L-HNP sonrası ağrı tedavisinde; iv parasetamol ile iv tramadol'ün karşılaştırılması
- Tez No: 175315
- Danışmanlar: PROF. DR. B. BİNNUR SARIHASAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Perfalgan, tramadol, postoperatif analjezi, HKA (Hasta Kontrollü Analjezi). vn
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Bu çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilimdalı ameliyathanesinde elektif L-HNP (Lomber Hernio Nucleus Pulposus) cerrahisi uygulanan hastalarda gerçekleştirildi. Başarılı bir postoperatif analjezi uygulaması, ağrının oluşturduğu olumsuz etkilerin birçoğunu önler. Çalışmamızda L-HNP sonrası ağrı kontrolünde ülkemizde kullanımı yeni olan iv parasetamol Perfalgan ile iv tramadolün analjezik etkinliklerini karşılaştırmak, daha etkin bir akut ağrı tedavi planı yapmak, analjezik tüketimi, hemodinami, solunum sayısı üzerine olan etkileri ve yan etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Çalışmaya etik kurul izni ve hastanın onayı ile genel anestezi altında elektif L-HNP cerrahisi planlanan, ASA I-II, yaşları 18-70 arasında olan 60 hasta alındı. Çalışma prospektif olarak planlandı. HKA (Hasta Kontrollü Analjezi) cihazını kullanamayanlar, ciddi karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar, obezler [vücut/kitle indeksi 20-35 kg/boy(m2)], ilaç allerjisi olanlar ve ilaç bağımlılığı öyküsü olanlar çalışma dışında tutuldu. Hastalara operasyondan bir gün önce verilecek ilaçlar, HKA ve ağrılarını değerlendirmede kullanacakları VAS (Vizüel Analog Skala) hakkında bilgi verildi. Rutin premedikasyonda her iki gruba da cerrahi öncesi gece saat 22.00da 10 mg diazepam ve 40 mg famotidin oral verildi. Hastalar rastgele 30'ar kişilik iki gruba ayrıldı. Genel anestezi indüksiyonu propofol 2.5-3 mg/kg ile, idamesi %2 sevoflurane, %50/50 02-hava ve remifentanil infüzyonu 0.1 ug/kg/dk ile sağlandı. Nöromusküler blok indüksiyonda 0.2 mg/kg, idamede ise 0.03 mg/kg cisatracurium ile sağlandı. Operasyonun bitimine 30 dk kala Grup 1 (P)'e 1 g parasetamol iv verildi ve bir gün boyunca 6 saat ara ile iv 1 g. uygulandı. Grup 2 (T)'ye ise 1.5 mg/kg iv tramadol yükleme dozu olarak verildi, ayılma ünitesinde ise HKA cihazı ile 20 mg bolus doz, kilitli kalma süresi 20 dk ve 4 saatlik limit 200 mg olacak şekilde iv olarak bir gün uygulandı. Her iki gruba analjeziklerle beraber 1 ampul iv metoklopramid yapıldı. Operasyon bitiminde kas gevşetici antagonize edilip spontan solunumu yeterli olan hastalar ekstübe olduktan sonra ilk 5 dakika operasyon odasında birer dakika aralıklarla, sonra ayılma odasında 1 saat boyunca 5 dakika aralıklarla Modifiye Aldrete Skoru (MAS) değerlendirildi. Monitörizasyon rutin EKG, puis oksimetri ve noninvaziv kan basmcı ölçümü ile yapıldı. Postoperatif dönemde 15., 30., 45., 60. dakikalarda ayılma ünitesinde ve 2., 4., 6., 12., 24. saatlerde Beyin Cerrahi servisinde; Kalp Atım Hızı (KAH), Sistolik Kan Basmcı (SKB), Diyastolik Kan Basıncı (DKB), Periferik Oksijen Satürasyonu (Sp02) (sadece ayılma VIünitesinde 1 saat), solunum sayısı, ateş, Ramsay Sedasyon Skalası (RSS), Memnuniyet skalası (MS), VAS, Bulantı/Kusma Skalası (BK) ve yan etkiler açısından 24 saat değerlendirildi. VAS 3 'ün üzerinde olanlarda ek analjezik olarak diklofenak im yapıldı. Görülen yan etkiler açısından değerlendirildiğinde: Ağız kuruluğu tramadol grubunda %43.3 ile en sık gözlenen yan etki idi, Perfalgan grubunda ise %20 idi. Bulantı her iki grupta altışar hasta ile ikinci sıklıkta gözlemlediğimiz (%20) yan etkiydi, idrar retansiyonu her iki grupta da %6.6 idi. Terleme %6.6, titreme %6.6 ve baş ağrısı ise %3.3 ile Perfalgan grubunda gözlemlediğimiz ama tramadol grubunda gözlemlemediğimiz yan etkilerdi. Toplam ek analjezik tüketimi Perfalgan grubunda 21 hasta, tramadol grubunda ise 8 hasta idi. İlk ek analjezik zamanının, Perfalgan grubunda 15. dk, 2. ve 6. saatte daha belirgin olmak üzere fazla olduğu görüldü. Bu da Perfalgan grubu hastaların daha erken ek analjeziğe ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Tramadol grubunda ise daha az ek analjeziğe ihtiyaç duyulduğu görüldü. Sonuç olarak çalışmamızda, Perfalgan hafif ve orta derecede ağrının kontrolünde tek basma yeterli olmaktadır. Şiddetli ağrılarda, düşük doz opioidlerle birlikte kullanılarak yan etkilerini azaltmak ve analjeziyi güçlendirmek gibi olumlu etkisinden faydalanılabilir. Yan etkisinin az, güvenlik profilinin geniş olması, uygulama öncesi ek hazırlık, cihaz ve personel gerektirmemesi, kullammımn kolay olması nedeniyle bu çalışma, parasetamolün iv formunun postoperatif analjezide kullanılabilirliğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study was realized on the patients that L-NHP (Lomber Hernie Nucleus Pulposus) surgery was applied in operating room of OMU Faculty of Medicine Anesthesiology and Reanimation Dicipline. Succesive postoperative analgesia application prevents most of the adverse effects stems from the pain. Our study aimed at to compare the analgesic efficiency of iv parasetamol Perfalgan and iv Tramadol which are newly used in our country in pain control after L-NHP, to make more effective acute pain treatment plan, andto see the effects on analgesic consumption, respiration rate, hemodinamia and compare the side effects of them. 60 patients aged between 18-70y, ASA 1-2, planned to have elective L-HNP surgery under general anesthesia were selected for the study by approval of patients and permition of ethic committee. The study planned prospectively.Patients that can not use PCA (Patient Controlled Analgesia) machine, have serious liver and kidney illnesses, obes patients (Body/mass index 20-35 kg/ m2) and who have a story of drog allergia and drog addiction were keep out of study. The patients were given information about PCA (Patient Controlled Analgesia), VAS (Visuel Analog Scale) which is for evaluating their pain and the medicines that would be given one day before the operation. In routine premedication both groups were given lOmg diazepam and 40 mg famotidin orally at 10 pm. before the operation. Patients were devided into two groups consisting of 30 patients randomly. The general anesthesia induction was maintained by profopol 2-3 mg./kg, its continuation %2 sevoflurane,%50 02-air and remifentanyl infusion 0.1ug/kg/min. In neuromuscular induction 0.2mg./kg. cisatracurium was used and in continuation was maintained by 0.03mg./kg. cisatracurium.30 minutes before the end of operation 1 g. parasatemol was given to group 1 (P) and lg. iv was applied per 6 hours during 1 day. 1,5 mg./kg. iv tramadol was given to group 2 (T) as charging doze. In PACU(Post Anesthesia Care Unit) 20 mg bolus doze was applied during one day by PCA machine as its lock time 20 minutes and 4 hours limit was 200 mg 1 ampule of iv metoclopramid was given with analgesics to the both groups. At the end of the operation when muscle relaxant antagonized and after the patients who have adequate spontaneous respiration, were being extubed Modified Aldrete Skore (MAS) was evaluated in first 5 minute in the operation room per 1 minute periodically vmthen during 1 hour per 5 minutes periodically in PACU. Monitorization was made by routine EKG, pulse oximetry and noninvasive blood pressure measurementln the postoperative period at 15.,30.,45.,60. minutes in PACU and 2.,4.,6.,12.,24. hours in Neurosurgery Service, Hearth Beat Rate (KAH), Sistolic Blood Pressure (SKB), Diastolic Blood Pressure (DKB), Pheripheric Oxygen Saturation (Sp02) (only in PUK for 1 hour), respiration rate, fever, Ramsay Sedation Scale (RSS), Satisfaction Scale (MS), VAS, Nausea /Vomit Scale (BK) and were evaluated in regard of side effects for 24 hour When evaluated in regard of obvious side effects; mouth dryness was observed most frequent with %43.3 in tramadol group. On the other hand it was %20 in perfalgan group.Nausea was the second most frequent side effect that had been observed (%20) with 6 patients each in both groups. Urine retantion was %6.6 in both groups,perspiration %6.6, trembling %6.6 and headache with %3.3 were the side effects which we observed in perfalgam group but not in tramadol group. Total supplementary analgesic consumption were, 21 patients in Perfalgan group and 8 patients in tramadol group. The first supplementary analgesic time was seen more evident that it was too much at 12th. Min, 2th and 6th hours in perfalgam group. And this shows that Perfalgam group patients need supplementary analgesic more early.In tramadol group it was seen that less analgesic is needed. KEYWORDS: Perfalgan, tramadol, postoperative analgesia, PCA (Patient Controlled Analgesia) rx