Gırgır dergisinin Türk halkbilimi açısından incelenmesi
Examination of magazine the Gırgır from the standpoint of Turkish folklore
- Tez No: 174936
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NEBİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mizah, Gırgır Dergisi, İşlev, Kültür, Karikatür, Humor, Magazine Gırgır, Function, Culture, Caricature
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Konusu Gırgır Dergisi'nin Türk Halkbilimi açısından incelenmesi olan bu çalışmanın amacı, Türk sosyo-kültürel yaşamında karikatürlerin ve karikatür dergiciliğinin önemini ve yerini ortay koymaktır. Araştırma, kapsam bakımından mizah kavramı, mizah basını, Türk sözlü, yazılı, elektronik kültür ortamlarında mizah, Gırgır dergisinin yapı, muhteva ve işlev açısından incelenmesi ile oluşmuştur. Araştırma yöntem olarak yazılı, görsel yayınların incelenmesine dayanmaktadır. Dergi içerisinde bulunan konular;kültürel bağlama dayalı olarak aşk ve cinsellik, dans, eğitim, eğlence, giyim, inançlar, kent ve kentleşme, müzik, politika, şiddet, yiyecek ve içecek gibi sınıflandırmalar içerisinde değerlendirilmiştir. Gırgır dergisinin yapı ve muhteva özelliklerinin yam sıra ekonomik, kültürel, siyasal, sosyo-psikolojik işlevleri de analiz edilerek, sonuçlar ortay konmuş ve bu şekilde dergi bütüncül bir yaklaşımla incelenmiştir. Ortay çıkan sonuçlar, derginin Türk kültür tarihine ışık tutan önemli bir belge ve kültürel ürünlerin yeniden yaratıldığı ve yaşatıldığı bir alan olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study of which subject matter is“Examination of Magazine the Gırgır from the standpoint of Turkish Folklore”is to assert the importance and position of caricatures and caricature magazine business in Turkish socio-economic life. This study is, from the standpoint of scope, formed by examining of humor conception, humor press, oral and written humor, and humor in electronic medium and examining of Magazine Gırgır from its structure, content and function viewpoint. As to the method this study depends on the examination of written and visual publication. The topics in the magazine were, as depending oncultural context, evaluated in classification such as love and sexuality, dancing, education, entertainment, clothing, believes, city and urbanization, music, policy, violence, food and beveragess. In line with structural and contents particulars of the Magazine Gırgır its economic, cultural, political and socio cultural functions were also analyzed its result were asserted and thus it was so examined with holistic approach.The results obtained show that the said magazine is an important document flashing a beam of light on Turkish cultural history, and tehe field where cultural products are re-created and perpetuated.