Genom metilasyon profilinin kolorektal kanser etyolojisindeki rolü
  1. Tez No: 175181
  2. Yazar: ESRA ŞÜKRAN ÇAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN SEZGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanser, mikronükleus, epigenetik, Colorectal carcinoma, micronucleus, epigenetic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de ölüm nedenleri arasaıda kalp hastabklanndan sonra ikinci s>rada yer almakta olan kanserler halen günümüzün korkutucu hastal>klar> arasMida olmaya devam etmektedirler. Kanserler içerisinde ise kolorektal kanserler, kad>n ve erkeklerde değişen sıklıklarda en sık görülen ve ölüme sebep olan kanserlerin başında gelmektedirler. Kolorektal adenokarsinoma sürecinde genetik ve epigenetik değişimler önemli rol almaktadırlar. Genlerin fonksiyon kayıplarının oluşmasında ve anormal ürün üretmelerinde mutasyonlann, delesyonların, insersiyon ve translokasyonların aktive ettiği onkogenezisle birlikte genomun yap>sında değişikliğe sebep olmadan etkili olan epigenetik faktörlerin rolünün önemi yadsmamaz özelliktedir. Kolorektal kanserin etyo-patogenezinin anlaşılması kanser araştırmalarına ışık tutacağı gibi, tedavinin planlanmasında takip, prognoz, metastaz ve surveyin belirlenmesinde de yol gösterici olacaktır. Bu amaçla araştırmamız, Cumhuriyet Üniversitesi T>p Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Bölümüne kab>zl>k, makattan kanama, kansızlık ve kilo kaybı şikâyetleri ile başvuran ve kolorektal malignite düşünülen 23 hastaya (onam formu alınarak) uygulanmıştır. 23 hastanın 2'sine endoskopi ile polip tanısı konmuştur. Kalan 21 hastada ameliyat sonrası patoloji raporlama göre 18'inde kolorektal kanser ve diğer 3 hastada kanser dışı inflamatuar sebepler tespit edilmiştir. Hastalarda yaptığımız periferik kandan sitogenetik çalışmasında kontrol gubu ile karşılaştırmasında herhangi bir kromozomal say>sal ve yap>sal bir anomaliye rastlanmamıştır. Bununla birlikte mikronükleus instabilitesi aç>s>ndan erkeklerde hasta ve kontrol grubu arasaıdaki fark anlamb iken, kadınlarda anlamlı bulunmamıştır. Aynı zamanda erkeklerde genel olarak mikronükleus oluşum sıklığı açısından yaşla ilgili bir korelasyon saptanmıştır. Epigenetik rolün kanser üzerindeki etkisini araştırmak üzere yaptığımız 23 hasta üzerindeki MspI ve HpalI kesim profilleri sonuçları değerlendirmesine göre aynı hastaya ait kan ve tümör dokusu arasında epigenetik zeminin farklılığı tespit edilmiş, gerek kan ve gerekse tümör dokusunda değişen oranlarda hipometilasyon ve hipermetilasyon oranları tespit edilmiştir. Kolorektal karsinom etyolojisinde epigenetik nedenlerle giden hipermetilasyon kan DNA's>nda %8,7, doku DNA's>nda %17,4 olarak saptans-ken; hipometilasyon ise kan DNA's>nda %91,3, doku DNA's>nda ise %82,6 oranında bulunmuştur. Bu etyolojik özelliklere bağlı olarak kolorektal kanserde epigenetiğin rolü olduğu gibi, çoğunluğu mutasyon, delesyon ve ailevi kabümla giden hipometilasyon mekanizmalarım da önemli rolü saptanmıştır. Bu da bize epigenetiğin, kanser dokusundaki değişimlerden sorumluIll olabileceğini gösterirken, tümöre özgü davranışın kanser etiyolojisinin anlaşılmasında ve tedavinin planlanmas>nda yol gösterici olacabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY The cancer is the second death reason following heart disease in Turkey as in the world. Among the cancer types colorectal adenocarsioma cancers are most common seen cancers and cause death. In colorectal adenocarcinoma cancers epigenetic play's an important role. Epigenetic factors should be noted because: Epigenetic factors are effective eventhough they do not cause genes function loses, occurence of abnormal produce, mutation, deletion, insertion, genome structural changes, with oncogenesis triggered by translocation. To have knowledge of etio-pathogenesis of colorectal cancer would be enlightening for cancer research and its treatment planning, follow-up, prognosis metastasis and survey. This study is done for this purpose. 23 patients thought to be colorectal cancer and have checked in to Cumhuriyet University research and practice Hospital by symptoms of constipation, anal bleeding, anemia and weight loss were studied for the research (approval form have been taken from the patients). 2 out of 23 patients were diagnosed by polyps and 18 patients were diagnosed by colorectal cancers (based on pathological tests after their surgery) and 3 of the patients were diagnosed as not cancer but having the symptoms due to inflammation. Our investigation for chromosomal analyses on the patients and control group were found no structural and numerical anomalies of the chromosomes. However in terms of micronucleus instability in men patients the difference with control group was significant. Same doesn't apply for women patients. Also, we found there is an correlation between micronucleus frequency and men patient's age. The research focused in the role of epigenetic on cancer. 23 patients's profile with restricted enzymes of Mspl and Hpa II have been evaluated and in same patient's blood and operative tissue sample difference of epigenetic base were found. Hypo and hypermethylations were determined also in blood and operative tissue sample. In colorectal carcinomas hypermethylation blood went due to epigenetic etiology: %8,7 DNA, %17,4 operative tissue were determined. Hypomethylation of blood %91,3 DNA, tissue DNA is %82,6 were found. The results of etiology not only indicates in colorectal cancer's epigenetic has role but also in majority mutation, deletion, family inheritance and hypomethylation mechanism have also an important role.This shows us epigenetic could be responsible of changes in cancer tissue. To have knowledge of tissue behaviour could be a guiding factor in cancer etiology and treatment planning.