Singuler (r=o) ve diğer kuvvet serisi şeklindeki potansiyeller için Schrödinger denkleminin çözümleri
Solutions of the schrödinger equation for the singular (r=o) and other power series potentials
- Tez No: 17588
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Potansiyeller, Schrödinger Denklemi, Tam Çözümler Sayfa Adedi s 108
- Yıl: 1991
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
SİNGULER (r=0) VE DİĞER KUVVET SERİSİ ŞEKLİNDEKİ POT ANSI YELLER İÇİN SCHRÖDİNGER DENKLEMİNİN ÇÖZÜMLERİ (DOKTORA TEZİ) Süleyman ÖZÇELÎK GAZI ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÖZ Bu çalışmada, radyal Schrödinger denklemini cebirik olarak çözmeyi amaçlayan bir met od geliştirildi. Metod, 0(r)=fexp(g)) formunda bir çözüm fonksiyonunun tanımlanması ile radyal denklemin; f(r) ve g(r) fonksiyonlarına bağlı bir diferansiyel denkleme dönüştürülmesi temeline dayanır. Bu diferansiyel denklem verilen bir potansiyel için, f(r) ve g(r) fonksiyonlarının uygun seçimleriyle cebirik olarak çözülebilmektedir. Metodun genel uygulaması olarak radyal dalga denklemi, singuler ve di§er kuvvet serisi şeklindeki bazı potansiyeller için çözüldü. Bulunan sonuçlar, farklı metodların sonuçları ile karşılaştırıldı. Bilim Kodu :404.03. 01; 404. 06. Oİ
Özet (Çeviri)
SOLUTIONS OF THE SCHRÖDİNGER EQUATION FOR THE SI NGULAR (r=0) AND OTHER POWER SERIES POTENTIALS CPh. D. Thesis) SUleyman OZCELIK OAZt UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY July 1991 ABSTRACT In this study, a method Is presented to solve the radial Schrödinger equation. The method based on defining a solution function of the form 0(r) = f (r)exp(g(r)) and transforming the radial equation into a differential equation which depends on the functions f'(r) and g(r). For any given potential this differential equation can be solved algebraically by choosing appropriate f(r) and g(rD functions. As an application for this method, the radial wave equation is solved for some singular and other power -series potentials. The results obtained are compared with the results of some of the other methods. Science Code : 404.03. Ol; 404. 06. 01 Keywords s Potentials, Schrödinger Equation, Exact Solutions Page Number : 108 Adviser ; Doç. Dr. Mehmet ŞİMSEK III