştırmacı tarafından geliştirilen soru kağıdı aracılığı ile toplanmıştır. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda çalışma kapsamındaki müracaatçıların yaşam kalitelerinin anlamlı biçimde düşük olduğu belirlenmiştir. Yoksulların yaşam kalitelerini yükseltmek için makro boyutta sosyal politikaların geliştirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ÖZTÜRK, Özgür. A Research for Identifyin the Quality of Life of the Poor People: A Case of Ankara Çankaya Solidarity Foundation, Master's Thesis, Ankara, 2006. The aim of this research is to identify the problems of the poor people by using objective quality of life indicators and to develop some suggestions for the solution. The research was done with the poor people who have low income level. For this reason our research was focused on the objective indicators of quality of life. The possible objective indicators for quality of life is almost countless. That is why the objective indicators that we. used in this study were selected from the quality of life definitons of various researchers and also from the objective indicators that were identified by them. The research was carried out within the Çankaya Social Solidarity Foundation of Ankara. The foundation has 107 districts with more than 25.000 clients. Our sample was determined by using simple random sampling method in order to represent the total field of survey. The sample consists of 67 districts (out of 107) and 3 clients for each district, which makes 201 clients in total. A questionnaire was used by the researcher in order to collect data from these clients. The statistical analysis showed that the quality of life of the clients living in our survey field is significantly low. Social policies must be developed in order to increase the quality of life of the poor people.