Pes ekinovarusda turco operasyonunun değerlendirilmesi
  1. Tez No: 175296
  2. Yazar: HASAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYATİ ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Pes ekinovarus, Turco operasyonu, Pes equino varus, Turco operation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
IV ÖZET Ocak 1990-Aralık 2003 tarihleri arasında, kliniğimizde PEV tanısı ile 84 hasta Turco operasyonu ile tedavi edildi. Bunlar içinde son kontrolleri yapılabilen 25 olgunun 39 ayağı, operasyon başatımızın değerlendirilmesi ve başarısızlık nedenlerinin belirlenmesi için, klinik ve radyolojik olarak değerlendirildi. Bu çalışmada PEV'lu 25 hastanın (15 erkek, 10 kız; ort. operasyon yaşı 20.2 ay; dağılım 4 ay- 6 yaş) 39 ayağı değerlendirildi. Olguların tümüne Turco 'nun tariflediği posteromedial serbestleştirme ameliyatı yapılmıştı. Değerlendirme; görünüş, fonksiyon ve hareket sırasında ağrı gibi parametreler içeren Green-Lloyd Roberts kriterlerine göre yapıldı. 8 ayakta (%209 çok iyi, 13 ayakta iyi (%33), 18 ayakta (%47) ise kötü sonuç görüldü. Çok iyi ve iyi sonuçlar başarılı, kötü sonuçlar başarısız kabul edildi. Takipte nüks nedeniyle 5 ayağa kemiksel ameliyat, 4 ayağa ise yumuşak doku ameliyatı yapıldı. Komplikasyon olarak 8 subtalar varus (%20), 5 kavuş (%13), 5 medial longitudinal ark çökmesi (%13), 5 tekne ayak deformitesi (%13), 5 navikular subluksasyon (%13), 2 kalkaneoküboid subluksasyon (%5) gözlendi. Elde ettiğimiz veriler ışığında; operasyon zamanlamasının ve erken operasyonun, yöntemi titizlikle uygulama koşulu ile, pes ekinovarus deformitesini düzeltmede oldukça önemli bulundu. Sonuçlar nüks önlenmesinden kaçınmak için post-operatif takibin, breys ve ters kalıp bot uygulamalarının ve aile işbirliğinin önemini gösterdi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Eighty-four patients with PEV were treated using Turco operation between January 1990- December 2003 dates in our clinic. Twenty-five patients (39 feet) of them came to control examination were reviewed clinically and radiologically to evaluate our operation success and to determine the causes of failure. This study included 39 feet of 25 patients (15 boys, 10 girls; mean operation age 20.2 months; range 4 months to 6 years) with PEV. In all cases Turco' s method had been performed. Assessment was made upon Green-Lloyd Roberts' strict clinical criteria; including appearance,function and degree of pain during activity; the results were excellent in 8 feet (20%), good in 13 feet (33 %), and poor in 18 feet (47 %). Excellent and good results were accepted as satisfactory results. Poor results are accepted as unsatisfactory results. Our complications were subtalar varus in 8 cases(20%), cavus in 5 cases(13%), defective medial longitudinal arc(13%), rocker bottom in 5 cases(13%), navicular subluctation in 5 cases(13%), calcaneocuboid subluctation in 2 cases(5%). From these data we propose that, operation timing proved importartant in correcting idiopathic pes equinovarus deformities, provided that tyhe details of the tecnique are strictly adhered to. The results also suggest the role of post-operative follow and brace application in order to avoid relapses along with the importance of increasing patients' compliance through family education.