Astımlı çocuklarda regulatuvar T hücre (treg) düzeyleri
Regulatory T cell (treg) levels in patients with asthma
- Tez No: 175192
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN İKİNCİOĞLLARI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Astım, regulatuvar T hücre, inhale steroid. 40, Asthma, regulatory T cells, inhaled corticosteroids. 42
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET ASTIMLI ÇOCUKLARDA REGULATUVAR T HÜCRE (Treg) DÜZEYLERİ Bu çalışmanın amacı çocuklarda astım hastalığın aktif ve inhale steroidle kontrol altına alındığı dönemlerde, periferik kanda doğal regulatuvar T (Treg) hücre düzeylerinin saptanması, bu hücrelerin hastalığın patogenezi ve hastaların tedaviye verdiği yanıt üzerinde etkisinin olup olmadığının araştırılmasıdır. Çalışmaya atopik astım tanısını yeni alan veya izlemimizde bulunup belirli bir süre (1-24 ay) tedavi almamış 16 çocuk hasta ve 20 benzer yaş grubunda sağlıklı çocuk dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan tüm hastalar, astımın semptomatik döneminde bulunuyorlardı, ilk değerlendirmenin ardından, 3 hasta orta persistan, 13 hasta hafif persistan astım olarak sınıflandırılmış ve futikazon propiyanat veya budesonid içeren inhale steroid tedavisi başlanmıştır. Tüm hastalardan, tedavi başlamadan ve tedavi başlandıktan ortalama 2 ay sonra (X± SD: 58.25 ± 19.49 - ortanca 56.0 gün) CD4+CD25+ T hücre ve Treg belirleyicisi olan CD4+CD25+FOXP3+ eksprese eden hücre düzeyleri incelenerek, kontrol grubu verileriyle karşılaştırılmıştır. İncelemeler sonunda tedavi öncesi ve tedavi sırasında ölçülen CD4+CD25+ T hücre düzeyleri kontrol grubunun CD4+CD25+ T hücre düzeyleri ile karşılaştırıldığında; astımlı çocuklardan tedaviye başlamadan önce alınan CD4+CD25+ T hücre düzeyleri kontrol grubunun düzeyinden farklı değilken (p=0.111), tedavi sonrası düzey anlamlı olarak düşük bulunmuştur (p=0.039). Her iki CD4+CD25+FOXP3+ T hücre oranları açısından karşılaştırıldığında tedavi öncesi dönemde atopik astımlılarda (1.40 ± 0.89) kontrol grubuna göre (3.31 ± 2.56) belirgin düşüklük saptanmışken (p=0,001) tedavi sonrası (6.17 ± 4.98) bu oran istatistiksel olarak anlamlı şekilde yükselmiştir (p=0,016) 39Sonuçta inhale steroid tedavisi alan astımlı hastalarda. Treg hücre düzeyleri, hem kontrol grubu hem de tedavi başlamadan önceki astımlı gruba göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Çalışmamı.z kullanılan inhale steroidlerin, tedavi türü ve süresinden bağımsız olarak, periferik kanda CD4+CD25+FOXP3+ T hücre düzeylerini yükselttiğini ortaya koymuştur. Bu sonuçlar ışığında inhale steroidlerin anti- inflamatuvar etkilerinin ortaya çıkışında, Treg hücre düzeylerinin artışının rolü olduğunu söylemek mümkündür
Özet (Çeviri)
SUMMARY REGULATORY T CELL (Treg) LEVELS IN PATIENTS WITH ASTHMA The aim of this study was to obtain peripheral blood Treg levels among atopic asthmatic patients at the beginning and after a period of time under inhaled steroid treatment and to observe the effect of these cells on the pathogenesis and treatment of asthma. Study was performed with 16 newly diagnosed or followed-up asthmatic patients whose inhaled steroid treatment was interrupted for 1-24 months. All the subjects were in symptomatic period of the disease. After the initial evaluation, 3 of 16 patients were classified as moderate persistant asthma while the 13 of 16 classified as mild persistant asthma and had put on inhaled fluticasone propionate or budesonide treatment. Peripheral blood CD4+CD25+ T cell and CD4+CD25+FOXP3+ T cell levels were obtained at the beginning and 2 months after (X± SD: 58.25 ± 19.49 - mean 56.0 days) and compared with the same data of healthy control subjects. The CD4+CD25+ activated T cell levels of asthmatic patients before treatment were lower than the CD4+CD25+ T cell levels of control group (p= 0.1 1 1) but after treatment levels were decreased significantly (p=0.039). The crosscheck of CD4+CD25+FOXP3+ T cell levels of two groups has demonstrated that while the levels of CD4+CD25+FOXP3+ T cells of patients before treatment (1.40 ± 0.89) were lower than the levels of control group (3.31 ±2.56) (p=0.001), It was increased significantly after treatment (p=0.016). Similarly the levels of CD4+CD25+FOXP3+ T cells were increased significantly after treatment (6.17 ± 4.98) according to the initial levels (1.40 ± 0.89) (p=0.001). Our study has demonstrated that inhaled corticosteroids, independent from duration and type of treatment, increased peripheral blood CD4+CD25+FOXP3+ T cell levels. In the light of these results, Treg cells 41play an important role on the anti-inflammatory effects of inhaled corticosteroids.