Major abdominal cerrahilerde propofol ile tiva, desfluran, sevofluran anestezilerinin intraoperatif hemodinami ve kantitatif EEG değişiklikleri ile protoperatif kognitif fonksiyona etkileirnin karşılaştırılması
Intraoperative hemodynamic status and sevoflurane anesthesia and its postoperative cognitive function effects during major abdominal surgery
- Tez No: 175248
- Danışmanlar: PROF. DR. YEŞİM ATEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: EEG, PCA, SEF 95, TİVA, abdominal cerrahi. 58, EEG, PCA, SEF 95, TİVA, major abdominal surgery. 59
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Major Abdominal Cerrahilerde Propofol İle TİVA, Desfluran, Sevofluran Anestezilerinin İntraoperatif Hemodinami Ve Kantitatif EEG Değişiklikleri İle Postoperatif Kognitif Fonksiyona Etkilerinin Karşdaştınlması Bu çalışma Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı'nda ASA 1-3 grubu 50 yaş üzeri major abdominal cerrahi planlanan 3 grupta toplam 60 hastada yapıldı. Günümüz anesteziklerinden desfluran, sevofluran ve total intravenöz anestezi tekniklerini kullanarak intraoperatif anestezi derinliğini; hemodinamik ve kantitatif EEG değişiklikleri açısından değerlendirmek; postoperatif kognitif fonksiyonlara etkileri ile bu üç anestezi grubunun maliyetleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. EKG, invazif arteryel kan basmcı, periferik puis oksimetri, özefageal ısı, TOF, EEG monitorizasyonlan yapıldı. Hastalara L3-L4, L4-L5 aralıklardan epidural kateterizasyon yapılarak preemptif analjezi ve postoperatif PCA ile epidural analjezi uygulandı. Hastaların demografik bilgileri, preoperatif ve postoperatif hemoglobin, beyaz küre, total protein, albumin, AST, ALT, GGT, ALP, BUN, kreatin, Na, K değerleri kayıt edildi. Kalp hızı; sistolik, diyastolik, ortalama arteriyel basınçları; SEF 95, median frekansı, power frekansı, alfa, beta, teta, delta dalgası değerleri kayıt edildi. Modifiye Aldrete derlenme skoru, vizüel ağrı skorları (VAS), PCA ilaç tüketimi, hasta memnuniyeti kayıt edildi. Mini mental durum testi uygulandı. Çalışmamızda mini mental durum testi, Aldrete derlenme skoru, analjezi, postoperatif yan etki ve hasta memnuniyeti açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı. Major abdominal cerrahilerde propofol ile TİVA, desfluran, sevofluran anestezüerinin intraoperatif hemodinami ve kantitatif EEG değişiklikleri ile postoperatif kognitif fonksiyona etkilerini karşılaştirdığrmız çalışmamızda, propofol ile TİVA uygulamasının 0.01-0.05 ugJkg^.dk“1 remifentanil ve 50-200 ug-kg^.dk”1 propofol infüzyonu ile, sevofluran ve desflurana göre daha yüzeyel bir anestezi sağladığı; bunun yanında desfluranın, 1-1.5 MAK düzeyinde, hemodinamik ve kantitatif EEG değişiklikleri açısından en etkili anestezi derinliğini sağladığı, fakat maliyet açısından en pahalı anestezi uygulaması olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Intraoperative Hemodynamic Status And Quantitative EEG Alterations Of TİVA, Desflurane And Sevoflurane Anesthesia And Its Postoperative Cognitive Function Effects During Major Abdominal Surgery. This study was done at total 60 ASA 1-3 patients, more than 50 years of age undergoing major abdominal surgery in Ankara University Faculty of Medicine. The purpose of this study to assess intraoperative depth of anesthesia in point of relationsheep between hemodynamic status and quantitative EEG parameters to use desflurane, sevoflurane which are current anesthetics total intravenous anesthesia techniques; to observe effects of postoperative cognitive functions, to compare the cost of these three anesthetic groups. Before anesthesia; ECG, noninvasive arterial blood pressure, peripheric pulse oximeter monitoring were placed and after induction of anesthesia temperature of eusophagus, TOF, EEG monitoring were done. The patients were applied preemptive analgesia and postoperative epidural PCA administration through epidural catheterization at L3-L4, L4-L5. The patient's demographic data and preoperative postoperative hemoglobin, white blood cell, total protein, albumin, AST, ALT, GGT, ALP, BUN, creatinin, sodium, potassium values were obtained. The values of heart rate, mean, systolic, diastolic arterial blood pressure, SEF 95, median frequency, power frequency, alpha, beta, tetha and delta waves were recorded. Modified Aldrete recovery score, visual pain score(VAS), the consumption of PCA drugs, the patient's satisfaction were recorded. Preoperative and postoperative mini mental status test was applied. In the present study, there was no statistical difference between groups about mini mental status test, modified Aldrete recovery score, analgesic consumption, postoperative side effects and patient's satisfaction. In this study, intraoperative hemodynamic and quantitative EEG alterations of TİVA, desflurane, sevoflurane anesthesia and its postoperative cognitive function effects during major abdominal surgery were compared and it was concluded that the administration of TİVA with propofol was provided more superficial anesthesia than sevoflurane and desflurane. However, it was concluded that desflurane at the level of 1-1.5 MAC was provided the most effective depth of anesthesia and it was the most expensive anesthesia.