İnternet tabanlı ölçme uygulamalarının başarı puanlarını yordama gücüne ilişkin bir çalışma
A study on achievement scores of internet based measurement applications in terms of validity
  1. Tez No: 174968
  2. Yazar: SONNUR ÖZEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜLYA KELECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Internet Based Distance Learning, Online Exam
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Son yıllarda ülkemizde pek çok yüksek öğretim kurumunda uzaktan eğitim çalışmaları internet üzerinden yürütülmeye başlanmıştır. İnternet teknolojileri, fiziksel olarak ayrı olan öğretmen ve öğrenci arasında bir köprü kurmuştur. İnternet tabanlı eğitimde öğretmen ve öğrenci arasındaki mesafeden dolayı ölçme ve değerlendirme önemli bu yer tutmaktadır. Üniversitelerarası iletişim ve bilgi teknolojilerine dayalı uzaktan yükseköğretim yönetmeliğine göre iletişim ve bilgi teknolojilerine dayalı uzaktan yükseköğretim derslerinde ölçme değerlendirme çalışmalarının bazıları internet ya da iletişim ağlan üzerinden yapılabilir. Ancak, ders geçme notunun önlisans ve lisans programlamada %80, yüksek lisans programlarında ise %50' sinin gözetim altında yapılan sınavlardan oluşması gerekmektedir. Araştırmanın temel amacı, internet tabanlı ölçme uygulamalarının basan puanlanm yordama gücünü incelemektir. Araştırma, 2005-2006 Eğitim Öğretim dönemi içinde Ahmet Yesevi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Lisans programlamaca açılan derslerden 11 tanesi üzerinde yürütülmüştür. Araştırmada her bir ders için internet tabanlı olarak elde edilen 1. çevrimiçi smav, 2. çevrimiçi smav, ödev ve kanaat puanlarının eğitim öğretim dönemi sonunda uygulanan genel sınavlardan elde edilen basan puanlanm ne ölçüde yordadığı incelenmiştir. Her ders için uygulanan aşamalı (stepwise) regresyon analizinde çalışma grubu içine alman 9 ders için anlamlı bir model elde edilirken, 2 ders için anlamlı bir model elde edilememiştir. Anlamlı bir modelin elde edildiği derslerde genel olarak yordayıcı değişkenlerin basan puanlanndaki toplam değişimini düşük oranda açıkladığı göze çarpmaktadır. Anahtar Sözcükler Internetli Tabanlı Uzaktan Eğitim, Çevrim İçi Smav
Özet (Çeviri)
Recently, in many ducation intuitions distance learning has been carried out internet. Internet technology has served as bridge between students and teachers. Measurement and evaluations play on important role in distance learning. In accordance with the terms and regulation of high education measurement and evaluation can be conducted through internet or networks. However, in under graduate programs, %80 of exams are administered in class; and in graduate programs %50 of the exams are administered. The main aim of the study was to analyze prediction validity of achievement scores based on internet-based measurement applications. This study covered 11 courses taught under the graduate program of computer engineering in 2005-06 education term. In this study, it was analyzed how, for each course, scores of 1. online exam, 2.online exam, assignments and teachers opinions about students predicted scores of final exam. For the study groups taking 9 courses, stepwise regressions were significant; however for 2 courses there wasn't such significance. In the courses in which a significant model was found prediction variables affected the scores of final exam in a lower level.