1,3-bis-(4-imino-3-hidroksi-benzoikasit) indan maddesinin Langmuir-Blodgett ince film özelliklerinin incelenmesi
Investigation of the Langmuir-Blodgett thin film properties of 1,3-bis-(4-imino-3hydroxybenzoicacid) indane material
- Tez No: 176657
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RİFAT ÇAPAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Langmuir-Blodgett (LB) ince film, LB gaz sensör ve organik buhar, Langmuir-Blodgett (LB) thin film, LB gas sensor and organic vapor
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, 1,3-bis-(4-imino-3-hidroksi-benzoikasit) indan (HN30) maddesi Langmuir-Blodgett (LB) ince film maddesi olarak seçilmiş ve bu maddenin Langmuir özellikleri incelenmiştir. LB ince film tekniği ile HN30 maddesine ait LB ince filmleri üretilmiştir. UV-görünür spektrofotometresi, Atomik Kuvvet Mikroskobu (AFM) ve Kuartz Kristal Mikrobalans (QCM) sistemleri kullanılarak üretilen LB ince filmlerin yapısı incelenmiştir. LB ince film tabakaları ile benzen, toluen, izopropil alkol, etil alkol ve kloroform gibi organik buharlarla aralarındaki ilişkinin incelenmesi için QCM sistemi kullanılmıştır. LB ince filmlerin LB gaz sensörü olarak kullanılıp kullanılamayacağı analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar HN30 maddesi kullanılarak üretilen LB gaz sensörün kloroforma olan tepkisinin diğer organik buharlardan daha fazla olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 1,3-bis-(4-imino-3-hydroxybenzoicacid) indane (HN30) material was selected as the organic Langmuir-Blodgett (LB) thin film material and Langmuir properties of this material were investigated. (HN30) material was used to fabricate an ultra-thin film using LB thin film technique. UV-Visible Spectrophotometer, Atomic Force Microscope (AFM) and Quartz Crystal Microbalance (QCM) systems were employed to investigate the structure of LB films. QCM system was also used to investigate the interaction between LB film layers and organic vapors such as benzene, toluene, isoprophyl alcohol, ethyl alcohol and chloroform. It is analyzed that if this LB films can be used as an LB gas sensor or not. Results show that LB gas sensor using HN30 material has a large response to chloroform than other organic vapors.