Geri Dön

The Self and the Other: Representations of Turkey and the Turks in the travel writings of Lady Mary Wortley Montagu and Richard Chandler

'Öz ve Öteki': Lady Mary Wortley Montagu ve Richard Chandler'ın gezi yazılarında Türkiye ve Türklerin yansımaları

  1. Tez No: 175023
  2. Yazar: ASLI KUTLUK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HİMMET UMUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 113

Özet

İlk çağlardan beri insanlar, çeşitli nedenlerle seyahat etmişler ve birçok edebi türde metinler ortaya koymuşlardır. Temel olarak gezi yazılan, din, cinsiyet, sosyal sınıf, siyaset ve uluslararası kültürel ilişkiler, ırk, önyargı ve kültürel bağnazlık gibi çeşitli kavramlar açısından incelenebilecek çok katmanlı kaynaklardır. Gezi yazılan genellikle kültürler arası buluşmalar ve bu bağlamda, gezginlerin 'diğer' kültürlere olan bakış açılarını yansıtırlar. Bu bakımdan gezi yazılan, genellikle 'ben-merkezci' bir tutum sergilemiş ve her zaman tarafsız ve önyargısız bir yaklaşım ortaya koymamışlardır. Özellikle onsekizinci yüzyıldan itibaren, batıda oryantalizmin yükselişi ve Avrupa'nın siyasal, askeri ve ekonomik gücünün artması, emperyalizmin ve hegemonyacılığın ortaya çıkması sonucu, Avrupalı gezginlerin, dünyanın diğer bölgelerine olan ilgilerinin yanı sıra, Türkiye ve Orta Doğu'ya da ilgileri yoğunluk kazanmıştır. Birçok gezgin, bu coğrafyaya yönelmiş ve gezi yazılarında doğudaki yaşamın toplumsal, ekonomik, siyasal, kültürel ve özellikle arkeolojik yönlerine ilişkin izlenimlerini yatırmışlardır. Bu çerçevede, Lady Mary Wortley Montagu (1689-1762) ve Richard Chandler (1738- 1810), Türkiye'deki toplum ve yaşam tarzı ile ilgili gözlemlerini anlatan iki önemli onsekizinci yüzyıl İngiliz gezginidir. Bir İngiliz büyükelçisinin eşi olan Lady Montagu, Nisan 1717 ile Haziran 1718 arasında Edirne ve İstanbul'da bulunmuştur. Bu süre boyunca Türk evlerini, camileri, haremleri ve hamamları gezmiş, Türk kadınlarıyla dostluklar kurmuş ve İngiltere'deki çeşitli kişilere, Turkish Embassy Letters (1763) başlığı altında toplanmış olan mektuplarını yazmıştır. Öte yandan Chandler, 1764 ve 1765 yıllarında, arkeolojik araştırmalar yapmak üzere Ege Bölgesi'ne gelmiş ve gözlemlerini Travels in Asia Minor (1775) adlı kitabında anlatmıştır. Lady Montagu'nun mektuplarında romantize edilmiş bir 'Doğu' kavramı hakim iken, Chandler'ın gezi yazısında tekbencilik, ırkçılık, sosyal ve kültürel bağnazlık ve bu tutumlardan kaynaklanan ötekilik ve peşin önyargılılık öncelikle göze çarpmaktadır. Bu çalışmada, batılıların doğuyu coğrafi ve kültürel açılardan, 'batıdan farklı' olarak algıladıkları ve bu bağlamda Lady Montagu ve Chandler'ın metinlerinde görüldüğü gibi, batılı gezginlerin Türklere ve Türkiye'ye bakışında karşıtlıklar olduğu vurgulanmıştır. Anahtar Sözcükler Gezi edebiyatı, Oryantalizm, Lady Mary Wortley Montagu, Richard Chandler, Turkish Embassy Letters (1763), Travels in Asia Minor (1775).

Özet (Çeviri)

People have travelled for various reasons since the earliest times and have produced many texts in multifarious literary forms. Basically, a travel account is a multilayered source which may be analysed in terms of religion, gender, social class, politics and international cultural relations, race, prejudice and cultural bigotry. Travel writings generally reflect cross-cultural encounters and so convey the perspectives of travellers towards the other cultures. In this sense, travel accounts have generally exposed a 'self- centred' attitude and failed to adopt an impartial and unprejudiced approach. Especially from the eighteenth century onwards, with the rise of Orientalism in the West, and also due to the enhancement of the European political, military and economic power as well as the emergence of imperialism and hegemony, an interest towards Turkey and the Middle East besides the other parts of the world among the European travellers grew much stronger. A great number of travellers turned their attention to this geography and recorded their journeys and impressions about the social, economic, political, cultural and especially archaeological aspects of Oriental life. In this respect, Lady Mary Wortley Montagu (1689-1762) and Richard Chandler (1738-1810) are the two outstanding eighteenth-century British travellers who are among the most prolific in their accounts concerning life and society in Turkey. As the wife of a British ambassador to the Ottoman Court, Lady Montagu stayed in Edirne and Istanbul between the dates of April 1717 and June 1718. During her stay, she was able to make extensive observations, entering into Turkish homes, mosques, harems and baths, making friendships with Turkish women, and she wrote letters which were collected under the title of Turkish Embassy Letters (1763) to some people back in England. On the other hand, Chandler came to the western parts of Turkey in 1764 and 1765 for an archaeological survey of ancient classical sights, and recorded his observations of the Turkish society and culture in his Travels in Asia Minor (1775). Whereas Lady Montagu draws a highly romanticised picture of the East in her letters, in Chandler's account do solipsism, racism, social and cultural bigotry which brought about the 'othering' and prejudice stand out. This study demonstrates that the Orient has been geographically and culturally the other sphere of experience for the West, and thus western travel accounts have been written with varying perceptions of Turkey and the Turks as observed in Lady Montagu and Chandler's records. Key Words Travel literature, Orientalism, Lady Mary Wortley Montagu, Richard Chandler, Turkish Embassy Letters (1763), Travels in Asia Minor (1775).

Benzer Tezler

  1. Transference in the school context: An examination of self and object representations

    Okul bağlamında aktarım: Benlik ve nesne temsillerinin incelenmesi

    MUHAMMED DORUKHAN AÇIL

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2019

    PsikolojiBoğaziçi Üniversitesi

    Psikoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SERRA MÜDERRİSOĞLU

    PROF. DR. GÜLER OKMAN FİŞEK

  2. The Role of foreign policy discourse in the construction of Turkey's western identity during the cold war

    Dış politika söyleminin soğuk savaş döneminde Türkiye'nin batılı kimliğinin oluşturulmasındaki rolü

    EYLEM YILMAZ

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2002

    Uluslararası İlişkilerİhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi

    YRD. DOÇ. DR. PINAR BİLGİN

  3. Representations of the Turks in 20th century British travel writing on Asia minor

    20. yüzyılda Batı Anadolu'ya dair yazılan İngiliz seyahatnamelerinde Türk imajının incelenmesi

    VEYSEL İŞÇİ

    Doktora

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    İngiliz Dili ve EdebiyatıAnkara Üniversitesi

    Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SILA ŞENLEN GÜVENÇ

  4. Yeni dönem Kürt sinemasında kadın temsilleri

    Representation of women in the new Kurdish cinema

    NİMET GATAR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Sahne ve Görüntü Sanatlarıİstanbul Arel Üniversitesi

    Sosyoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. FERYAL DELFİN GÜNDÜZ