Yetiştirme yurtlarında kalan ergenler arasında şiddet ve sosyal servis görevlilerinin şiddete yönelik uygulamaları
Violence among adolescents at orphanages and practices of social service employees' towards violence
- Tez No: 174989
- Danışmanlar: PROF.DR. BERİL TUFAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Gençlik şiddeti, yetiştirme yurtlan ve ergenler arasında şiddet, şiddete yönelik uygulamalar, Youth violence, residential settings (orphanages) and violence among adolescents, practices towards violence
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Bilindiği gibi şiddet, her alanda olduğu gibi gençlik alanında da artış göstermekte, gençlerin yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Yetiştirme yurtları İse sunduğu imkansızlıklar ve sosyalleşmeye olan olumsuz etkisi nedeniyle bir risk ortamıdır. Bu çalışmada, yetiştirme yurtlarında kalan ergenlerin birbirine yönelttiği şiddet ve bu kurumlarda çalışan sosyal servis görevlilerinin şiddete yönelik uygulamaları araştırılmıştır. Araştırma, Ankara'da 50. Yıl erkek ve Seyranbağları kız yetiştirme yurdunda kalan 13-18 yaş arası ergenler ve aynı yetiştirme yurtlarında çalışan sosyal servis görevlileriyle gerçekleştirilmiştir. Veriler, araştırmacının Pişkin(2003)'in“akran zorbalığı”anketinden yararlanarak geliştirdiği“şiddet davranışlarını ölçmeye yönelik soru kağıdı”, ergenlerin dosya kayıtları ve araştırmacı tarafından geliştirilen sosyal servis görevlilerine yönelik“yarı yapılandırılmış görüşme formu”yoluyla toplanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar şöyle özetlenebilir; Öncelikle; Yetiştirme yurdunda kalan ergenler arasında fiziksel, duygusal-sözel ve istenmeyen davranışları kapsayan şiddet türleri yaşanmaktadır. Yaşanan bu şiddet türlerinin bir kısmı nadiren (bir suç aletiyle yaralama) bir kısmı da sıklıkla (küfür) gerçekleşse de yaşanmayan bir şiddet türü yoktur. Ergenlerin arkadaşları tarafından en sık uğradığı ve arkadaşlarına en sık uyguladığı şiddet türü duygusal-sözel şiddettir. Bundan sonraki sırayı fiziksel şiddet almaktadır. İkinci olarak;. Sosyal servis görevlilerinin şiddete yönelik uygulamaları çoğunlukla kavgayı ayırmakla sınırlıdır. Şiddeti önlemeye-çözmeye yönelik sistemli bir uygulama bulunmamaktadır. Yetiştirme yurdunda şiddetin önlenmesi için genellikle kurum bakımından vazgeçilmesi gerektiği ya da buradaki çocuk sayısının bazı kriterlere göre ayrıştırma yaparak azaltılması gerektiği ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Youth violence has been increasing like other types of violence and threating the life quality of young people. The residential settings for youth (orphanages) are risk enviroments because of their impossibilities and negative effects on socialization process. In this study, violence among adolescents at residential settings(orphanages) and social service employees' practices directed towards violence are investigated. The research has realized by the adolescents at 50. Yıl Boys' and Seyranbağlan Girls' Orphanage and social service employees who work at these institutions. Data is collected by questionnaire formed by researcher's efforts benefitted from Pişkin (2003)'s“peer bullying questionnarie”, by investigating adolescents' personal files and by“semi constructed interview form”which is formed by researcher for social service employees. Findings attained from this research are summarized below: Firstly, there have been physical, emotional-verbal and other form of violence which contains unwanted behaviours among adolescents at residential settings (orphanages). All forms of violence have been practising either seldomly (like to wound someone by a firearm) or frequently (like swearing). The most frequently practiced violence form among adolescents is emotional-verbal violence, physical violence takes second place. Secondly, social service employees' practices directed towards violence are mostly limited to ending the fight. Their suggestions about preventing and intervening violence generally are related to changing residential care (orphanage) system and/or reducing the number of adolescents at these settings by using some criterias.