Toplumda şeffaflığın görsel tanımı
The visual definition of transparency in society
  1. Tez No: 174903
  2. Yazar: ZUHAL BAYSAR BOERESCU
  3. Danışmanlar: PROF. ZAFER GENÇAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Şefaflık, aydınlanma, sanat, toplum, ahlak, etik, nüdizm, Transparency, enlightenment, art, society, morality, ethic, nudism
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada“Şeffaflık”, bilinen şekliyle“saydam, arkasını gösteren”anlamının ötesinde,“bilinçlilik konumunu”tanımlamak üzere kullanılmıştır. Burada şeffaflık, tek tek bireylerin aydınlanmaya giden yolda kendi benlikleriyle karşılaşmaları ve bilinç arınması sonucunda varılan noktadır. Aydınlanma, başta Kant olmak üzere birçok düşünür tarafından araştırılmış ve tanımlanmıştır. Bu anlamıyla şeffaflık ve aydınlanma, sanat tarihinde ve özellikle günümüz sanatında sonsuz açılımlar bulur. Toplumsal olaylara ve gerçeklere ilgi duyan bir çok sanatçı, toplumda gerçekleşen değer çöküşünü, ahlak sistemini, siyasi yapılanmaları eserlerinde sorgulamaktadır. Dolayısıyla sanatın varoluşunun doğal sonucu olarak nitelendirilebilecek bir şekilde toplumda zoraki bir yüzleşme yaşanmakta; sanat, toplumu zoraki bir şeffaflaşmaya yöneltmekte, bu şekilde toplumsal gelişim süreci hızlanmaktadır. Şeffaflık ve toplumsallık üzerine yapılan sanatsal çalışmalarda, toplumda varlığını sürdüren çelişkiler, kültürel çöküş, ahlaki değerler ve yönetim sistemleri gibi konularda karşılaşılan çıkmazlar ironik bir tavırla ele alınmıştır. Bunun yanı sıra, dünya mitolojisinden dinsel ya da tarihsel çeşitli simgeler yoluyla, bilgeliğin, özgürlüğün ve kitlesel bir aydınlanmanın olası görüntüleri kurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this report,“Transparency”is used to define“the state of consciousness”, beyond the usual meaning of“transparent, seeing thorough”. Here transparency is the state which is achieved on the way to enlightenment, in the process of confronting with oneself and the purification of the consciousness.“Enlightenment”is a subject that has been approached by many philosophers starting with Kant.“Transparency and enlightenment”get infinite expressions in art history especially in contemporary art. Many artists that have interests in social events and realities are questioning the degradation of the values, the political and moral structures in their artworks. In consequence the existence of art has the natural result of canalizing the public to confrontation, to transparency and accelerating the social improvement. On the works that have been made about the transparency and society, the social conflicts, cultural decadence, dignity, administrative systems, dilemmas confronting in these situations approached in an ironic manner. Besides, the possible images of wisdom, freedom and the global enlightenment have been expressed using various religious and historical symbols of the world mythology.