Üstün ve özel yetenekli çocuklar ve bilgisayara ve bilgisayar dersine yönelik tutumları
Gifted and talented students and attitude towards computer and computer course
  1. Tez No: 176656
  2. Yazar: SELDA KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEN KARAMETE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün ve Özel Yetenekli Ögrenciler, Bilim ve Sanat Merkezi, Bilgisayar ve Bilgisayar Dersine Yönelik Tutum, Gifted and Talented Students, Science and Art Center, Attitude Towards Computer and Computer Course
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalısmada, Bilim ve Sanat Merkezleri (BLSEM)'de ögrenim gören üstün ve özel yetenekli ögrencilerin bilgisayar ve bilgisayar dersine yönelik tutumlarının incelenmesi amaçlanmıstır. Bunun için BLSEM'de görev yapan yedi bilgisayar ögretmeni ile yarı yapılandırılmıs görüsme formuna dayalı olarak görüsmeler yapılmıs ve BLSEM'de ögrenim gören 240 ögrenciye bilgisayar ve bilgisayar dersine yönelik tutum ölçegi uygulanmıstır. Görüsmelerden elde edilen veriler betimsel olarak, tutum ölçeginden elde edilen veriler ise bagımsız örnekler t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way ANOVA) kullanılarak analiz edilmistir. Sonuç olarak üstün ve özel yetenekli ögrencilerin bilgisayar ve bilgisayar dersine yönelik oldukça olumlu bir tutum sergiledikleri görülmüstür. Üstün ve özel yetenekli ögrencilerin bilgisayar ve bilgisayara dersine yönelik tutumlarında cinsiyet, yas, devam ettikleri sınıf, annebabanın egitim durumu, anne-babanın çalısıp çalısmaması, anne-babanın bilgisayar kullanıp kullanmama durumu, kendilerinin bilgisayar kullanıp kullanmama durumu, okulda bilgisayar dersi olması, okulda bilgisayar laboratuarı olması ve okulda diger derslerde bilgisayar kullanımı degiskenlerine göre anlamlı bir farklılık bulunamamıstır. Diger taraftan, bu ögrencilerin evde bilgisayar olması, bilgisayar kullanım sıklıgı, ileride bilgisayarla ilgili bir meslek seçmeyi düsünme, BLSEM'deki diger derslerde bilgisayar kullanımı degiskenlerinin bilgisayar ve bilgisayar dersine yönelik tutumu olumlu yönde etkiledigi görülmüstür.
Özet (Çeviri)
This research aimed to examine gifted and talented students?, who studied at Science and Art Center (SAC), attitudes towards computer and computer course. In this research semi-structured interviews were conducted with seven teachers who worked at SACs and attitude scale towards computer and computer course was administered to 240 students at SACs. The data collected from these interviews was analyzed using by descriptive analyses. The data collected from the attitude scale towards computer and computer course were analayzed by the independent samples t-test and One way ANOVA. As a result, it was seen that the gifted and talented students had a positive attitude towards computer and computer course. It was not found any significant difference among the variables of the students? gender, age, class, and usage of computer, having computer course at school, having a computer classroom at school, using computer in the other courses at school, their parent?s education, their parent?s occupations, and their parent?s usage of computer. On the other hand, it was found that the variables of students? having a computer at home, frequency of using computer, having plans to have a job related to computers in the feature and the usage of computers at courses in SACs made a positive effect on students attitude towards computer and computer course.