Mycobacterium tuberculosis'te rpoB gen mutasyonlarının rifampisin ve rifabutin'in minimal inhibisyon konsantrasyon değerlerine etkisi
Effects of rpoB gene mutations on minimal inhibitory concentrations of rifapicin and rifabutin in mycobacterium tuberculosis
- Tez No: 175102
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT GÜNAYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Mycobacterium tuberculosis, agar proporsiyon, rpoB, rifampisin, rifabutin X, Mycobacreium tuberculosis, agar proportion, rpoB, rifampicin, rifabutin XII
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Tüberküloz tüm dünyada halen yaygın bir halk sağlığı problemidir. Dünya nüfusunun üçte biri tüberküloz basili ile infekte olup, her yıl 2-3 milyon insan bu hastalıktan ölmektedir. Dünyada yaygın olarak çoklu ilaca dirençli (ÇİD) M. tuberculosis izolatlan tanımlanmış olup bu durum tüberküloz kontrol programlarında ciddi bir tehlike oluşturmaktadır. Son yıllarda artan AIDS (Acquired immunodeficiency syndrome) vakalarında tedavi başarısızlıkları ortaya çıkmıştır. Sonuçta dirençli suşlann seleksiyonuna bağlı olarak ÇÎD suşlan yaygınlaşmıştır. Bu vakaların tedavisi 1 8-24 ay kadar sürmekte ve mortalite %72-89'a kadar ulaşabilmektedir. Rifampine dirençli M tuberculosis izolatlanmn %95 'inden fazlasında RNA polimeraz enziminin 0 alt ünitesini kodlayan rpoB geninin 507-533. kodonlan arasındaki 81 baz çifti (bç) uzunluğundaki rifampin resistance determining region (RRDR) veya hot spot adı verilen bölgede aminoasit değişikliği oluşturan mutasyonlann (missense mutasyonlar), küçük delesyon veya insersiyonlann olduğu gösterilmiştir. Çalışmamızda ÇİD tüberküloz basillerinde rpoB gen bölgesindeki mutasyonlann antitüberküloz ilaçlardan rifampisin (RIF) ve rifabutin' in (RBU) minimal inhibisyon konsantrasyon (MİK) değerlerine olan etkilerinin agar proporsiyon yöntemi ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda rpoB gen mutasyonlan belirlenmiş klinik izolatlardan 40 adet“Mycobacterium tuberculosis complex”(MTBC) klinik izolatı ve kontrol susu olarak M. tuberculosis H37Rv (ATCC 27294) kalite kontrol susu kullanılmıştır. Çalışmamız“Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI)”tarafından 2003 yılında yayımlanan M24-A belgesinde tanımlanan agar proporsiyon yöntemine göre yapılmış ve yorumlanmıştır. Çalışmamızda rpoB gen bölgesinde değişik 8 kodonda 18 farklı nokta mutasyonlu 40 ÇİD M. tuberculosis izolatının RIF ve RBU MİK değerleri saptanmıştır. Gln510Glu, Leu511Pro, Gln513Pro, Gln513Lys, Asp516Val, Ser522Val, Ser522Trp, IXSer522Leu, His526Asp, His526Gly, His526Arg, His526Tyr, His526Asn, His526Leu, Ser531Trp, Ser531Leu mutasyonlan RIF'e yüksek düzeyde direnç gösterirken, Asp516Tyr, Leu533Pro mutasyonlan düşük düzeyde direnç göstermiştir. RBU için bakılan MİK değerleri RIF'e göre daha değişik düzeylerde direnç/duyarlılık özelliği göstermiştir. Gln513Lys, Ser522Trp, His526Asp, His526Arg, His526Tyr, His526Asn, Ser531Leu mutasyonlan RBU'e yüksek düzeyde direnç gösterirken, Leu511Pro, Gln513Pro, Gln513Lys, Ser522Val, Ser522Leu, His526Gly, Ser531Trp mutasyonlan RBU'e düşük düzeyde direnç göstermişlerdir. Gln510Glu, Asp516Tyr, Asp516Val, His526Leu, Leu533Pro mutasyonlan RBU'e duyarlı bulunmuştur. Sonuç olarak, çalışmamızda klinik örneklerden izole edilen ÇİD M. tuberculosis klinik izolatlannda rpoB gen mutasyonlanmn RIF ve RBU direncine neden olduğu bulunmuştur. Aynca her iki ilaç arasında çapraz direnç mevcuttur. RBU'e dirençli suşlar RIF'e de dirençli olmakla birlikte rpoB gen bölgesindeki bazı mutasyonlarda RIF dirençli suşlann RBU'e duyarlı olduğu saptanmıştır. Bu nedenle RIF dirençli M tuberculosis izolatlannda rpoB gen bölgesindeki mutasyonlann belirlenmesi ve antibiyotik duyarlılık testi sonuçlanna göre RBU'in alternatif ilaç olarak kullanılmasının uygun olacağı sonucuna vanlmıştır.
Özet (Çeviri)
Tuberculosis is still a common health problem worldwide. One third of world population is infected with Mycobacterium tuberculosis and 2-3 million people have been dying because of tuberculosis. Multidrug resistant (MDR) M. tuberculosis isolates have been reported from all over the world and these isolates are very serious threat for tuberculosis control programs. Recently, treatment failures have been reported in AIDS cases with tuberculosis. The selection of resistant isolates leads MDR strains to spread. Treatment of the infections caused by MDR M. tuberculosis last 18-24 months and the mortality of the disease reaches 72-89%. Mutation causing a change of amino acid (missense mutations), small deletions and insertions were shown in 81 base pairs (bp) fragment between 507-533th codons called rifampin resistance determining region (RRDR) or hot spot of rpoB gene encoding the P subunit of RNA polymerase in more than 95% of rifampicin resistant M. tuberculosis isolates. The aim of the study was to evaluate the effects of different rpoB gene mutations on the MIC s of rifampicin (RIF) and rifabutin (RBU) in MDR M. tuberculosis isolates using agar proportion method. For this aim, 40 clinical isolates of Mycobacterium tuberculosis complex (MTBC) having rpoB gene mutations were studied. M. tuberculosis H37Rv (ATCC 27294) was used as a quality control strain. Study was performed using agar proporsiyon method and the results were interpreted according to the Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) M24-A document 2003. RIF and RBU MICs of 40 MDR M. tuberculosis isolates with 18 different point mutations on 8 different codons of rpoB gene were determined. When mutations in Gln510Glu, Leu511Pro, Gln513Pro, Gln513Lys, Asp516Val, Ser522Val, Ser522Trp, Ser522Leu, His526Asp, His526Gly, His526Arg, His526Tyr, His526Asn, His526Leu, Ser531Trp, Ser531Leu caused high-level resistance to RIF, mutations in Asp516Tyr, XIMICs of RIF. Whereas Gln513Lys, Ser522Trp, His526Asp, His526Arg, His526Tyr, His526Asn, Ser531Leu mutations led high-level resistance to RBU, mutations in Leu511Pro, Gln513Pro, Gln513Lys, Ser522Val, Ser522Leu, His526Gly, Ser531Trp led low-level reistance to RBU. Strains with mutations in Gln510Glu, Asp516Tyr, Asp516Val, His526Leu, Leu533Pro were found as susceptible to RBU. In conclusion, it was found that rpoB gene mutations led resistance to RIF and RBU in MDR M. tuberculosis clinical isolates. Moreover, cross-resistance was found between two drugs. Although RBU resistant strains were also resistant to RIF, some of the RIF resistant strains with certain mutations in rpoB gene region were found as susceptible to RBU. That's why it is very useful to determine rpoB gene mutations and to use RBU as an alternative drug according to the antimicrobial susceptibility testing results for RIF resistant M. tuberculosis isolates.