İnce daneli zeminlerde gerilme boşalmasından kaynaklanan örselenmenin incelenmesi
Investigation of the disturbance due to stress release in the fine grained soils
  1. Tez No: 175295
  2. Yazar: HÜSEYİN SUHA AKSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ÖZÜDOĞRU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Coronary Artery Disease, Multi Detector CT, Coronary Artery Calcium Scoring, Selective Coronary Angiography
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Ill ÖZET Koroner arter hastalığı batı ülkelerinde ve ülkemizde en sık mortalite nedenidir. Koroner arter hastalıkları ve bunun sonucunda myokardial beslenme bozukluklarına sıklıkla sebep olan patoloji aterosklerozdur. Ateroskleroz, varlığı ve sebep olan etkenleri tespit edildiği taktirde tedaviyle durdurulabilen veya geriletilebilen, multifaktöryel, morbidite ve mortalitesi olan bir hastalıktır. Koroner arter duvarında izlenen kalsiyum miktarı koroner aterom plağı miktarı ile ilişkili olup aterosklerozun kesin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Gelecekteki kardiyovasküler hastalık riskini önceden belirlemede koroner arter kalsiyum miktarı ve dağılımının saptanması önemli bilgiler vermektedir. Aterosklerozun neden olduğu komplikasyonlar erken tam ile belirgin derecede azaltılabilmektedir. Koroner aterosklerotik hastalık tanısında bugün için altın standart tam yöntemi selektif koroner anjiyografî tetkikidir. Ancak hasta rahatı ve olası komplikasyonlan açısında bazı riskleri bulunan invaziv bir yöntemdir. İnvaziv bir işlem olması ve yüksek negatifliği nedeni ile noninvaziv tam yöntemlerine ihtiyaç duyulmuştur. Günümüzde noninvaziv tam yöntemi olan koroner kalsiyum skorlama, bu tekniğe sahip merkezlerde yoğun olarak kullanılmaktadır. Çalışmamızda koroner arter hastalığı semptomları nedeniyle kardiyoloji tarafından selektif koroner anjiyografi yapılan 100 olguya Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi ile Koroner Arter Kalsiyum Skorlama(KAKS) tekniği uygulandı. Kalsiyum skoru değerlerine göre koroner arterlerde anlamlı stenoz (luminal >50 stenoz) bulunma oram araştırıldı. KAKS'ı sıfir olan 33 olgunun bir tanesinde anlamlı stenoz tespit edildi. KAKS'ı pozitif olan 67 olguda koroner arterde anlamlı stenozu tespit etmede sensitivite %98 ve spesifite %70 saptandı. Sonuç olarak KAKS ile bu konuda altın standart tam yöntemi olan koroner anjiyografi sonuçlan uyumlu bulundu. ANAHTAR KELİMELER: Koroner Arter Hastalığı, Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi, Koroner Arter Kalsiyum Skorlama, Selektif Koroner Anjiyografî.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Coronary Artery Disease ( CAD ) is the most frequent cause of mortality in the Western countries and also in our country. The cause of coronary artery disease which leads to myocardial ischemia is atherosclerosis. Atherosclerosis is a multifactorial disease with morbidity & mortality and progression with effective treatment of atherosclerosis can be prevented or even regressed with effective treatment if its existance and etiology is known. Calcifications of the coronary artey wall are regarded as a recognized marker of coronary atherosclerosis. Quantified Coronary Calcificition can help identify persons at higher than anticipated risk of future coronary events. The gold standard for diagnosis of coronary artery disease still is conventional coronary angiography. The high cost and significant procedure-related morbidity and mortality rates associated with coronary angiography have motivated the search for a noninvasive alternative technique to assess coronary atherosclerosis. Coronary artery calcification score allows noninvasive assessment of coronary atherosclerosis,and a lot of medical centers use it. In this study, we investigated the accuracy of the Multi Detector CT ( MDCT ) Calcium Scoring ( Ca-Sc ) and conventional coronary angiography in 100 symptomatic patients. We attempted to determine optimal quantities of calcium score to distinguish among significant luminal stenosis(50 % or greater ). We found significant stenosis in only one of the 33 patients having a coronary artery calcification score of zero. MDCT was found to be 98% sensitivite and 70% specific in demonstrating angiografically confirmed significant coronary artery disease in 67 patients having a positive coronary artery calcification score. As a result, Coronary Artery Calcium Scoring was found to be a highly sensitive and moderately spesific test compared to conventional coronary angiography.