Görme engelli gençlerin cinsel sağlık bilgi düzeyleri üzerine bir araştırma
A study on level of sexual health knowledge of visually impaired young people
  1. Tez No: 174956
  2. Yazar: FERİDE PINAR İRDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KASIM KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel Sağlık, Üreme Sağlığı, Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar, Görme Engelli, Ergen, Genç, Sexual Health, Reproductive Health, Sexually transmitted diseases, Visually impairment, Blind, Teenager, Adolescent
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma, görme engelli gençlerin cinsel sağlık konusundaki bilgi düzeylerini ve bunları etkileyen etmenleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Ankara ilinde faaliyet gösteren Görme Engelli Derneklerine devam eden gençler çalışmanın veri kaynağını oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen görüşme formu aracığıyla toplanmıştır. Görme engelli gençlerin yaş, cinsiyet, medeni durum, doğduğu ve en uzun süre yaşadığı yerleşim birimi, eğitim düzeyi, anne-babanın yaşı, anne-babanın eğitim düzeyi ve mesleği, ailesinin gelir düzeyi, cinsel sağlık konusunda temel bilgileri aldıkları yerler, temel bilgileri aldıkları dönem, daha önce eğitim alma durumu, engel derecesi, engelinin doğuştan veya sonradan olması, ebeveynlerinin evliliğinin akraba evliliği olup olmaması ve özürlü kimlik kartı olup olmaması ile cinsel sağlık bilgi düzeyleri arasında bir ilişki olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma sonucunda, yaş, medeni durum, öğrenim durumu, en uzun süre yaşanılan yerleşim birimi, gelir düzeyi ve özürlü kimlik kartı olması ile cinsel sağlık bilgi düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yaş büyüdükçe bilgi düzeyinin arttığı görülmüştür. Evli olanların bilgi düzeyi bekar olanlardan daha yüksek bulunmuştur. Eğitim ve gelir düzeyi yükseldikçe bilgi düzeyinin arttığı saptanmıştır. Yaşanılan yerleşim biriminin büyüklüğünün cinsel sağlık bilgi düzeyi üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Ayrıca engelin doğuştan olmasının ve özürlü kimlik kartı sahibi olmanın cinsel sağlık bilgi düzeyi üzerinde olumlu etkisi olduğu bulunmuştur. Cinsel sağlık konusunda temel bilgilerini ilkokulda ve anne, baba, arkadaş ve kardeşlerinden ve filmlerden alanların bilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify visually impaired young peoples' level of knowledge about sexual health and factors that influences this knowledge. Study uses teenagers who participate visually impairment support groups as a data source. Study's data was collected by interview form which designed by researcher. A correlation tried to be found between visually impaired youth's age, gender, marital status, his (her) birth and longest lived city, level of education, age of interviewee's mother and father, their level of education and their occupation, family's income, their source of sexual health knowledge, status of previous education, level of blindness, cause of blindness, possible blood ties between parents and having a disability identification card and their level of sexual health knowledge. Study founds a meaningful correlation between age, marital status, longest lived city, income and having a disability id card and level of sexual knowledge. Age and level of sexual knowledge increases proportionally. Married ones have been found to be have higher levels of knowledge when compared with single interviewees. City's level of growth is also effective on their level of sexual knowledge. Apart from that innate blindness and having a disability identification card has positive effect on level of sexual knowledge. It has been found that people who learned about sexual health in primary school, from their parents, brethren and friends and from the movies has higher level of sexual health knowledge.