Postmodern fabulation in the postcolonial novels of Salman Rushdie and Ben Okri
Salman Rushdie ve Ben Okri'nin sömürgecilik sonrası dönemi romanlarında postmodern büyülü gerçekçilik
  1. Tez No: 174980
  2. Yazar: DEFNE ERSİN TUTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL OPPERMANN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Büyülü Gerçekçilik, Postmodernism, Sömürgecilik Sonrası Döşemi, Çağdaş ingiliz Komam, Salma» Rushdie, Midnight's Children, Shame, Ben Okri, The Famished Road, Astonishing the Gads, Magic Realism, Postmodernism, Postcoloniaiisni, Contemporary British Novel, Salman. Rushdie, Midnight's Children, Shame, Ben Okri, The Famished Road, Astonishing the Gods
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu tezin amacı Salman Rushdie'nin Midnight's Children ve Shame, ve Ben Okri'nin The Famished Road ve Astonishing the Gods romanlarında postmodern yazına yöntemlerini ve sömürgecilik sonrası dönemi söylemlerini birlikte kullanarak roman sanatında ve işledikleri temaların aktarımında ortaya koydukları yenilikleri tartışmaktır. Bu yazarlar adı geçen romanlarında, postmodern yazım yöntem ve tekniklerini sömürgecilik sonrası dönemi konularının aktarımında, büyülü gerçekçilik çerçevesinde bir araya getirmektedir. Bu çerçeve içinde, gerçek ve gerçek ötesi, 'biz' ve 'onlar,' Batı ve Doğu gibi, geleneksel ikilemlerde kaçınılmaz olarak varolan hiyerarşik düşünceyi yıkarak, hem postmodern söylemi, hem de sömürgecilik sonrası dönemi söylemini zenginleştirirler. Bu çabalarının sonucu olarak Rushdie ve Okri, Hindistan ve Afrika'da yaşanan alternatif deneyimleri sunmalarım sağlayan yeni bir melez söylem oluşturur. İngiliz roman geleneğinde 'Tabulation" olarak bilinen ve daha sonra postmodern yazım teknikleri içinde de kullanılan gerçek üstü ve gerçek ötesi öğeleri, hem gerçekçi hem de postmodern bir anlatımla harmanlayarak oluşturdukları bu söylemin zenginliği, teknik ve tematik açılardan irdelenmektedir. Bu amaç doğrultusunda, bu tez dört bölümde yapılandırılmıştır. Giriş Bölümünde büyülü gerçekçilik akımının postmodern ve sömürgecilik sonrası dönemi söylemleri arasında nasıl bir köprü oluşturduğu ve böylelikle melez bir söylemin oluşturulması için nasıl bir çerçeve yarattığı tartışılmaktadır. Birinci Bölümde, Salman Rushdie hem postmodern hem de sömürgecilik sonrası dönemi yansıtan bir romancı olarak ele alınmakta, ve Midnight's Children ve Shame romanları bu bağlamda incelenmektedir. Birinciye paralel olarak yapılandırılan İkinci Bölümde, Ben Okri'nin de benzer özelliklere sahip bir romancı olduğu ortaya koyulmakta, ve The Famished Road ve Astonishing the Gods romanları incelenmektedir. Sonuç Bölümünde iki romancı, ve eserleri karşılaştırıldığı gibi, postmodern ve sömürge sonrası dönemi söylemlerinin büyülü gerçekçilik çerçevesinde kesişmesiyie, sömürgecilik sonrası dönemi İngiliz romanının nasıl değişmiş olduğu ve aynı zamanda postmodern romanın da melez bir söylem yaratılmasıyla nasıl zenginleştiği tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to analyze the postmodern recontexuaiization of postcolonial British fiction in Salman Rushdie's Midnight's Children and Shame, and Ben Okri' s The Famished Road and Astonishing the Gods, in their novels, Rushdie and Okri amalgamate postmodern narrative strategies and postcolonial subject matter within magic realist frameworks. Through this blending, they contribute to the enrichment of both the postmodern and the postcolonial discourse, by eliminating the hierarchy between conventional binary oppositions, such as between reality and magic, 'üs' and "'them,' and the West and the East. This recontextualization enables Rushdie and Okri to open up a hybrid discourse in which alternative representations of Indian and African experiences can be articulated, as well as valued. In this context, the use of fabulative elements within carefully blended realist and postmodern narrative strategies also contributes to the enhancement of the postcolonial novel written from postmodern To this end, this dissertation, which consists of four chapters, is a full study of Rushdie and Okri with regard to their novels, mentioned above, from a postmodern postcolonial perspective. The Introduction discusses how magic realism bridges the postmodern and postcolonial discourses, thereby providing the framework in which hybridity can be materialized. Chapter I focuses on Salman Rushdie as a postmodern postcolonial novelist, and is an in-depth study of Midnight's Children and Shame from this hybrid stand point. Structured in parallelism. Chapter H analyzes Ben Okri's postmodern postcolonial stance and develops a critical evaluation of The Famished Road and Astonishing the Gods. The Conclusion not only compares and contrasts the two novelists, and their novels, but also highlights how the intersection of postmodernism and postcolonialism through magic realism changes the status of British postcolonial fiction, and how this enriches the postmodern novel as a genre by the creation of a hybrid discourse.