Türkiye, Belçika (Flaman) ve Singapur matematik öğretim programları üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
A comparative study on mathematics education programs of Turkey, Belgium (Flemish), and Singapore
- Tez No: 174957
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MELEK DEMİREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Matematik Programı, Matematik Müfredatı, Türkiye, Belçika, Singapur, Eğitim Programı Geliştirme, Karşılaştırmalı Eğitim, TIMSS, TIMSS 1999, Mathematics Curriculum, Türkiye, Turkey, Belgium, Singapore, Curriculum, Curriculum Development, Comparative Education, TIMSS, TIMSS 1999
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırma, Türkiye, Belçika (Flaman) ve Singapur 7. ve 8. sınıflar matematik öğretim programlarının karşılaştırılıp, bu programların benzer ve farklı yönlerinin ortaya koyulması amacıyla yapılmıştır. Araştırma mevcut durumları olduğu gibi ortaya koymayı amaçladığından tarama modeli kullanılmıştır. Ülkelerin öğretim programlarına, eğitim sistemlerine, ekonomik, politik, coğrafi ve tarihi özelliklerine ilişkin bilgiler ilgili makalelerden, resmi makamların Internet sayfalarından, resmi kurumlarda görevli kişilerden ve alanyazın taramasından elde edilmiştir. Eğitim durumlarına, öğretmen ve öğrenci tutumlarına ilişkin bilgiler TIMS S 1999 Uluslararası Matematik Raporu'ndan elde edilmiştir. Türkiye ve Singapur matematik öğretim programlarında dersin hedefleri konulara göre ayrılmış bir şekilde ve öğretmenlere faydalı olacak bazı açıklamalarla birlikte yayınlanmıştır. Belçika (Flaman) Matematik Öğretim Programı, özellikle genel bir çerçevede tutularak 'çekirdek program' olarak formüle edilmiş ve yayınlanmıştır. Yayınlanmış bu çekirdek program hedeflerini daha açık hale getirmek için, eğitim kurumlan ve öğretmenler 'leerplannen ' adı verilen bir çalışma yapmaktadırlar. Belçika, öğrencilerin sınıf geçme, sertifika/diploma almaya hak kazanma, üniversiteye girişe hak kazanma kararlarının sistem çapında smavlara bağlı olmadan, okullar düzeyinde alındığı tek ülkedir. Türkiye ve Singapur seçme, yerleştirme ve sistem değerlendirmesi amaçlı ulusal sınavlar yapmaktadır. Araştırma bulgulan tablolar halinde açıklanarak yorumlanmıştır. Araştırmanın bulgularına dayalı olarak: Türkiye ve Singapur matematik öğretim programlarında şekil itibariyle benzerlikler bulunmuştur. Belçika matematik öğretim programının ise okulları ve öğretmenleri dersin işlenişinde daha özgür bırakan ve onlara daha fazla sorumluk yükleyen bir yapıdadır. Türkiye matematik öğretim programının diğer programlara göre oldukça kapsamlı ve detaylı olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmanın sonunda elde edilen sonuçlara dayalı olarak geliştirilen önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objectives of this research are to put out the similarities and differences among the mathematics curricula of Turkey, Belgium (Flemish), and Singapore for the 7th and 8th grade. In this research survey method has been used since the aim of this research is to present states as they are. The information about the curricula, education systems, testing situations; economical, political, geographical and historical issues about countries has been gathered from articles, the official authorities, via the Internet sites of the official authorities, and by the review of literature. The information about learning situations and student attitudes were developed from the TMSS 1999 International Mathematics Report Turkey and Singapore published the mathematics objectives according to topics and with some useful remarks for teachers. In Belgium, mathematics curriculum published as a 'core curriculum ' which is intentionally formulated in a rather general way. To make these core curriculum objectives more concrete, educational bodies and teachers themselves have to elaborate them via what they call 'leerplannerf. Belgium is the only country where decisions about promotion from one grade to the next, certification, and qualification for entrance to university were made at the school level without reliance on system-wide public examinations. Turkey and Singapore held system- wide public examinations for selection, placement and system assessment. The results of the study were interpreted as tables. It was found that there are similarities between the Turkish and Singaporean mathematics curricula seemingly. Flemish mathematics curricula has constructed to provide much freedom and give rather more responsibility for teachers and schools in teaching activities. And the Turkish mathematics curriculum was found rather intensive and detailed among the other countries. At the end of the study, the results that were developed had been proposed.