Ameliyat sonrası gelişen karın içi yapışıklıklarının önlenmesinde metilen mavisinin etkinliğinin değerlendirilmesi (deneysel çalışma)
- Tez No: 175182
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ŞEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Ameliyat sonrası gelişen yapışıklıklar, metilen mavisi, post operative developing adhesions, methylen blue
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET Ameliyat sonrası oluşan yapışıklıklar cerrahide çözülmesi gereken önemli bir problemdir, intestinal tıkanıklıkların önemli bir nedeni ameliyat sonrası yapışıklıklardır. Ameliyat sonrası dönemde oluşan bu yapışıklıklar daha sonraki abdominal ve pelvik ameliyatların mortalite ve morbilite oranlarını da ciddi oranda artırmaktadır. Metilen mavisinin ameliyat sonrası yapışıklıkları önleyici etkilerini araştırmak amacı ile yapılan bu çalışmada, matür 40 adet sıçan kullanılıp, ameliyat öncesi sıçanlar rastgele olarak her biri 10 sıçandan oluşan 4 gruba ayrıldı. I. Gruba çekum ön duvarında 0.5 cm lik alan 15 no 'lu bisturi ile travmatize edilerek, II. Gruba çekum ön duvarda 1 cm lik alana bisturi ile tam kat kesildi ve kapatıldı. Bu iki gruba batın içerisine 2 mL SF konuldu. III. Gruba çekum ön duvarında 0.5 cm lik alan 15 no 'lu bisturi ile travmatize edilerek, IV. Gruba çekum ön duvarda 1 cm lik alana bisturi ile tam kat kesildi ve kapatıldı. Bu iki gruba da batın içerisine %1 lik metilen mavisinden 2 mL konuldu. Ameliyat sonrası 14. günde çekumdan histopatolojik inceleme için alman biyopside; metilen mavisinin fibrozisi, neovaskülarizasyonu ve inflamasyonu azaltmadığı, mezotel hücre proliferasyonunu azalttığı görüldü. Sonuç olarak: Metilen mavisinin fibrozisi, neovaskülarizasyonu ve inflamasyonu azaltmadığı, literatürle uyumlu olmayan bu verilerin sıçanların diseksiyonu ve metilen mavisi uygulaması sırasında kontaminasyon sonucu gelişen bir enfeksiyona bağlı olabileceği çalışma gruplarındaki inflamasyon miktarının fazlalığıyla açıklanabilir. Ancak, mezotel hücre proliferasyonunu azalttığı görüldü. Bu bulgular metilen mavisinin mezotel hücre proliferasyonunu azaltarak ameliyat sonrası yapışıklıkları önleyebileceğini düşündürdü.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY Post operative adhesion is an important problem in surgery which has to be solved. Post operative adhesions are a major cause of intestinal obstructions these postoperative adhesions seriously increase the post operative morbidity and mortality of later performed surgeries. İn this study to assses the effects of methylen blue on preventing post operative adhesions 40 mature rats were used. They were divided in four groups of 10. In group I the front side of the caeceum was traumatized 0,5 cm using a No: 15 lnacet, in group II the front side of the caeceum was cut through for 1 cm by lancet and closed. In both groups 2 ml of saline was added into the abdomen. In group III the front side of the caeceum was traumatized 0,5 cm using a No: 15 lancet, in group IV the front side of the caeceum was cut through for 1 cm by lancet and closed. In both groups 2 ml of % 1 methylen blue was added into the abdomen. On the postoperative 14th day biopsy was taken for hystopathologic study ;at which: we found that methylen blue does not decrease fibrozis, neovascularization and inflamation, can decrease post operative adhesions by decreasion of mezothelial cell proliferation.. As a result: we found that methylen blue does not decrease fibrozis, neovascularization and inflamation. This finding does not match with the literature and this can be explained by the high rate of inflamation because of contamination on disection and metirylen blue aplication. But it was found that mezothelial cell proliferation was decreased. These findings sugest that methylen blue can decrease post operative adhesions by decreasion of mezothelial cell proliferation.