Rat, deneysel tek taraflı inmemiş testiste gelişen hasarın mast hücre blokeri ile önlenmesi
- Tez No: 175151
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN AŞÇI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Rat, inmemiş testis, mast hücresi, ketotifen, spermatogenezis, atrofik testis, Rat, undescended testis, mast cells, ketotifen, spermatogenesis, athropic testis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: İnmemiş testiste ısı artımı sonucu geliştiği düşünülen hasarda mast hücrelerinin rolünü ve bu hasarın önlenmesinde mast hücre blokerinin etkisini raflarda deneysel olarak araştırmayı planladık. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada 65 Wistar cinsi yenidoğan erkek rat kullanıldı. Ratlar üç gruba ayrıldı. Grup 1 (30 rat) ve Grup 2'deki (15 rat) ratlara yenidoğan döneminde tek taraflı deneysel inmemiş testis oluşturuldu. Grup 2'deki ratlara erişkin döneme kadar oral yoldan lmg/kg/gün dozunda ketotifen verildi. Grup l'de onar rata ve Grup 2'de beşer rata 30, 45 ve 90. günlerde bilateral orşiektomi yapıldı. Grup 3 'de ise (20 rat) beşer rata yenidoğan döneminde ve 30, 45 ve 90. günlerde bilateral orşiektomi yapıldı. Testislerin ağırlıkları, interstisyel ve peritübüler alandaki mast hücre sayılan, testiküler biyopsi skoru, interstisyel bağ dokusu artımı, seminifer tübül çaplan ve seminifer tübül bazal membran kalmlıklan ölçüldü. Bulgular: İnmemiş testislerin ağırlıklanmn ve seminifer tübül çaplanmn azaldığı, interstisyel ve peritübüler alanda mast hücre sayılanmn arttığı, mast hücre sayısı artışı ile interstisyel alanda fibrozisin korele olduğu, seminifer tübül bazal membranlannm kalınlaştığı ve spermatogenetik aktivitenin azaldığı saptandı. Karşı inmiş testisin kompensasyon göstererek ağırlığının arttığı ancak seminifer tübül çaplanmn değişmediği görüldü. İnmiş testislerde interstisyel ve peritübüler alanda mast hücre sayılanmn arttığı ve spermatogenetik aktivitenin azaldığı saptandı. Mast hücre blokeri ile inmemiş testislerde mast hücre sayılanmn azaldığı, inmiş testislerde ise kontrol grubu ile benzer olduğu ve inmemiş testiste seminifer tübül bazal membranlannm puberteye kadar korunduğu saptandı. Grup 1, Grup 2 ve kontrol grubundaki değişkenler öncelikle Kruskal Wallis varyans analizi ile karşılaştınldı. Fark çıkanlar açısından ikili grup karşılaştırmalan Mann- Whitney U testi kullanılarak yapıldı. Her bir grubun 30, 45 ve 90. günlerdeki sağ ve sol testislerine ait değişkenlerin karşılaştmlmasında Wilcoxon eşleştirilmiş iki örnek testi kullanıldı. Sonuç: Tek taraflı inmemiş testisli raflarda her iki testiste interstisyel ve peritübüler alanda mast hücreleri aktive olmaktadır. Seminifer tübül bazal membranmda ve interstisyel alanda fibrozis gelişmekte ve spermatogenetik aktivite bozulmaktadır. Mast hücre blokeri ile bu süreç engellenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The damage to the undescended testis has been considered to be caused by the testicular heat increase. An experimental study on rats was designed to determine the role of the mast cells on this damage and the effect of mast cell blockers in the prevention of this damage. Materials and Methods: In this study, 65 newborn male Wistar rats were included. They were divided into 3 groups. During neonatal period, unilateral undescended testes were created in Group 1(30 rats) and Group 2 (15 rats) rats. The rats in Group 2 received lmg/kg/day ketotifen orally until their maturation. On the 30th, 45th and 90th days bilaterally orchidectomy was performed to 10 rats at a time in Group 1 and 5 rats at a time in Group 2. In Group 3 (20 rats), during neonatal period and on the 30th, 45th and 90th days, bilateral orchidectomy was performed to 5 rats at a time. Testes were weighed and mast cell numbers in the interstitial and peritubular areas, testicular biopsy scores, interstitial connective tissue increase, seminiferous tubule diameters and the basal membrane thickness of seminiferous tubules of each testis were evaluated. Results: It was determined that ; undescended testis weight and seminiferous tubule diameters were decreased, the number of mast cells in the interstitial and peritubular areas were increased, the increase in the mast cell number was in correlation with the fibrosis in the interstitial area, seminiferous tubule basal membrane thickened and spermatogenetic activity reduced. A compensatory increase was observed in the weight of the opposite descended testis but the seminiferous tubule diameters remained unchanged. It was observed that the number of the mast cells in the interstitial and peritubular areas of the descended testis also increased and the spermatogenic activity decreased as well. It was determined that the number of the mast cells in the undescended testis decreased due to the mast cell blocker application and the number of the mast cells in descended testis was similar to that of the contol group, seminiferous tubule basal membrane in the undescended testis was saved until puberty and the spermatogenic activity in the descended testis was saved. The variants in Group 1,Group 2 and the Control group were primarily compared with Kruskal Wallis variant analysis. When a difference detected between 2 groups, the comparisons were made by using Mann- Whitney U test. For the comparison of the variants of the right and left testes of each group on the 30th ,45th and 90th days“Wilcoxon matched 2 samples”test was used. Conclusions: In the rats with unilateral undescended testis, the mast cells in the interstitial and peritubular areas became activated in both testes. Fibrosis developed in the seminiferous tubule basal membrane and in the interstitial area, and spermatogenic activity deteriorated. This process could be prevented by the mast cell blocker.