İmplantasyon öncesi embriyo kültür sıvılarında interlökin-1 beta düzeylerinin belirlenmesi ve implantasyon ile ilişkisi
Determination of interleukin-1 beta levels in culture media of human preimplantation embryos and its relation with implantation
- Tez No: 175206
- Danışmanlar: PROF. DR. RUŞEN AYTAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İL- ip, sitokin, implantasyon, implantasyon öncesi embriyo, embriyo kültür sıvısı 38, IL-ip, cytokine, implantation, preimplantation embryo, embryo culture fluid. 39
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET İmplantasyon Öncesi Embriyo Kültür Sıvılarında İnterlökin-ip Düzeylerinin Belirlenmesi ve İmplantasyon ile İlişkisi Amaç: İnsan embriyolarının implantasyon öncesinde kültür sıvılarına înterlökin-ip (IL-ip) salgılayıp salgılamadığım ve İLr-ip miktarının gebelik oluşumu için prediktif değerinin olup olmadığım öğrenmeyi amaçladık. Bu sorulara olumlu yanıtlar verilebilirse implantasyon kapasitesi en yüksek olacak embriyolar daha kültür medyumundayken transfer veya kriyoprezervasyon için seçilebilecek, böylelikle hem gebelik oranlarının artması hem de daha az sayıda embriyonun transferi mümkün olabilecekti. Gereç ve Yöntem: İnfertilite nedeniyle merkezimizde değerlendirilerek Ol ve ICSI yapılması planlanan çiftlerden çalışmaya katılmayı kabul eden 3 8 'inin 39 suçlusundan elde edilen 210 embriyo çalışmaya dahil edilmiştir. ICSI işleminden 16- 18 saat sonra fertilizasyon olan embriyolar 20 ul hacimli damlalar halinde hazırlanan medyuma teker teker veya çiftler halinde ekilerek 48 saat boyunca %6 CO2 ve 37°C ısı altında inkübe edilmiştir. 3. gün embriyolar mikroskop altında incelenip morfolojilerine göre sımflandırılmış ve transfer edilecek embriyolar morfolojik özelliklerine göre seçilmiştir. Transfer edilen ve edilmeyen tüm embriyoların ICSI işlemini takip eden 2 gün boyunca inkübe edildikleri medyum damlaları Eppendorf tüplerine pipettendi, etiketlendi, 5 dakika 1000 devirde santrifüj yapıldıktan sonra ELISA işlemine dek -20°C'de saklanmıştır. Örnekler oda ısısında çözüldükten sonra içerdikleri İL- ip düzeyi, solid faz sandviç ELISA metoduyla ölçülmüştür. Sonuçlar: Çalışmamız sonucunda transfer edilen embriyoların salgıladıkları İL- ip miktarı ile gebelik elde edilmesi arasında anlamlı korelasyon saptanmamıştır (p=0,669). Ancak transfer edilen embriyoların gradeleri ile gebelik oluşumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Grade A embriyolarda gebelik oluşma sıklığı, grade B ve C embriyolara göre daha yüksektir Transfer edilen embriyoların salgıladıkları ortalama İL- ip miktarı 9,7±8,6 pg/mL (0 - 60 pg/mL) olup embriyoların gradeleri ile salgıladıkları İL- ip miktarı arasında da korelasyon saptarımamıştır. Anne yaşı, infertilite nedeni ve sperm kaynağı ile gebelik oluşumu, embriyoların gradeleri ve salgıladıkları İL- ip miktarları arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Determination of Interleukin-ip levels in culture media of human preimplantation embryos and its relation with implantation. Objective: We aimed to learn if preimplantation human embryos secrete IL- 1 P to culture medium and if IL-ip amount in the preimplantation culture medium has predictive value for implantation and pregnancy. If we could answer these questions positively, embryos with highest implantation potential could have been selected even during culture period leading not only to improvement of pregnancy rates but also lessening the number of transferred embryos. Material and Methods: Two hundred and ten embryos from 39 cycles of 38 couples who were evaluated in our center and 01 & ICSI were decided, and also accepted to attend the study were recruited. Sixteen- 18 hours after ICSI, fertilized embryos were transferred to 20 ul drops of culture medium and cultured at %6 CO2 and 37°C for 48 hours. Embryos were examined under microscope, classified morphologically and embryos were selected for transfer according to their morphologic features. Medium droplets in which embryos, transferred or not, were cultured for 2 days following ICSI were collected in Eppendof tubes, centrifuged at 1000 turns for 5 minutes and stored at -20°C. IL-ip contents of samples were measured via solid phase sandwich ELISA method after melted at room temperature. Results: Any correlation between IL-ip amount secreted by transfered embryos and pregnancy was not detected (p=0,669). However statistically significant correlation between grades of transfered embryos and pregnancy is observed. Pregnancy rate with grade A embryos is higher than grade B and C embryos. Mean IL-ip amount secreted by transferred embryos is 9,7±8,6 pg/mL (0 - 60 pg/mL) and no correlation between embryo grade and IL-ip amount secreted was detected. Similarly no correlation between mother age, infertility reason, origin of sperm and pregnancy, embryo grade and amount of IL-ip secreted was observed.