Pnömoperitonyum yapılan hastalarda APV-SIMV ve PSIMV'nin pumoner mekanikler ve arteriyel kangazlarına etkileri
The effects of APV-SIMV and P-SIMV on pulmonary mechanics and the arterial blood gases in the patients with created pneumoperitoneum
  1. Tez No: 175249
  2. Yazar: MURAT AKBABA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELEK TULUNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: APV-SIMV, mekanik ventilasyon Pnömoperitonyum, pulmoner mekanikler, P-SIMV. 56, APV-SIMV, mechanical ventilation, pneumoperitoneum, pulmonary mechanics, P-SIMV. 57
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Pnömoperitonyum Yapılan Hastalarda APV-SIMV ve PSIMV'nin Pulmoner Mekanikler ve Arteriyel Kan Gazlarına Etkileri Laparoskopik kolesistektomi, geleneksel açık yöntemlere göre daha az invaziv bir girişim olması, operasyon sonrası daha az ağrı, daha az solunum problemi, daha az hastanede kalış süresi ve daha iyi kozmetik görüntü gibi avantaj lan nedeni ile popüler bir yöntem haline gelmiştir. Laparoskopik yöntemlerin sağladığı avantaj larma rağmen operasyonlarda intraperitoneal ya da ekstraperitoneal olarak uygulanan CO2 insuflasyonunun ve buna bağlı ortaya çıkan intraabdominal basmç artışının, hastaya verilen pozisyonlar ve genel anestezinin solunum ve hemodinami üzerine olumsuz etkileri olmaktadır. Bu çalışmaya, CQ2 ile pnömoperitonyum sağlanarak laparoskopik kolesistektomi uygulanan 40 hasta dahil edildi. Hastalarda genel anestezinin ve CQ2 pnömoperitonyumun solunum sistemi üzerindeki olumsuz etkilerinin önlenmesi amacıyla, yoğun bakım tipi ventilatörler ile yeni geliştirilen kapalı döngü ventilasyon modu olan APV-SIMV modu (20 hasta) ve klasik basmç kontrollü ventilasyon mod olan P-SIMV modlan (20 hasta) ile CQ2 geri solumasız ventilasyon yaptırılarak hemodinamik parametreler, hava yolu basmç değerleri, ventilasyon parametreleri ve arter kan gazlan üzerindeki etkileri karşılaştmldı. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre her iki ventilasyon modu ile perioperatif yeterli oksijenasyon sağlandı, ventilasyona bağlı komplikasyon gözlenmedi, iyi bir hemodinamik stabilite sağlanırken, APV-SIMV grubunda P-SIMV grubuna göre pik ve plato hava yolu basmcmda ve ekspiratuar direnç değerlerinde istatistiki olarak anlamlı daha düşük basınçlar gözlendi. Yine APV-SIMV grubunda ölü boşluk oranı ve end-tidal CO2 değerleri istatistiki olarak anlamlı daha düşük olarak gözlendi. AKG analizlerinde PH, PaOa, PCO2, arteriyo-alveolar O2 basmç farklan ve Horowitz oranlan açısmdan APV-SIMV grubunda istatistiki olarak anlamlı daha iyi sonuçlar elde edildi. Aynca APV-SIMV grubunda oksijenasyon ve CO2 eliminasyonu açısmdan ventilator ayarlarında daha az ayar değişikliği yapılması gerektiği gözlendi. CO2 pnömoperitonyumu ile laparoskopik kolesistektomi yapılan vakalarda kapalı döngü ventilasyon modlanndan olan volüm hedefli basmç kontrollü ventilasyon modu (APV-SIMV), klasik basmç kontrollü ventilasyon modlanndan olan P-SIMV' ye göre daha düşük hava yolu basmçlan ile daha iyi oksijenasyon ve CO2 eliminasyonu sağladığı ve daha az ayar değişikliği gerektirdiği için bu hasta grubunda etkili ve tercih edilebilir bir ventilasyon modu olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of APV-SIMV and P-SIMV On Pulmonary Mechanics and The Arterial Blood Gases in The Patients With Created Pneumoperitoneum Compared to the open techniques, laparoscopic cholecystectomy became popular due to advantages like better cosmetic results, less pain after surgery, and less impairment in pulmonary functions and decreased hospital stay. Despite the advantages of laparoscopic methods; intraperitoneal and ekstraperitoneal CO2 insufflation which causes intraabdominal pressure increase, patient positions and also general anesthesia could have negative effects on respiration and hemodynamics. 40 patients who underwent laparoscopic cholecystectomy with CO2 pneumoperitoneum were included in the study. In order to prevent the negative effects of general anesthesia and CO2 pneumoperitoneum on respiratory system, patients were ventilated by using intensive care type ventilators without CO2 rebreathing with new developed closed circle ventilation mode APV-SIMV (20 patients) and classical pressure controlled ventilation mode P-SIMV (20 patients) and hemodynamic parameters, airway pressures, ventilation parameters and the effects on arterial blood gases were compared between two groups. According to the study results, perioperative adequate oxygenation were achieved with both ventilation modes and no complication due to ventilation was observed, good hemodynamic stability was obtained, lower peak and plateau airway pressures and expiratory resistance results were seen in APV-SIMV group compared to P-SIMV group with a statistically significance. In APV-SIMV group rate of dead space and end-tidal CO2 results were statistically lower. In ABG analysis, better results in PH, PaÛ2, PCO2, arteriole-alveolar O2 gradients, and in Horowitz rates were found in APV-SIMV group with a statistically significance. Furthermore in APV- SIMV group less changes in ventilator parameters was needed in the aspect of oxygenation and CO2 elimination. APV-SIMV, a closed cycle volume targeted pressure controlled ventilation mode, might be an effective and preferable ventilation mode when compared to classical pressure controlled ventilation mode P-SIMV due to better oxygenation and CO2 elimination with less airway pressures and less ventilation parameter changes in laparoscopic cholecystectomy patients with CO2 pneumoperitoneum.