The portrayal of green marketing practices in advertisements: A content analysis of fast-fashion brands advertisements in YouTube
Yeşil pazarlama uygulamalarının reklamlarda sunumu: Hızlı moda markalarının YouTube reklamlarına yönelik bir içerik analizi
- Tez No: 817672
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ AYŞE ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: yeşil pazarlama, hızlı moda, sürdürülebilirlik, geri dönüşüm, çevre, green marketing, fast-fashion, sustainability, recycling, environmental, sustainable fashion
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Moda endüstrisi küresel ölçekte çevresel olarak en zararlı endüstrilerden biri olarak tespit edilmiştir. Tüketiciler ve üreticiler, bu endüstrinin çevresel etkilerinin farkındadırlar. Hızlı moda markaları, kendilerini daha sürdürülebilir ve bilinçli varlıklar olarak konumlandırmaya çalışarak yeşil pazarlama uygulamalarına başlamışlardır. Bu çalışmada yeşil pazarlama üzerine kapsamlı bir literatür taraması yapılmış ve hızlı moda ile YouTube hakkında bilgiler sunulmuştur. Bu içerik analizi çalışması, popüler hızlı moda markalarının YouTube üzerinden yaptığı yeşil pazarlama uygulamalarının etkisini incelemektedir. Araştırma, 2017 ve 2023 yılları arasında Mart ayına kadar YouTube'da paylaşılmış olan hızlı moda markalarının en güncel videoları incelemiştir. Bu çalışmada, uluslararası ve ulusal (Türk) hızlı moda markalarının paylaştığı 54 YouTube videosu üzerinde metinsel, görsel ve işitsel içerik analizi kullanılarak nitel bir yaklaşım benimsenmiştir. Sonuçlar, analiz edilen videoların içeriğinin beş ana tema etrafında kümelenen yirmi altı kodla kategorize edilebileceğini göstermiştir;“çevresel sürdürülebilirlik ve sorumluluk”,“etik moda ve işçi uygulamaları”,“malzeme ve tedarik zincirinin şeffaflığı ve takip edilebilirliği”,“tüketici güçlendirme”ve“toplum ve sosyal etki”.
Özet (Çeviri)
The fashion industry is one of the industries that have harmful effects on the environment globally. Consumers and producers are becoming more aware of this industry's environmental impact. Fashion fast-fashion brands have started their green marketing practices by trying to position themselves as more sustainable and conscious assets. A comprehensive literature on green marketing has been reviewed, and information on fast-fashion and YouTube has been provided. This content analysis study examines how green marketing practices are depicted in fast-fashion brands' YouTube advertisements. The research examined the most up-to-date videos shared by fast-fashion brands on YouTube between 2017-2023 March. In this study, a qualitative approach was used to analyze 54 YouTube videos shared by both foreign and Turkish fast-fashion brands. The analysis included textual, visual, and verbal content evaluation. After analysis, results have determined that the videos' contents can be categorized into twenty-six codes, which are centered around five primary themes. These themes are“environmental sustainability and responsibility,”“ethical fashion and labor practice,”“transparency and traceability of materials and supply chain,”“consumer empowerment,”and“community and social impact.”