Kolorektal kanserlerde endostatin düzeyi ve prognostik önemi
The level of endostatin and its? prognostic factor in colorectal cancer
  1. Tez No: 175207
  2. Yazar: ERKINBEK OROZAKUNOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CİHAN BUMİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolorektal kanserler, Endostatin, Anjiogenez, Anjiogenez inhibitörleri, Antineoplastik ajanlar. 56, colorectal cancers, endostatin, angiogenesis, angiogenesis inhibitors, antineoplastic agents. 58
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Kolorektal Kanserlerde Endostatin Düzeyi Ve Prognostik Önemi. Amaç. Endostatin bir anjiogenezin endogenez inhibitörüdür. Anjiogenezi önleyerek tümör büyümesini ve metastaz gelişimim yavaşlattığı bilinmektedir82. Kolorektal kanserlerde TNM sınıflandırmasına göre tümör invazyon derinliğinin, metastaz varlığının, nodul tutulumunun ve histolojik tipinin serum endostatin seviyesiyle olan ilişkisi araştırılacaktır. Materyal ve metod: Kolorektal kanser tanısı almış 46 hasta ve malignitesi ve çalışmayı engelleyecek hastalığı olmayan 46 gönüllü çalışmaya dahil edildi. Kolorektal kanserli 46 hastanın tanı anındaki yaşı, cinsiyeti, tümörün barsak duvarındaki invazyon derinliği (T), lenf nodülü metastazı (N), uzak organ metastazı (M), TNM evresi, tümörün histopatolojik tipi ve diferansiyasyon derecesi kayıt edildi. 18 yaşın altoda olanlar, nüks vakalar, vücutta herhangi başka bir tümörü olan ve daha önce kemoterapi ve radyoterapi alan kolorektal kanserli hastalar çalışma dışı bırakıldı. Araştırmaya katılan gönüllülerin de yaşı, cinsiyeti, aile hikayesi ve özgeçmişleri not edildi. 18 yaş altı ve vücudunun herhangi bir yerinde kanseri olan gönüllü kişiler araştırma dışı bırakıldı. Bütün hastalardan ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 3. gününde biyokimya tüplerine 5'er mi kan alındı ve 5000 rpm/dakika hızda 10 dakika süreyle santrifüj asy onu (Medifuge. Rpmxl000. Heraeus SepatechT ) takiben serumlar 55elde edildi. Alınan serumlar -80°C derecede saklandı. Bütün gönüllülerden de biyokimya tüplerine 5 'er mi kan alındı ve aynı şartlarda santrifüj yapılıp aynı şartlarda çalışma sonuna kadar saklandı. Alman bütün serumlardan Quantikine THuman Endostatin immunoassayT Kit ticari kitleri kullanılarak ELİSA (enzyme linked immunosorbent assay) yöntemiyle endostatin seviyesi ölçüldü. Sonuç: Çalışmamızda kolorektal kanserli hastaların endostatin değerlerinin kontrol grubuna göre istatiksel olarak farklılığı saptanmadı. Evre IV kolorektal kanserli hastalarda diğer evrelere göre endostatin değerinin düşük olması hasta sayımızın yetersiz olması ve kolorektal kanserlerde serum endostatin düzeylerinde baskılanmaya yol açan farklı mekanizmaların varlığı ile açıklanabilir. Sonuç olarak, kolorektal kanserlerde endostatinin prognostik değerlerinin belirlenebilmesi için daha geniş çaplı, prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Level of Endostatin and its' Prognostic Factor in Colorectal Cancer Aim. Endostatin is the endogenase inhibitor of angiogenesis. It has been shown that it decreases tumor growth and metastasis development by preventing. «82 angiogenesis. In this study we investigated the correlation of tumor invasion depth, presence of metastasis and lymphatic involvement according to the TNM classification of colorectal cancer with the levels of endostatin. Material and method. 46 patients diagnosed with colorectal cancer and 46 healthy volunteers with no disease interfering with the study were included. In 46 patients; age, sex, invasion depth of tumor on intestine wall (T), lymph node involvement (N), distant metastasis (M), TNM stage, histopathological type of tumor and level of differentiation were all recorded. Patients under 18 years of age, recurrent cases, patients with a coexisting tumor, and patients who had chemo and radiotherapy prior to the study were excluded. Age, sex, family and medical history of the volunteers were also noted. The ones who are under 18 or have a tumor were also excluded. 5 ml blood was withdrawn from all subjects preoperatively and on the 3rd day of the postoperative period. The samples were centrifuged for 10 minutes with a rate of 5000 rpm. (Medifuge. rpmxlOOO. Heraeus SepatechT ). Following that; the 57serums obtained were stored in -80°C. Blood were collected from all the volunteers and prepared and stored in same manner. Endostatin levels were measured in serum, using ELISA (enzyme linked immunosorbent assay) method with Quantikine THuman Endostatin ImmunoassayT Kit. Results: There were no statistically significant difference between endostatin levels of colorectal cancer patients and healthy volunteers. The decrease in endostatin level of stage IV colorectal cancers can be explained by the small number of patients in the study and by the presence of other mechanisms that may cause suppression in endostatin levels. As a result, further prospective studies are needed for determination of prognostic factor of endostatin in colorectal cancer.