Fiziksel aktivite düzeyinin bazı fizik tedavi uygulamalarında ağrı duyusu üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Analyzing the effects of physical activity level on sense of pain in some physiotherapy applications
  1. Tez No: 303184
  2. Yazar: GÜLŞEN TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİTAT KOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Fiziksel Aktivite, Fizik Tedavi Uygulamaları, Pain, Physical Activity, Physiotherapy Practices
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalısmanın amacı, 35- 65 yas arasındaki kisilerin mevcut fiziksel aktivitedüzeylerinin kliniklerde kullanılan klasik fizik tedavi uygulamalarında ağrı duyusuüzerindeki etkisinin belirlenmesidir.Çalısmaya Baskent Üniversitesi Hastanesi Fiziksel Tıp ve RehabilitasyonAnabilim Dalı'na ait polikliniklere basvuran ve bazı fizik tedavi programlarıuygulanmakta olan 35-65 yas arasındaki 250 olgu katıldı. Tedavi alan olgularıntedavi uygulamaları ve tanıları farklı olduğu için uygulanan tedaviye verdiklericevaplar farklılıklar göstermektedir. Olgular mevcut fiziksel aktivite düzeyinincinsiyet, BKI, yas, gelir düzeyi, eğitim düzeyi, meslek durumu, tanı ve daha öncefizyoterapi görüp görememesi, tedavi öncesi ve tedavi sonrası ağrı düzeylerideğerlendirildi. Olguların sosyo-demografik özelliklerini değerlendirmek için hastaile ilgili sorular, ağrı değerlendirmesi için görsel ağrı ölçeği (GAÖ) ve fizikselaktivite düzeyini değerlendirmek için fiziksel aktivite değerlendirme anketi (FADA)uygulandı. Çalısmaya katılan olgulara çalısma hakkında bilgi verilerek, yazılıonayları alındı.Toplanan veriler SPSS 16,0 istatistik paket programı yardımıyla yapıldı.Verilerin değerlendirilmesinde T-test ve ANOVA (tek yönlü varyans analizi) analizikullanıldı.Olgularımızın (N:232) büyük çoğunluğunun fiziksel aktivite düzeyi çok düsükolmakla birlikte; sonuçlarımız fiziksel aktivite düzeyinin ağrı üzerinde bir etkisininolmadığını, kadınların ev islerinde, erkeklerin ise is yerinde ve sporda daha çokenerji harcadıklarını göstermektedir. Yas ve meslek durumu değiskenleri ile ağrıarasında anlamlı bir fark bulunamamıstır. Tanı ile tedavi öncesi ağrı arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmaktadır. Gelir düzeyinin fiziksel aktivitedüzeyini ve ağrı düzeyini etkilemediği saptanmıstır. Eğitim düzeyi arttıkça harcananMET değerinin arttığı gözlendi. Olguların meslek durumları ile FADA değerleriarasındaki iliski incelendiğinde emeklilik ve ev hanımı olmanın fiziksel inaktiviteiçin bir risk faktörü olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of existing physical activity levels of peoplebetween the ages of 35-65 on sense of pain in classical physiotherapy applications used inclinics.250 cases between the ages of 35 and 65 diagnosed with such musculoskeletal systemdiseases as cervical spondylosis, lomber spondylosis, carpal tunnel syndrome, cervicalherniation nucleus pulposus (CHNP), lomber herniation nucleus pulposus (LHNP) andgonarthros; applied to Baskent University Hospital, Department of Physical Medicine andRehabilitation and having some physiotherapy programs were participated in the study.Existing physical activity level, sex, BMI, age, income level, education level, occupation,diagnosis and whether taking physiotherapy beforehand and pain level before and after thetreatment of cases were evaluated. Questions were applied to evaluate the sociodemographicfeatures of cases, visual analog scale (VAS) was applied for pain evaluationand physical activity evaluation survey (PAES) was applied to evaluate the level of physicalactivity. Information was given to the participator subjects and their written consent wastaken.Data collected were made with the help of SPSS 16,0 statistics program. T-test andANOVA (single direction variance analysis) were used in the evaluation of data.Our results show that women consume more energy in house works and men inworkplace and sports. A significant difference wasn?t found between sex, BMI, age,occupation variables and pain. There is a statistically significant difference between thediagnosis and pre-treatment pain. It has been ascertained that income level doesn?t affect thephysical activity level and pain level. It has been observed that the more education levelincreases, the more MET value increases. When the relation between the occupation of casesand their PAES values, it can be said that being a housewife and retirement are a risk factorfor physical inactivity.