Yenidoğan bakım ünitesinde anne ile birlikte yatış uygulamasının prematüre bebeklerin beslenmesi, sağlık hizmeti başvurusu ve anne-bebek etkileşimi üzerine etkileri
The effect of rooming-in practice inneonatal intensive care unit on feeding healt service application and mother-baby interaction in preterm babies
  1. Tez No: 175193
  2. Yazar: ÖMER ERDEVE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAADET ARSAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: aile merkezli bakım, maternal depresyon, prematüre, rehospitalizasyon, yenidoğan yoğun bakım ünitesi 63, Family-centered care, maternal depression, preterm, rehospitalization, neonatal intensive care unit 65
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Erdeve ö. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Anne ile Birlikte Yatış Uygulamasının PrematUre Bebeklerin Beslenmesi, Sağlık Hizmeti Başvurusu ve Anne-Bebek Etkileşimi Üzerine Etkilerinin Araştırılması, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Neonatoloji Yandal Uzmanlık Tezi, Ankara, 2007. Giriş: Annelerin prematüre bebeklerinden ayrı kalmaları, bakımın sürekliliğini sekteye uğratmakta, annelerin artan stres ve kaygıları nedeniyle bakım kalitesini düşürmekte ve uzun dönemde nörogelişimsel davranış problemlerine neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı; aile merkezli bakımın yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki anne ile birlikte yatış veya gündüz refakatli yatış şeklindeki uygulamalarını iki merkezli, prospektif, kontrollü bir çalışma ile karşılaştırılarak, prematüre bebeklerin taburculuk sonrası sağlık hizmeti başvuruları, anne sütü ile beslenmesi ve anne-bebek etkileşimi üzerine etkilerini ortaya koymaktı. Yöntem: Tek veya ikiz, konjenital anomalisi olmayan, bilinen nörolojik sekeli olmayan, gestasyon yaşı < 34 hafta olan ve ünitede yatış süresi en az yedi gün olan prematüre bebekler çalışmaya dahil edildi. Hastaların tüm demografik, yatış ve taburculuk bilgileri kaydedildi. Gruplar CRIB ve NTISS skorlaması ile karşılaştırıldılar. Taburculuktan üç ay sonra tüm hastalar rutin ve acil sağlık hizmeti başvuruları, beslenme yöntemleri ve anne-bebek etkileşimi açısından değerlendirildiler. Çalışmaya kör bir Çocuk Gelişim Uzmanı tarafından bu dönemde Edinburg Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği, Çocuk Kırılganlık Ölçeği ve Anne-baba Stres Ölçeği'ni içeren anketler uygulandı. Bulgular: Çalışmaya anne ile birlikte yatış grubunda 31, gündüz refakatli yatış grubunda 29 prematüre dahil edildi. Ortalama gestasyon haftası, doğum ağırlığı, toplam yatış süresi, CRIB ve NTISS skorları, taburculukta vücut ağırlığı ve demografik veriler açısından gruplar arası fark yoktu (p>0.05). Ortalama rutin kontrol sayısında gruplar arası istatistiksel olarak fark yokken, telefonla danışım ve acil servis başvuru oranı refakatli yatış grubunda istatistiksel olarak yüksekti (p0.05). Kırılgan çocuk oranı anne ile birlikte yatış grubunda %55, refakatli yatış grubunda %48 idi (p>0.05). Aile stresi ile depresyon skoru (r=-0.64, p=0.001) ve kırılganlık skoru (r=-0.42, p=0.001) arasında arasında güçlü korelasyon saptandı. 62Sonuç: Yenidoğan yoğun bakım ünitesi içerisinde anne ile birlikte yatış uygulaması, prematüre bebeklerin taburculuk sonrası rehospitalizasyonunu, acil sağlık hizmeti başvurularını ve bunlara bağlı maliyeti azaltmaktadır. Anne ile birlikte yatış uygulaması aile merkezli bakım içerisinde anne stresi, maternal depresyon ve kırılganlık skorlarını azaltmamaktadır. Bu uygulamanın maternal depresyon oranına etkisini araştıracak daha geniş serili çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Erdeve Ö. The Effect of Rooming-in Practice in Neonatal Intensive Care Unit on Feeding, Health Service Application and Mother-Baby Interaction in Preterm Babies, Ankara University, School of Medicine, Neonatology Fellowship Thesis, Ankara, 2007. Introduction: Seperation of mothers from their preterm babies during their neonatal intensive care hospitalization distrupts the continuity of care and decreases the care quality due to increased anxiety and stress, and causes neurodevelopmental and behavioural problems in long term. The aim of this study was to compare the two practices of family-centered care, which were night rooming-in and daily care in neonatal intensive care units, by a-two-centric, prospective, controlled study and to find out their effects on preterm babies' health service applications, breastfeeding and mother-baby interections after discharge. Methods: Singleton or twin preterm babies without congenital anomalies and known neurologic sequela, and who were < 34 gestational weeks and hospitalized at least for seven days in neonatal intensive care unit were included to the study. All of their demographic, hospitalization and discharge data were recorded. Groups were compared for CRIB and NTISS scores. Patients were followed-up for their routine and emergent health service applications, feeding methods and mother-baby interactions upto 3 months after discharge. A child development specialist, who was blind to the study, applied Edinburgh Postpatrum Depression Scale, Vulnerability Scale and Parent Stress Inventory to preterm mothers. Results: 31 preterms in night rooming-in group and 29 preterms in daily care group were enrolled to the study. There were not significant differences in mean gestational age, birth weight, total duration of hospitalization, CRIB and NTISS scores, weight at discharge and demographic data between groups (p>0.05). Although there was not a significant difference in the mean number of routine health control number between groups, the mean number of phone and emergency care applications were significantly higher in daily care group (p0.05). The ratio of vulnerable child was 55% in night rooming-in group and 48% in daily care group(p>0.05). There were strong correlations between parental stress and depression score (r=0.64, pO.OOl), and between parental stress and vulnerability score (r=0.42, pO.OOl). 64Conclusion: Night rooming-in practice in neonatal intensive care unit decreases the rehospitalization and emergency applications and related financial costs after discharge. Night rooming-in practice in family-centered care does not decrease the mother's stress, depression and child vulnerability scores. There is requirement for larger series researches concerning the effect of this practice on maternal depression.