Madame geoffrin ile yazışmaları işığında stanislaw august Poniatowski'nin 1764-1768 yılları arasındaki politik portresi
The political portrait of stanislas august poniatowski on confront of the correspondance with madame geoffrin between 1764-1768
- Tez No: 174958
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜMEÇ KARAMUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Stanislas August Poniatowski, Reform, Madame Geoffrin, Political Portrait
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Stanistaw August Poniatowski Polonya-Litvanya Cumhuriyeti'nin son kralıdır. Mme. Geoffrin ise, dönemin Fransası'nda önde gelen salonlardan birinin sahibesidir. Stanistaw August Poniatowski'nin babası Stanistaw Poniatowski'nin yakın arkadaşı olan Mme. Geoffrin ile S. A. Poniatowski arasında dostâne bir ilişki vardır. Yazışmalar iki dost arasında gerçekleştiğinden, oldukça içten ve dolayısıyla gerçekleri olabildiğince açık yansıtır niteliktedir. Bu çalışmada söz konusu yazışmalardan yola çıkılarak, Poniatowski'nin Polonya tahtına çıktığı ilk yıllardaki politik tutumu ve bu tutumun çeşitli iç ve dış siyasal olaylarla birlikte nasıl bir değişime uğradığı ortaya konmaya çalışılmıştır. 1764 yılında, tahta henüz çıkmış bir kral olarak S.A. Poniatowski pozitif bir reform programına sahiptir, ancak zamanla iç ve dış politikanın etkisiyle reform programını değiştirmek zorunda kalır. İktidarının ilk iki yılındaki pozitif reform programını gerçekleştirmeye yönelik siyaseti, sonraki iki yılda yerini“en az zarar”görme politikasına bırakır.
Özet (Çeviri)
Stanislas August Poniatowski was the last king of Polish-Lithuanian Commonwealth. Mme. Geoffrin was the owner of one of the most important 'salons' of contemporary France. There was a close contact between the father of Stanislas August Poniatowski who was Stanislas Poniatowski and Mme. Geoffrin. The correspondences are very sincere so Stanislas August Poniatowski and Mme. Geoffrin were close colleagues. This study concentrates on the first years of the political attitudes of Stanislas August Poniatowski when he ascended the throne. And this political attitudes will be scrutinized from the point of view of internal and external developments. When he firstly ascended the throne in 1764, Poniatowski was very excited towards the reforming the state but the internal and the external political conditions made a press upon Poniatowski to change his reformist program. His attitude towards realization of the progressive reform program at the first two years of his reign, replaced with the“least damage”politics the next two years.