Doğa ve ütopya
Nature and utopia
- Tez No: 174937
- Danışmanlar: PROF. HASAN PEKMEZCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ütopya, düşsel zenginlik, doğa, ideal, akıl, sonsuzluk, merak, özgürlük, Utopia, fictional possessions, nature, ideal, concern, infinity, intelligence, freedom
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın teorik ve uygulamalı verilerinin tümünde, yaşamın dinamiklerinden biri olan ütopya kavramının insan, yaşam ve doğa ile ilişkisi temel alınarak hazırlanmıştır. Tema kapsamında yapılan çalışmaların kazandırdığı düşsel zenginlik, derinlik, merak, ideal ve özgürlük düşünceleri bağlamında resimsel üretim aşamaları ile plastik sorunların çözümlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın temel dayanağı olarak, llkçağ'dan günümüze, doğa ve ütopya kavramları tarihsel açıdan araştırılmıştır. Felsefe, bilim, edebiyat ve güzel sanatlar kapsamında iz bırakan yaklaşımlar, kültür devrimleri, bilim ve düşünce üreten öncü insanların katkıları incelenmiştir. Ütopya kavramını ilk kez kullanan ve yapıtlarına taşıyan Leonardo ile başlayıp, günümüze dek uzanan süreç içerisinde kendi yorumunu doğa ile bütünleştirip ütopyalar yaratan diğer sanatçılar kavramsal ve teknik açıdan ele alınmıştır. Tarihsel süreçte ilgi duyulup araştırılan Thomas More, Campenella, Bacon, Sartre, Nietzche gibi filozofların, Kafka, Cervantes, London gibi yazarların yaklaşımlarından yararlanılmıştır. Tema kapsamında Leonardo, Dürer, Turner, Delacroix, Van Gogh, Daumier, Klee, Mondrian, Malevich, Dubuffet ve Adnan Çoker“in resimleri incelenmiş, bu etkilerden yararlanılarak sanatsal eylem ve kişisel duyumlarla bileşime gidilmesi amaçlanmıştır. 'İnsan; aklı, duyguları ve düşünme ayrıcalığı ile sorgulama sürecini yaşar düşüncesi', araştırma ve uygulama süreci boyunca, araştırmacıyı özü, benliği, itkileri ile yüzleştirerek kendini gerçekleştirmesine olanak sağlamıştır. Bu tavır ile düşsel zenginlik, özgürlük arayışı, yeni ütopyalar yaratma misyonu, resimsel üretime fırsat yaratmıştır. Bu süreç içerisinde, yaşanılan düşünsel ve sanatsal bütün kaygıların, sorunların resimsel düzlemde ifadesine çalışılmıştır.11 Araştırmalarla emeğin, düş gücünün, aklın sınırlarını zorlayan, doğayı işleyen, bilimsel deneyler yapan, sanatsal yaratılar ortaya koyan insanın ütopyaları sorgulanmış ve bu kestirimler ile öznel, resimsel bir süreç yaratılmaya çalışılmıştır. ”Doğa ve Ütopya" konusu insanın doğa ile ilişkisinden doğan psikolojik eğilimleri, evreni sorgulama ve kavrama çabasını, yaşam süreci içerisindeki ütopyalarını ve bunlar arasındaki İlişkiyi temel aldığından bütün çalışmaların bu eksende sorgulanması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In all theoretical and practical data of this resarch, it is based on the the relations among Utopia, one of the dynamics of life, and human being, life and nature, during the preparation. It aims to solve the problems of the visual arts with the pictorial production including the thoughts of fictional possessions, depth, concern, ideal and freedom that studies concerning theme. Researching nature and Utopia from antiquity to today is the basic support of this study. It has been analysed the fundamental approaches in philosophy, science, literature and fine arts; culturel reforms; the contributions of leaders who generated science and thought. It has been theoretically and practically taken the artists in hand within the process started with Leonardo who used the concept of Utopia in his works first and going on the other artists that created Utopias by being integrated their own comments with nature. It has benefited from the approaches of the philosophers such as Thomas More, Campenella, Bacon, Sartre, Nietzche and writers such as Kafka, Cervantes, London. It has been analysed the pictures of Leonardo, Dürer, Turner, Delacrox, Daumier, Van Gogh, Klee, Mondrian, Malevich, Dubuffet and Adnan Çöker within the context of theme and by benefiting from these effects, combination of artistics activity and personal sensation has aimed. Through the research, the thought of; the human being lives the process of interrogation with his intelligence, emotions and being privileged of thinking, which enables the researcher to self materialize through confrontation her essential part, self respect and impulsion. This attitude enables imaginary wealth, seeking of independence, the mission of creating new Utopia for pictorial production. During this process, it has been tried to express all intellectual and artistic anxiety and problems related to pictorial plane. The research interrogates the human being's Utopias the one who forces the borders of effort, imagination and intelligence, works on nature, makes scientific experiments and puts forward artistic creations, and a subjective and pictorial process has been tried to be created with these inferences. The topic“Utopia and nature”is based on the human being's psychogicâl tendency, due to the relationship between the human and nature, the efforts of interrogation and understanding of the universe, the utiopias that take place during the life period, and the relationship between these. So all this research has been aimed to interrogate in this axis.