Standart belirleme yöntemlerinin geçme puanları üzerine etkisi
Impacts of standard setting methods over passing scores
- Tez No: 174921
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SELAHATTİN GELBAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Standards Setting Methodologies, Cut Point, Angoff Methods, Nedelsky Methods, Yes/No Methods
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmada standart belirleme yöntemlerinin geçme puanlan üzerine etkisi üzerinde çalışılmış, öğrencilerin geçti/kaldı durumlanmn farklı standart belirleme yöntemlerine göre değişiklik gösterip göstermediği incelenmiştir. Araştırmanın birinci aşamasındaki verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen 25 'er maddelik Türkçe ve Matematik testlerinin 129 İlköğretim 7. Sınıf öğrencisine uygulanmasıyla elde edilen test puanlan oluşturmuştur. Araştırmanın ikinci aşamasındaki verileri ise her bir yöntem için farklı hesaplanan ve farklı uzman görüşlerine dayanan kesme puanlan oluşturmuştur. Verilerin analizinde farklı standart belirleme yöntemlerine göre geçme puanı üstünde puan alan öğrenci yüzdeleri arasındaki farklılıklan ve derslerin sayısal ve sözel içerikli olmasıyla geçme puanlanmn belirlenmesi arasındaki farklılıklan ortaya koymak amacıyla bağımlı iki oran arasındaki farkın testi yapılmış ve anlamlılığı z testi ile sınanmıştır. Yöntemler arasındaki uyum ise tetrakorik korelasyon ve Cohen's kappa Yöntemleriyle incelenmiştir. Bu araştırma sonunda, Türkçe dersi için, farklı standart belirleme yöntemleri geçme puanı üstünde puan alan öğrenci yüzdesine göre ikişerli olarak karşılaştırıldığında, Angoff ve Yes/No yöntemleri arasındaki yüzdeler arasında 0,05 düzeyinde, diğer yöntemler arasında 0,01 düzeyinde fark olduğu görülmüştür. Matematik dersine bakıldığında yöntemlerin ikişerli karşılaştırmalarının tümünde 0,01 düzeyinde farklılaşma görülmüştür. Derslerin sayısal ve sözel içerikli olması ile geçme puanı üzerinde puan alan öğrenci yüzdeleri ikili olarak karşılaştırıldığında bu yüzdeler arasında 0,01 düzeyinde anlamlı bir farklılaşma görülmüştür. Yöntemler arasındaki uyum incelendiğinde; Türkçe dersi için Angofif ve Yes/Nb yöntemleri arasında pozitif ve yüksek düzeyde, Angoff ve Nedelsky yöntemleri ile Nedelsky ve Yes/No yöntemleri arasında ise pozitif ve orta düzeyde uyum görülmüş iken; Matematik dersi için Angoff ve Yes/No yöntemleri arasında pozitif ve orta düzeyde, Angoff ve Nedelsky yöntemleri ile Nedelsky ve Yes/No yöntemleri arasında pozitif ve düşük düzeyde anlamlı bir uyum görülmüştür. Araştırma ile öğrenciler hakkında verilecek kararlar için kullanılabilecek standart belirleme yöntemlerinden hangisinin seçileceği öğrenci grubuna, derse, kullanılacak testin yapışma ve öğretmenlere bağlı olarak değişebileceği görülmüştür. Anahtar Sözcükler Standart belirleme yöntemleri, kesme puan, Angoff Yöntemi, Nedelsky Yöntemi, Yes/No Yöntemi
Özet (Çeviri)
In this thesis, impact of standard setting methodologies over passing scores is studied and the changes on students' pass/fail scores using different setting methodologies are researched. The data of this research in the first phase are collected from test results which are developed by researcher using 25 items per Turkish Language and Mathematics exams and applied to 129, 7th grade, Elementary School students. The data for second phase are collected by calculating cut points standing on different expert judgments per different methodology. At the analyzing phase of the collected data, differences on ratio of pass scores, defined by different standard setting methodologies, to students who have the grades over pass scores and differences about pass scores based on sort of lessons such as applied sciences or social sciences are tested by using dependent ratio test, also significance level is tested by Z- test. Agreement between methodologies is tested using tetra-choric correlation and Cohen's Kappa Methods. By this research, the differentiation on ratio levels between Angoff and Yes/No methods is seen about 0,05 and 0,01 for the other methods when the student pass scores are compared in twos determined by different setting methodologies for Turkish Language Lesson. By the side of Mathematics Lesson, the differentiation on ratio levels is seen about 0,01 for all the methodologies compared in twos. A significant difference is also seen about a level of 0.01 by the comparison between the contents (applied or social sciences) of the lessons and the students have grades over pass scores. By the side of agreement between methodologies; while the results for Turkish Lesson by the aspect of Angoff-Yes/Nb methodologies are positive with a high level significancy and a positive high level agreement range is seen between AngofF-Nedelsky methodologies and Nedelsky- Yes/No methodologies, the results for Mathematics lesson using Angoff and Yes/No methodologies are positive acceptable agreement with an significant level, and a positive low level agreement is seen between Angoff -Nedelsky methodologies and Nedelsky and Yes/No methodologies. In this study, it is seen that the decision on standards setting methodologies for the students are related to students group, the structure of test methods and instructors.