Düzenleme sanatında dekoratif öğeler: Güzel sanatlar ve halk sanatı arasındaki sınırı geçmek
Decorative elements in installation art: Crossing the border between fine arts and folk art
  1. Tez No: 175016
  2. Yazar: DEBORAH SEMEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSNÜ DOKAK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dekoratif sanat, düzenleme sanatı, estetik, kadın sanatı, süs, Decorative Arts, Installation Art, Aesthetics, Women's Art, Ornament
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Görsel sanatlar alanında düzenleme sanatı, son zamanlarda gelişmiş bir anlayıştır. Özellikle, seyirciyi harekete geçirerek,“sanat”ve“yaşam”arasındaki sınırı bozarak, güzel sanatların ticari yönüne dikkati çekerek, işbirliğinin önünü açarak, dekoratif sanatın alana ait öğelerini güzel sanatlar alanında kullanarak ve güzel sanatların baş kurumunu oluşturan müzelerin rolünü izleyerek, düzenleme sanatı 20. yüzyılın ikinci yarısında yürürlükte olan güzel sanat kavramını sorgulamaktadır. Bu sorgulanan güzel sanat kavramının, 200 yıllık sanat tarihine bakarak, yerleşik (daha açık ve kapsamlı) sanat anlayışının yerine geçtiği görülmektedir. Bu süreçte, süsün, güzel sanatlar alanından seksist ve sınıfsal sebepler yüzünden çıkarılması, sehpa resmi (easel painting) ve bağımsız heykelciliğin gelişmesi ile birlikte, resim ve heykel mimari ortamda dekoratif öğe işlevini kaybederek estetik nesnelere dönüştürülmeye başlanmıştır. Estetik öne çıkartılınca sanat, günlük hayattan kopmuştur ve çoğunluğa yabancılaşmıştır. Düzenleme sanatının güzel sanatlar alanı içine süsü yeniden getirmesi, süse yönelerek güzel sanatlar ve dekoratif sanatlar arasındaki sınırı geçmektir ve seyirciyi bağlı tutarak sanata günlük hayatta daha önemli bir rol kazandırmaktadır. Fakat süs öğelerini kullanan düzenleme sanatını bağlı tutan nitelikleri daha iyi anlamak ve böylece bu nitelikleri yeniden kazanmak için süsü yeniden kavramsallaştırmak ve dekoratifin tam olarak ne olduğunun tanımını genişletmek gerekmektedir. Bu tez, kuramsal ve uygulama alanındaki araştırmalara dayanarak, düzenleme sanatında dekoratif öğelerin kullanılması, güzel sanatlar ile halk sanatı ve uygulama sanatlarının buluşmasının nasıl sağlanabildiğini göstermeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Installation art is a form of visual arts that has recently grown in significance. Its emergence during the second half of the 20th century provided a means for artists to question the dominant concept of art through strategies such as actively involving the spectator; breaking boundaries between“art”and“life”; calling attention to the commercial nature of fine arts; engaging in collaborative activities; using elements from decorative art; and examining the role of the museum as the primary fine arts institution. The concept of art being questioned - the one that prevails today - is one with a 200- year history that replaced an earlier, more inclusive concept of art. As part of this transformational process, sex- and class-based prejudices forced decoration out of the realm of fine arts, and painting and sculpture were torn from their architectural context, losing their function as decorative elements and acquiring the status of esthetic objects. With the foregrounding of aesthetics, art was removed from daily life, alienating the majority of people in the process. Installation artists who brought decoration back into the realm of fine arts were able to cross the border that had arisen between the fine arts and decorative arts, engaging the viewer and increasing the significance of art's role in daily life. However, understanding how the use of decorative elements enables installation art to engage the viewer, thereby facilitating such engagement, requires a reconceptualization that expands the definition of exactly what it means to be decorative. Grounded in both theoretical and practical research, this thesis aims to demonstrate how the boundary between the fine arts on the one hand and folk art and applied arts on the other can be erased through the use of decorative elements in installation art.