Türkiye elektrik enerjisi üretim ve temin politikasında Türkiye'nin mevcut ve geliştirilebilir hidroelektrik potansiyelinin yeri
The statues of Turkey's existing and augmentable hydroelectric potential in electric energy production and supply policy of Turkey
- Tez No: 174979
- Danışmanlar: PROF.DR. ALPARSLAN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, hydroelectric, renewable energy sources, electric energy, electric energy producing policy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışmada Türkiye elektrik enerjisi üretim ¥e temin politikası dönemler boyu incelenerek, hidroelektrik potansiyel gelişimi, önemi ve Y^n ortaya çıkarılmıştır. Çalışmada 'Dünya Ekonomik Kalkınma ve işbirliği Teşkilatı (OECD) ve Avrupa birliği (AB) üye ülkeleri son dönem ?. elektrik enerjisi üretim politikaları, yenilenebilir enerji kaynaklarına bakış açıları ve Kyoto Protokolü İle gelişen yenilenebilir kaynaklara yönelik elektrik enerjisi ' üretim politikaları Türkiye ile karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Türkiye temel elektrik enerjisi üretim yöntemleri içerisinde çevre üzerine en az zarar; veren hidroelektrik potansiyel anlık politikalar nedeni ile gelişimini tamamlayamamış ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktan uzaklaşmıştır. Avrupa hidroelektrik potansiyelinin % IS'sına sahip Türkiye, potansiyelinin ancak % 35'lni geliştirmiştir. Türkiye elektrik enerjisi üretim politikası yakıttaki dışa bağlılık nedeni ile dolaylı olarak elektrik enerjisi temin politikası haline dönüşmüştür. Başta stratejik, ekonomik ve çevresel üstünlükleri ile ekonomik ülke hidroelektrik potansiyeli biran önce üretime dönüştürülmelidir.Türkiye, hidroelektrik, yenilenebilir enerji kaynakları, elektrik enerjisi/ elektrik enerjisi üretim politikaları.
Özet (Çeviri)
In this study. Turkeys energy production and procurement policies were Investigated through different stages in an attempt to determine the importance and potential of the hydroeiectricai energy production In Turkey. The energy policies of the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) and European Union (Eli) Member States and their stances vis-a-vis renewable energy sources under the principles of the Kyoto Protocol were investigated and compared with Turkey's policies. The hydroeiectricai energy production, the least harmful to environment among principal means of electrical energy production, has not been fully developed in Turkey due to day to day policy considerations. Turkey, which has 18 % of European hydroeiectricai potential, has just developed only 35 % of its potential The electrical energy production policy has become energy procurement poiicy due to its growing dependency on imported fuel. Turkey's economic hydroelectric potential, with its strategic, economic and environmental advantages, shouid be converted in to actual production.