Omurgada sagittal denge, kişiye özgü global denge ve oran (GAP) skorunun; SRS skorlaması, disk dejenerasyonu ve bel ağrısına etkilerinin karşılıklı analizi
Sagittal balance in the spine, personalized global alignment and proportion (GAP) score , effects of SRS scoring on disc degeneration and low back pain mutual analysis
- Tez No: 852833
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCAN BAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Dejeneratif Disk Hastalığı, SRS22r Hasta anketi, Vas score, GAP Score, Rölatif Lomber Lordoz, Pelvik Tilt, Pfirrmann Sınıflaması, Degenerative Disc Disease, SRS22r Patient questionnaire, VAS score, Gap Score, Relative Lumbar Lordosis, Pelvic Tilt, Pfirrmann Classification
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bel ağrısı nedeniyle 2018-2023 tarihleri arasında hastanemize başvuran, çeşitli polikliniklerde Skolyoz grafisi ve Lomber MR çekilen 35 -65 yaş arasındaki hastaların değerlendirildiği çalışmamızda, sagittal denge parametreleri, GAP score, disk dejenerasyon derecesi ve SRS-22r anketi sonuçlarının karşılıklı değerlendirilmesi yapılmıştır. Omurga deformitelerinde cerrahi düzeltme sırasında sagittal denge parametrelerinin ve GAP score değerlerinin öneminin ortaya koyulması, cerrahi sonrası meydana gelebilecek disk dejenerasyonunun SRS-22r anketiyle değerlendirilmesinin faydaları, cerrahi sonrası bel ağrısının bir sebebi olan disk dejenerasyonunun sagittal denge parametreleriyle değişiminin anlaşılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2018-2023 yılları arasında hastanemize bel ağrısıyla başvuran skolyoz Grafisi ve lomber MR tetkikleri yapılan 5500 hastadan disk dejenerasyonu dışında herhangi bir omurga patolojisi, disk patolojisi veya operasyon öyküsü bulunmayan 110 hasta incelendi. Dışlama kriterleri: Ağrı dışında fizik muayene bulgusu olmayan, Ekstrüde LHNP(Lomber Herniye Nükleus Pulpozus), romatolojik hastalığı, vertebra fraktürü, vertebra anomalisi, spondilolizis, spondilolistezis, skolyoz-kifoz, spinal tümör, omurga operasyonu öyküsü olmayan, Lomber Mr görüntüsü ve tüm spinal AP-Lateral grafisi görüntüsünün her ikisi birden olmayan veya görüntü kalitesi çalışma yapmaya elverişli olmayan hastalar kapsam dışı bırakıldı. İçerisinden çalışmaya katılmayı kabul eden 71 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların disk dejenerasyon dereceleri, sagittal denge parametreleri, GAP skorları, SRS skorları ve VAS skorları karşılıklı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Disk boyutları ve dejenerasyonu arasındaki ilişki. En az birinde dejenerasyon seviyesi ≥3 olan hastalar ile diğer grubun disk boyutları ve ortalamaları bakımından karşılaştırılmıştır. Buna göre sadece L5-S1 ortalaması bakımından iki grup ortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur (p=0,032). En az bir intervertebral disk dejenerasyonu ≥3 olan hasta grubunun 0,85±0,16 olarak bulunan ortalaması 0,77±0,11 olarak diğer bulunan gruptan istatistiksel olarak büyük bulunmuştur. Özellikle L4-5 arasındaki disk dejenerasyon derecesinin yükselmesi ağrı skorunu anlamlı şekilde düşürmektedir. Yaptığımız çalışmada VAS score ile GAP Skor arasında doğrudan ilişki saptanmazken VAS score ile RLL VE PT arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Disk dejenerasyon derecesi L5-S1 disk yüksekliği ortalamasıyla doğru orantılıdır ancak diğer seviyelerde Disk dejenerasyon derecesi ile ortalama disk yükseklikleri arasında ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Dejeneratif disk hastalığında SRS22r anketi Ağrı skalası VAS skora göre disk dejenerasyon derecesiyle daha çok uyumluluk göstermektedir. Dejeneratif disk hastalığında VAS değerlendirmesi tek başına yetersizdir. VAS score ile RLL VE PT arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. LL ile L3-4 disk dejenerasyon derecesi arasında negatif yönlü bir korelasyon anlamlı bulunmuştur. Omurga deformite cerrahisinde kullanılan lomber enstrümanlarda gerekli lomber lordozun verilmesi disk sağlığı ve ağrı skoru için önemlidir. Disk dejenerasyonu gelişen ancak posteriyor longitudinal ligamanın sağlam olduğu, disk herniasyonu gelişmeyen hastalarda L5-S1 disk dejenerasyonu ile Disk boyutlarının ortalaması arasında pozitif korelasyon vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, which evaluated patients between the ages of 35 and 65 who were admitted to our hospital between 2018 and 2023 due to low back pain and had Scoliosis radiography and Lumbar MRI in various outpatient clinics, sagittal balance parameters, GAP score, disc degeneration degree and SRS-22r survey results were evaluated mutually. It is aimed to reveal the importance of sagittal balance parameters and GAP score values during surgical correction of spinal deformities, the benefits of evaluating the disc degeneration that may occur after surgery with the SRS-22r questionnaire, and to understand the change of disc degeneration, which is a cause of post-surgical low back pain, with sagittal balance parameters. Materials and Methods: Among 5500 patients who applied to our hospital with low back pain between 2018 and 2023 and had scoliosis X-rays and lumbar MRI examinations, 110 patients who did not have any spine pathology, disc pathology or surgery history other than disc degeneration were examined. Exclusion criteria: No physical examination findings other than pain, Extruded LHNP (Lumbar Herniation Nucleus Pulposus), rheumatological disease, vertebral fracture, vertebral anomaly, spondylolysis, spondylolisthesis, scoliosis-kyphosis, spinal tumor, no history of spine surgery, Lumbar MRI image and entire spinal cord. Patients who did not have both AP-Lateral radiography images or whose image quality was not suitable for the study were excluded. 71 patients who agreed to participate in the study were included in the study. Disc degeneration degrees, sagittal balance parameters, GAP scores, SRS scores and VAS scores of these patients were evaluated mutually. Results: Relationship between disc sizes and degeneration; Patients with at least one degeneration level ≥3 were compared with the other group in terms of disc sizes and averages. Accordingly, the difference between the two groups' averages was found to be significant only in terms of the L5-S1 average (p = 0.032). The mean of the patient group with at least one intervertebral disc degeneration ≥3 was found to be 0.85±0.16, which was found to be statistically higher than the other group, as 0.77±0.11. Increasing the degree of disc degeneration, especially between L4-5, significantly reduces the pain score. In our study, while no direct relationship was found between VAS score and GAP Score, a negative, statistically significant relationship was observed between VAS score and RLL AND PT. The degree of disc degeneration is directly proportional to the average disc height of L5-S1, but no relationship was found between the degree of disc degeneration and average disc heights at other levels. Conclusion: In degenerative disc disease, the SRS22r questionnaire Pain scale is more compatible with the degree of disc degeneration than the VAS score. VAS evaluation alone is insufficient in degenerative disc disease. A statistically significant negative relationship was observed between VAS score and RLL AND PT. A negative correlation between LL and L3-4 disc degeneration degree was found to be significant. Giving the necessary lumbar lordosis in lumbar instruments used in spinal deformity surgery is important for disc health and pain score. There is a positive correlation between L5-S1 disc degeneration and the average disc size in patients who develop disc degeneration but whose posterior longitudinal ligament is intact and who does not develop disc herniation.