A (re) discovery of feminist utopias: 'The Cleft' and 'The Wanderground''
Feminist ütopyaların (yeniden) keşfi: 'The Cleft' ve 'The Wanderground''
- Tez No: 747209
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. SULTAN KOMUT BAKINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: cinsiyet sorunu, ecofeminism, bağımsız hayvan özgülüğü, doğa ve kadın, Gender Trouble, Ecofeminism, Animal Liberation, Women and Nature
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışma, toplumsal cinsiyet klişelerinin ve cinsiyet farklılıklarının ataerkil ve kadın düşmanı toplumlarda hem kadınları hem de erkekleri nasıl etkilediğini incelemektedir. Aynı zamanda Doris Lessing'in The Cleft ve Sally Miller Gearhart'ın The Wanderground kitaplarında kadın ve doğa arasındaki ilişkiyi toplumsal cinsiyet ve ekofeminist bir bakış açısıyla inceliyor. En önemli noktalardan biride, kadınlara uygulanan baskıdan doğanında epey bir pay alması, ikisininde toplum tarafından ezilmesi ileri sürülmektedir.Bu nedenle, bu çalışma ataerkil (veya erkek egemen) bir toplumun hem doğaya hem de kadına nasıl davrandığını ve toplum standartlarının her ikisine de nasıl haksız yere hükmettiğini göstermektedir. İlk olarak, cinsiyete dayalı araştırma bölümünde teoristlerin katkısı bir hayli önem görür.Örneğin toplumsal olarak üretilen kadınlık ve erkeklik nelere mal olur? Judith Butler, toplumsal ve biyolijik cinsiyetin her zaman aynı süreçte olduğunu savunmakta. Ama Lips Kişi, doğduğu cinsiyetten farklı bir cinsiyetle özdeşleşebilir; bu nedenle, tüm erkekler ve tüm kadınlar benzer cinsiyete sahip değildir. Birinci bölümün ikinci kısmında ise ekofeminizm yer almaktadır, Greta Gaard, Karen J. Warren ve Susan Griffin gibi teorisyenler cinsiyet eşitliğinin temel feminist ideallerini, ataerkil olmayan, yeniden değerlendirilmesi gereken, doğaya değer veren bir dünya görüşünü ve bütünsel bağlantılar vurgulamaktadırlar. Kadın, doğa (hayvanlar) dahil olmak üzere ve çevrenin ekofeminizm teorisi ve pratiği için çok önemli olduğunu üç teorist bariz bir şekilde anlatmakdaır; kadınlar toplumsal cinsiyet sorunlarını ancak doğanın sunduğu kaynakları ile çözebilirler. Dolayısıyla tezdeki çalışma, her iki romanda da kadınları, yaşamlarında yaşadıkları her zorluğun nedenlerini doğa ile çözdüklerini tasvir etmiştir. Sonuç olarak, iki farklı bölgenin kadınları maço toplumdan kaçmaya ve doğayla dolu (erkeklerden yoksun) bir ütopya yaratmaya çalışırlar. Bazı kadınlar erkeklerle birlikte yaşamaya devam etseler de her zaman feminist ayrılıkçıyı tercih ederler. Ve böylece analizin sonu şunu keşfetmeye yardımcı olur ; Gearhart'ın ütopyasının The Cleft'in distopyasının sonucu ve akibeti olduğunu belirler.
Özet (Çeviri)
The current study examines how gender stereotypes and sex differences affect both women and men in patriarchal and misogynist societies. Also, it examines the relationship between women and nature in Doris Lessing's The Cleft and Sally Miller Gearhart's The Wanderground using a gender and ecofeminist lens. Women's oppression is analogous to nature's oppression. Therefore, this study shows how a patriarchal (or male-dominated) society treats both nature and women and how the society standards unfairly dominate both. In the section on the gendered research, theorists' contribution plays a significant role, such as femininity and masculinity being socially produced; Judith Butler argues that gender and sex are always in the same process. Gender is performative and changeable as Lips asserts that a person can identify with a gender other than the one they were born in; hence, not all men and females have similar sex. While in the ecofeminism portion, theorists like Greta Gaard, Karen J. Warren, and Susan Griffin emphasize the essential feminist ideals of gender equality, a revaluation of non-patriarchal, and a worldview that value natural processes and holistic connections. They argue that women and the environment, including (animals) are crucial to the ecofeminism theory and practice; women may solve gender issues only through utilizing natural materials. The present study depicts women in both novels learning the causes for every piece of sorrow they experience in life. As a result, they attempt to escape the machismo society and create a nature-filled utopia (devoid of males). Although some women continue to live with men, they always opt for separation. Finally, this study shows how Gearhart's utopia is the outcome and redemption of The Cleft's dystopia.